TOMÁŠ TVRDÍK

Rekordy

Půlmaraton 1hod 21minut
10 km 35minut
5 km 17minut

Největší úspěchy

1.místo na Mistrovství ČR OCR 2017
2. místo v závodě OCR series World Finals v Nijmégenu 2017
1. místo v závodě OCR series ve Frankfurtu 2017
TOMÁŠ TVRDÍK – specialista na OCR a Spartan Race: „Bez těch překážek je to prostě nuda“

Tomáš pochází z Kutné Hory a běhá za SWEEP OCRACZ ELITE TEAM. Nejradši běhá překážkové běhy a Spartan Race, se kterými začal před třemi roky. Od té doby už posbíral několik úspěchů včetně vítězství na MČR, týmové vítězství na Mistrovství Evropy nebo 2. místo na OCR World Finals.

Sport už mi několikrát převrátil život naruby

Jak ses k běhání dostal?

K běhání, tedy lépe řečeno k extrémním překážkovým běhům mě přivedl kolega z práce, když jsme se společně s dalšími kolegy přihlásili již někdy v prosinci 2015 na Predator race Monínec 2016, který se běžel v květnu. Jaké bylo moje překvapení, když mi to týden předem připomněl 🙂 Dal jsem si tedy v týdnu jeden běžecký trénink a vyrazil na závody, no a tím se spirála jménem sport, která mi již několikrát obrátila život naruby, zase roztočila 🙂

Na co se specializuješ?

Specializuji se na extrémní překážkové běhy OCR a Spartan race. Nejradši mám krátké tratě do deseti kilometrů, ale jelikož všechna mistrovství se běhají na dlouhých distancích, tak běhám i ty dlouhé, která mývají i přes 25 km.

Jak se motivuješ?

Čím rychleji poběžíš, tím rychleji to budeš mít za sebou, tak sakra makej 😀

To je samozřejmě vtip, nemám speciální motivační rituál, jsem hodně soutěživý a do cíle mě žene touha po vítězství.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Asi Predator race na Monínci, kde to pro mě všechno v roce 2016 začalo a v roce 2017 jsem tam zvítězil.

Důležité součásti tréninku jsou trénink kopců, ale i technika zdolání překážek

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Pro potřeby extrémních překážkových běhů je to dle mého běh v kopcovitém terénu. Ale kvůli komplexnosti a silové náročnosti těchto závodů se nelze zaměřovat pouze na běh samotný. Je důležité rozvíjet také silovou vytrvalost a zdokonalovat i techniku na překážkách, které většinou nemají tu moc, že díky jejich rychlému zdolání můžete závod vyhrát, ale pokud je pokazíte můžete dobře rozběhnutý závod ztratit.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Cca 10 – 14 hodin tréninku, kde hlavní je běh, který doplňuji cyklistikou a fitness.

V čem je pro tebe překážkový běh lepší oproti klasickým závodům?

Samotný běh mě zase tak moc nebaví 😀 Bez těch překážek je to prostě trochu nuda 😉

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Nemám nejoblíbenější běžeckou oblast, ale díky běhu jsem již viděl mnoho krásných míst, do kterých bych se za jiných okolností určitě nepodíval.

Před závodem si dám klidně i obyčejnou housku

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Nejsem v tomto ohledu nijak extrémně vyhraněný. Před závodem to může být úplně obyčejná houska s máslem sýrem a šunkou anebo ovesná kaše doplněná o ořechy a ovoce. S odstupem nějakého času si po závodě rád dám nějaké normální slané jídlo. Ideálně nějakou přílohu (brambory, rýže, těstoviny) s kuřecím masem.

A co jíš během závodu?

Pití: ISODRINX pomeranč Nutrend

„Jídlo“: Gely Endurosnack, Carbosnack with caffeine a energetické tablety Carbonex

Využíváš nějaké gely a doplňky stravy?

Využívám potravinové doplňky od značky Nutrend a to v podstatě průřezově celým jejich produktovým portfoliem od Iontových nápojů, přes proteinové koktejly, proteinové tyčky, ovocné tyčky, závodní gely, magnesium, karnitin, BCAA až po multivitamíny a multiminerály. Mimo sportování rád využiju a usnadňují mi přípravu kvalitního jídla Protein pancakes a Protein porridge, taktéž od Nutrendu.

Jsi vegetarián nebo vegan?

Tak to rozhodně nejsem. Myslím, že pro člověka je přirozené jíst maso a já osobně jej mám velmi rád 🙂

Bez sportu si život nedokážu představit

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

IceBug Oribi

A jaké bereš na závod?

IceBug Oribi M RB9X a IceBug ZEAL 3 M RB9X

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Myslím, že pro běžce jsou nejdůležitější 2 základní věci a tou je běžecká obuv a sportovní oblečení. V tom je běh krásný, není potřeba nic víc. Žádné drahé vybavení, žádné drahé haly nebo stadiony. Stačí obout kecky a vyrazit.

Já v otázce sportovního oblečení dlouhodobě spolupracuji se značkou SWEEP SPORT. Mají neotřelý a výrazný design a s jejich oblečením jsem maximálně spokojený i co se týče funkčnosti, kvality a výdrže jednotlivých materiálů. Jeden příklad za všechny o tom, že Sweep drží mám ze Spartan race Litovel, kde jsem se na jedné překážce zahákl asi o nějaký šroub, nebo spoj a zůstal jsem za dres a kraťasy vyset hlavou dolů a musel jsem vši silou dres o ostrou hranu rukou utrhnout, jinak bych tam mohl viset ještě teď.

Jelikož běhám převážně v terénu a velmi často na kluzkých površích od bahna a v neposlední řadě i přes kluzké překážky plně důvěřuji IceBugům, jejichž patentovaná směs na podrážky má bezkonkurenčně nejlepší grip ze všech bot, které jsem měl na nohou. V kombinaci s technologií s integrovanými hřeby potom není problém s jistotou běhat i po hladkém ledu nebo ve sněhu.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Všechno možné, sport mě obecně velmi baví a život si bez něj nedokáži představit. Nejvíce se kromě běhu věnuji cyklistice, fitness a v zimních měsících také běžkám. Rád si zahraju i v podstatě jakoukoliv míčovou hru, ale třeba i hospodské sporty jako bowling nebo billiárd, šipky mám rád. Prostě cokoliv, v čem se dá soutěžit 🙂

Největší úspěchy

Individuální:

1.místo na Mistrovství ČR OCR 2017

2. místo v závodě OCR series World Finals v Nijmégenu 2017

1. místo v závodě OCR series ve Frankfurtu 2017

Týmové:

1.místo na Mistrovství Evropy Spartan race Team relay Andorra 2017

2.místo na Mistrovství světa Spartan race Team race Lake Tahoe 2017

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho zdaru do nové sezóny!

/fotografie: archiv Tomáše Tvrdíka/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: