ONDŘEJ NEZVAL

ONDŘEJ NEZVAL – mladý reprezentant ve skyrunningu z Beskyd a 2. v dvojicích na LH24

Ondřej Nezval pochází z Beskyd, kde také běhá nejraději. Věnuje se především skyrunningu, ve kterém ČR reprezentuje. Tento víkend běžel se svým parťákem Dominikem Skokanem LH24, kde obsadili krásné 2. místo s 16 okruhy.

Brzy poté, co jsem začal běhat, mě kontaktoval Sam Straka, jestli nechci jet na první ročník MS juniorů ve skyrunningu

Jak ses k běhání dostal?

Už od mala mě rodiče vedli ke sportu a od mých 6 let jsem začal hrát hokej. Když jsem měl 14 let tak jsem začal objevovat kouzlo hor a pohyb v nich. Jelikož jsem vždycky vynikal ve sportovních testech, řekl jsem si, že bych mohl zkusit běhat na závodní úrovni. Postupem času jsem se dostával do předních příček a zanedlouho mě Sam Straka oslovil s tím, že bych se mohl dostat na MS juniorů a mladých, kterého jsem se rovněž zúčastnil hned na prvním ročníku v Italii.

Na co se specializuješ?

Jelikož jsem mladý, dávám přednost kratším závodům, tj. běh do vrchu, Skyrace a přespolní běhy kde můžu využít dravost a rychlost. Určitě taky nedám dopustit na 1-2 delší závody v průběhu roku jako je například Perun nebo LH24 kde se letos zúčastním po dvou letech ve dvojicích s výborným běžcem a kamarádem Lukášem Košutem.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Tak určitě nechybí poslouchaní nějakých motivačních písniček a koukání na videa od různých běžců jako je například Kilian Jornet, Remi Bonnet a ostatní světové tváře běhu v horách. Taktéž se snažím vyčistit si hlavu od všech zbytečných věcí kolem a soustředit se jen na výkon, který mám podat v závodě.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Hodně se to mění z důvodu zranění, ale můžu říct, že je to v rozmezí 50-80 km týdně.

Nejdůležitější v tréninku je rychlost i kvalita

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Určitě je to rychlost a kvalita. Zastávám se takového názoru, že není třeba běhat velké objemy (kvantita) když jsou tréninky kvalitní. Toto se určitě netýká tréninků na dlouhé závody. Taktéž je pro mě velmi důležitá součást tréninků regenerace jakéhokoliv typu jako je například. Plavání, sauna, procházka po horách nebo jen sezení s přáteli u piva.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Určitě zde bude BĚHEJ VALACHY, LYSACUP (výborný zimní etapový závod který dokáže výborně připravit na sezonu), JEŠTĚD SKYRACE a určitě mnoho domácích závodů u nás v Beskydech.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Domácí hřiště Beskydy. Mezi mé další oblíbené oblasti patři Malá Fatra a Tatry na Slovensku, kde se dá výborně připravit na zahraniční závody.

Při závodech miluju meloun

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Musím říct, že na stravu nějak nedbám a jím, co se mi zlíbí, ale snažím se před závodem do sebe dostat větší obsah sacharidů a bílkovin a zvýšit příjem tekutin.

A co si dáváš v průběhu závodu?

Během závodu miluju meloun, pomeranč a další druhy ovoce. Co se týče pití je to určitě čistá voda, kofola, coca-cola.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely používám zásadně při závodech a nedám dopustit na energetické gely značky GU a ENERVIT. Jako další doplňky používám po tréninku a závodech BCAA, to jsou aminokyseliny, které pomáhají rychleji zregenerovat a dostat nás znovu do plného tréninku.

Neobejdu se bez běžecké vesty, kvalitní bundy a čelovky

Jaké jsou tvoje oblíbené boty? A jaké bereš na závody?

Určitě Salomon S-lab Sense Softground.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Pokud bych měl vybrat 3 věci, na které nedám dopustit, je to běžecká vesta Salomon S-Lab Sense 1L, bunda, kterou využijeme při chladných večerech a rozhodně kvalitní čelovka, která se bude určitě hodit každému aktivnímu běžci.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Určitě si rád zaplavu, zajdu do sauny nebo zahraju různé míčové hry.

Největší úspěchy

Vážím si už jen toho, že se můžu pohybovat v horách a dělá mi to čím dál větší radost, ale pokud bych měl vyzdvihnout výsledky určitě je to letošní 15-16. místo na mistrovství světa v Andoře, 3. místo na závodě u bratrů Slováků Jasná trail a celkové vítězství na domácí půdě při běhu na Ostrý.

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: