IVONA KREJČIŘÍKOVÁ

Největší úspěchy

1. místo ženských dvojic B7 2011
2. místo MČR Ultraskymaraton (L4L) 2014
Pravidelné umístění v rámci etapového seriálu Lysacup 2017 – 3.místo, 2016 – 2. místo, 2014 – 3.místo
IVONA KREJČIŘÍKOVÁ – běžkyně do vrchů, která nedá dopustit na Lysacup

Ivona pochází z Bolatic, ale bydlí v Ostravě. K běhání se dostala na vysoké škole z důvodu časové tísně. Oproti jiným běžcům má trochu opačnou sezonu, běhá totiž hlavně v zimě a to náročné závody typu Lysacup.

Přes léto mnoho závodů neběhám, v zimě se vyzávodím dostatečně

Jak ses k běhání dostala?

K pohybu jsem byla vedena úplně od malička. S rodiči a sestrami jsem trávila většinu prázdnin v Jeseníkách na výšlapech, v období školního roku jsem chodila snad do všech pohybových kroužků od gymnastiky až po basket a volejbal (dokud jsem výškově stačila 🙂 ) Tehdy to byly čistě zájmové kroužky bez nějakých ambic, ale neskutečně mě to tam bavilo.

Na střední jsem spolu se sestrou hrála florball za opavský klub, s přechodem na VŠ jsem stále častěji řešila časovou kolizi, každodenní dojíždění a hromadící se únavu. Převážně z časových důvodů jsem postupně stále častěji místo florbalových tréninků vybíhala se sestrou do nedolekého lesa, abych se alespoň věnovala kondičnímu tréninku. A v tom jsem vlastně jen pokračovala a už u běhu zůstala. 🙂

Na co se specializuješ?

Převážně na běh v horách, traily, běhy do vrhu, závody typu “sky”.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Těsně před samotným závodem se mi většinou vůbec běžet nechce. To si pak řeknu, že čím rychleji vlastně poběžím, tím dřív budu v cíli a budu moct odpočívat. A tak to valim, co to jde. 🙂

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Lysacup, Memoriál Michala Pětroše a Bolatická dvacítka – vše srdeční záležitost.
Oproti jiným běžcům odběhám určitě o monoho méně závodů, sezónu mám nejspíš taky trochu jinak uspořádanou. Díky Lysacupu závodím hlavně přes zimu, od začátku listopadu až do konce února v rámci etapových výběhů na Lysou.

Je to trochu paradox, protože jsem nikdy neměla ráda zimu a značně trpím, když je mi pocitově zima. A hlavně by mě nikdy dřív nenapadlo, že se budu věnovat zrovna běhům do vrchu… Zima a ještě k tomu takový kopec jako Lysá? Nikdy! No, a stačilo jednou přijít…

Pro mnoho běžců je zimní období spíše klidnějším obdobím s cílem nabíhání kilometráže, na první závody se pak chystají z kraje jara. Já naopak na jaře po skončení lysacupu “běžecky odpočívám” – běhám, ale spíše volným tempem. Přes léto mnoho závodů neběhám, přes zimu se asi dostatečně vyzávodím, a pak spíš preferuju kolo. 

Nejdůležitější součást tréninku je pro mě variabilita

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Přibližně 50 – 60 km.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Celkově variabilita – změny terénu, profilu tratě, tempa… Pokud mám možnost dostat se do lesa, tak pak běh ve zvlněném terénu v tempu na hranici snesitelnosti.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Les v okolí Bolatic, dále pak okolí Klimkovických lázní a samozřejmě Beskydy.

Žádný módní diktát moje stravování nezasáhl

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Nijak neexperimentuju a v podstatě v tomto směru stále hledám ideální variantu. Stává se, že mám často žaludek na vodě snad i z hroznového cukru. Takže cokoliv lehkého, dobře stravitelného. Těsně před závodem banán. Po závodě cokoliv, co žaludek snese a velmi často toho ihned po závodě mnoho nesnese, ideálně tak ovoce, případně vývar nebo rizoto.

A co si dáváš průběhu závodu?

Paradoxně Cola, kterou jsem do doby, než jsem začala běhat a závodit nikdy dřív nepila. 🙂 Co se týká jídla, tak banán, meloun, ovoce, na dlouhých závodech vývar.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely Nutrend, BCAA, hořčík.

Jsi vegetariánka nebo veganka?

Nejsem zastáncem žádných extrémů, celkově ale preferuju i z důvodu atopie spíše lehká vařená a příliš nekořeněná jídla – taková ta čistá strava na troše soli, ale nevyhýbám se masu ani lepku. Žádný módní diktát mě v tomto nezasáhl.

V létě se věnuju ve velké míře kolu

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Nejčastěji obouvám Asics gel Kayano, tyhle silničky zvládají i lehký suchý terén a díky tlumení s nimi zvládnu odběhat větší množství kilometráže. Do bahna a těžšího terénu pak beru La Sportiva Bushido nebo Salomon Speedcros. Na běhy do vrchu pak Inov-8 x-talonky 225. Jsou-li nutností hřeby, pak obuju speciálky VJ Bold.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Kontakní čočky a kšiltovka za deště 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

V létě zařazuju ve velké míře hlavně kolo. Velká vedra snáším z hlediska běhu celkem špatně, navíc, pokud chci využít větší časový prostor (déle světlo a teplo) raději volím spíš bike a výlety po okolí s přáteli. Dobře tak můžu rozvíjet vytrvalostní složku pohybu, užít si léto a přecejen nazatížím z hlediska nárazů svalově-kosterní aparát tolik, jako při velké běžecké objemové fázi.

Poslední dva roky jsem v rámci kompenzace navštěvovala 1x týdně gymnastickou průpravu, teď od minulého týdne opět pokračuju a doteď mě bolí úplně celé tělo. 🙂

Taky samozřejmě turistika, lákají mě výlety do hor, chodecké treky, výšlapy na těžko, kdy jdeš svým tempem a s nikým nezávodíš…

Nemusím za každou cenu jenom utíkat. 🙂

Osobní rekordy

Klasické osobní rekordy přiliš nemůžu sledovat, tyhle tratě téměř neběhám, nebo jsem je běžela kdysi dávno… A tak nemám žádná porovnání. Velkou radost mám ale ze svého maxima v rámci Lysacupu – Bezruč-Lysá za 36:13 🙂

Děkujeme za rozhovor, a ať se i nadále daří!

/fotografie: archiv Ivony Krejčiříkové/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: