LIBOR TRTEK

Rekordy

Maraton 2:36
Půlmaraton 1:11
10 km něco kolem 32
5 km myslím, že jsem to běhal lehce nad 15, ale sakra, to je tak dávno, že kdyby někdo tvrdil, že to bylo za 25, tak mu to věřím

Největší úspěchy

37. místo na loňském MS ve SkyMarathonu ve Španělsku
3. místo na LH24
Titul akademického mistra v trailu 2014
LIBOR TRTEK – učitel a doktorand, který si zaběhne vše od silnice po LH24

Libor Trtek, který pochází z Uherského Brodu a běhá za Czech Skyrunning Team, je vskutku zářným příkladem renesančního aktivního člověka. Krom toho, že běhá podle chuti vše od silničních maratonů po ultra typu LH24, je ještě učitelem na základní a vysoké škole a k tomu je student doktorského studia. Aby toho nebylo málo, ve volném čase hraje na kytaru a čte všemožné knížky, odpočinkové i sebevzdělávací.

Běhám podle chuti, někdy silniční maraton, jindy skyrace a občas mi úplně hrábne a pak běžím třeba LH24

Jak ses k běhání dostal?

Už během raného dětství jsem měl nadání na různé sporty, ale nejvíc jsem asi vynikal v běhu na delší vzdálenosti. Dlouho jsem to nechával „u ledu“ a věnoval jsem se jiným sportům jako je fotbal, korfbal a hlavně skateboarding. Až někdy ve 14-ti letech, v době, kdy jsem pravidelně vyhrával různé školní běhy, jsem si řekl, že bych s tím mohl udělat něco víc a přihlásit se do atletického oddílu. To jsem taky udělal a začal trénovat pod Ivou Jurkovou ve Slovácké Slávii Uherské Hradiště.

Na co se specializuješ?

Na to, na co mám zrovna chuť. Někdy si prostě řeknu, že bych si dal silniční maraton a tak podle toho trénuju, jindy zase jdu na nějaký kratší skyrace a tak buším kopce. A občas mi úplně hrábne a přihlásím se třeba na LH24, no a to pak na přípravu kašlu, protože na to se připravit nejde.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Nijak. Většinou ještě tak deset minut před závodem zjišťuji, jaká se vlastně běží vzdálenost, jaký je terén a kolik je občerstvovaček, takže na nějaké motivování není čas. Taky většinou zapomenu něco z povinné výbavy, tak se to snažím narychlo sehnat. Na závod se většinou prostě těším.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Všechny závody v pěkné přírodě a amsterodamský maraton je pecka, vlastně ten pražský taky.

Na trénování musím mít hlavně chuť a být v pohodě

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

To se různí od 0 do 150 km, podle toho, jak se cítím. Ta nevyrovnanost je asi největší nedostatek v mém tréninku. Je pravda, že ta nula je jenom opravdu velmi výjimečně, ale na trénování musím mít chuť a být v pohodě.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Tak podle mě je to pravidelnost a u toho, jakému typu běhů se věnuju, taky objem. Ale moc se na to nezaměřuju.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Lesy kolem Uherského Brodu a taky Barcelona a okolí.

Během závodu jím, co mám, jednou jsem se dokonce cpal rohlíkem s hořčicí z domova, borec, co běžel vedle mě se té svačince dost divil

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Stravu neřeším. Jím všechno, ale myslím si, že se stravuju poměrně zdravě. Velkou část mé stravy tvoří zelenina, kterou mám rád, miluju třeba domácí zeleninové polévky. Každopádně nemám problém třeba s guláškem nebo výpečkama se zelím a osmi a teď nemyslím piva, těch dám o něco míň. Před závodem se mně osvědčilo rizoto, po závodě si dám to, na co mám chuť, většinou je to nějaké klasické české jídlo, pokud je to teda v dané lokalitě možné. Na tohle jsou super třeba Beskydy. Tam sednete po závodě do nějaké valašské knajpy, kde si za 8 pětek dáte třeba ty zmiňované výpečky a oni vám toho donesou tolik, že vás to odrovná víc než ten závod. Zase třeba v Itálii je to po téhle stránce dost v háji.

A co si dáváš průběhu závodu?

Během kratších závodů, asi tak do 5-ti hodin jsou to nějaké gely, kousek banánu, nějaká tyčinka. U delších závodů mně dělá neuvěřitelně dobře třeba hovězí vývar. Taky nepohrdnu třeba rohlíkem se škvarkovým sádlem, eidamem, nějakým salámem a to prokládám občas nějakým sladkým nebo gelem a ionťáky nebo lehce osolenou vodou. Ono je to ale stejně podle toho, co nabídne občerstvovačka, aspoň u těch dlouhých závodů.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

V tréninku žádné. Na závod vždycky něco koupím. Když si na to vzpomenu už doma, tak si koupim nějaké energy gely a když až v místě závodu, tak tam už podle toho, co nabízí místní stánek. Taky už se mně stalo, že tam žádný nebyl, tak to jsem si pak vzal rohlík se slaninkou a horčicí, co jsem měl z domu a během závodu ho do sebe cpal. Myslím, že ten závod jsem tehdy dokonce i vyhrál, každopádně borec, co nějak běžel se mnou, se docela divil, když jsem začal za běhu rozbalovat alobal a z něj vybafla taková pochoutka.

Neobejdu se hlavně bez trenclí a bez bot

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Adidas Supernova Sequence, Na závod beru boty podle toho, jaký je to typ závodu, ale vždy je to něco od Adidasu. Jejich boty mně prostě sedí.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Bez trenclí a bot. Prosím vás, nazí a bosky neběhejte! I když i takové lidi znám…

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Hlavně lezení, ať už to jsou umělé stěny, skály nebo hory. Jinak mně baví snad všechny sporty.

Největší úspěchy

37. místo na loňském MS ve SkyMarathonu ve Španělsku, 3. místo na LH24 pár let nazpět, titul akademického mistra v trailu 2014. Jo a taky to, že jsem přežil loňské MS v ultratrailu, které se konalo v Portugalsku – to byl nářez jako prase.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: