TEODORA CHVALOVÁ

Rekordy

Maraton První maraton mě čeká letos :)
Půlmaraton 1:26:57
10 km 38:14
5 km 19 minut
TEODORA CHVALOVÁ – všestranná běžkyně od dráhy po půlmaratony, která má za sebou i triatlon: „Závody se snažím si hlavně užít a vyčistit si hlavu!“

Teodora je všestranná běžkyně z Plzně, která běhá za team Forrest Gump / AK Škoda Plzeň. Vyzkoušela si už leccos od středních vzdáleností na dráze přes silniční vytrvalostní závody až po triatlon.

Od malička jsem byla hyperaktivní dítě, sportů jsem dělala hned několik…

Jak ses k běhání dostala?

S během jsem začala poměrně dávno, když mě rodiče z legrace přihlásili do přespolního běhu (tuším, že v Českém údolí). Závod se mi nečekaně vydařil a od té doby jsem začala v AK Škoda Plzeň s lehkou atletikou, později jsem se (do cca 18 let) specializovala na střední tratě, zejména 800m. Odmalička jsem ale byla (hyper)aktivní dítě – zkoušela jsem balet, gymnastiku, trochu tenis, později jezdila na koni. Aktivně jsem také plavala, jezdila na kole, lyžích, běžkách, bruslích, s rodinou a kamarády chodila na výlety atd. O pohyb jsem nikdy neměla nouzi, ale na závodní úrovni jsem se věnovala pouze atletice, nyní i triatlonu.

Na co se specializuješ?

V přírodě běhám téměř všechny tratě – od krátkých kopcovitých crossů po silniční či crossové půlmaratony, případně i delší tratě. Na dráze za extraligový tým AK Škoda Plzeň běhám 3000m nebo 5000m. Nejvíce si užiji závody v přírodě v délce alespoň 10km.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Nijak zvlášť se nemotivuji. Pokud jsem ve větším stresu, snažím se uklidnit, že běhám pro radost, je to můj koníček a měla bych být vděčná, že mohu sportovat a setkat se s kamarády. Snažím se hlavně závod užít, vyčistit si hlavu na čerstvém vzduchu a odreagovat se od každodenního shonu.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Všechny Forrest závody (F6, F2, F14, F3, F113), série závodů Pilsen trail, Běh přes 3 vsi, Běh Kozí stezkou, Pecácký železňák (triatlon), Kiwi triatlon, Pilsenman nebo Norbiho 12 a Vltava run…

Krom tréninku se zaměřuju i na kompenzační cvičení jako je powerjóga nebo plavání

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Záleží na sezoně…v průměru cca 80 km běh, 2 – 3km plavání, 0 – 100km (případně více) kolo.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Opět záleží na sezoně. V zimě, kdy není tolik závodů, běhám převážně dlouhé objemové běhy. Snažím se do tréninku zapojit také rychlejší úseky (1-3km v několika sériích) a kopce. Důležitá jsou v každém období  kompenzační cvičení, v mém případě powerjoga, plavání. Zapomínat by se nemělo ani na aktivní regeneraci-wellness, fyzioterapie, masáže…

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Příroda.

Gely prakticky nevyužívám

Jak se stravuješ?

Miluji olivový olej, který se však před závodem snažím eliminovat, abych dokončila bez zažívacích potíží. Stravování se u mě odvíjí od délky a náročnosti závodu. U závodu do 10 km stravu nijak zvlášť neřeším. U delších závodů se snažím jíst den předtím sice výživné ale lehce stravitelné pokrmy, jako například rýži se zeleninou, těstoviny, rybu. Ráno před závodem snídám většinou nějakou energetickou ovesnou tyčinku. Bezprostředně po závodě jíst nemohu, později si dám spíš slané jídlo, tipu rýže, těstoviny, těstovinový salát, zeleninový salát atd. Po závodě se  vždycky těším na pití, většinou pivo či ovocný birell, případně v zimě čaj.

A co si dáváš v průběhu závodu?

Kromě polovičního ironmana, kde jsem si na kole dala energetickou tyčinku, jsem zatím neběžela závod, při kterém bych musela jíst. Piji většinou až u delších závodů, případně závodů pořádaných ve velkém vedru, a to vodu či iontový nápoj.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely ani doplňky stravy moc nevyužívám. Pokud mám křeče nebo absolvuji náročný závod, dávám si tekutý  hořčík, anticramp či rozpustnou tabletu Enervit. Zkusila jsem banánové gely, které nebyly špatné, ale dávám přednost domácím či kupovaným energetickým ovesným tyčinkám.

Jsi vegetarián nebo vegan?

Nejsem. Maso sice nejím často, ale bez ryb bych se neobešla. Ráda mám i grilovanou krkovici, králíka, krůtí maso, příležitostně si pochutnám i na domácí kachně.

Ve výbavě jsem minimalistka i v triatlonu se obejdu s kolem a šusťákovkou…

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Pocitově nejlépe se mi běželo v botech Mizuno Wave Sayonara 2.

A jaké bereš na závody?

Zatím běhám tréninky i závody (crossové i silniční) v 1 botech Mizuno (v současné době Mizuno Wave Hitogami 2). Už jsem si ale pořídila první crossové boty Inov Trailtalon 235, v kterých začnu také běhat 😀

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Na speciální běžecké vybavení si zatím nepotrpím – k běhu potřebuji hlavně běžecké boty a oblečení dle počasí (při závodě spíš méně než víc a spíš obtažené než volné). V rámci triatlonu mi stačí jako oblečení triatlonka, případně tričko či lehká šustáková bunda, k cyklistice potřebuji kolo a cyklistickou helmu a k plavání plavecké brýle a plavky, případně plaveckou čepici 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Aktivně se věnuji celé řadě sportů. Před téměř dvěma lety jsem díky Olu a Jirkovi objevila kouzlo triatlonu, kterému jsem propadla a snažím se v létě absolvovat převážně triatlonové závody. V zimě lyžuji (sjezdové i běžkové lyžování), jezdím na snowboardu a na ledních bruslích, v létě jezdím na kole (absolvovali jsme s manželem i několik cyklistických dovolených – nejen za krásami České republiky, ale i do Černé Hory, Albánie, Rumunska, Slovinska, Polska, Rakouska..). V rámci přípravy na triatlon (a regenerace) se snažím pravidelně plavat. V létě ráda jezdím na in-line bruslích, hraji beach volejbal, golf..Celoročně se snažím cvičit powerjogu, příležitostně jdu i na skupinová cvičení (spinning, bosu, box) či jezdím na koni a s manželem „hraji“ tenis, squash či badminton..Ráda také chodím aktivně do hor a do přírody, ale i po městských památkách..

Největší úspěchy

Upřímně si nejvíce cením, že jsem součástí skvělého Forrest Gump teamu. Osobním úspěchem a ctí je pro mě možnost závodit za extraligový tým AK Škoda Plzeň. Za svůj největší sportovní úspěch považuji asi dokončení 1/2 ironmana. Úspěchem je pro mě každý dokončený závod, který si užiji, zlepším osobní rekord, a pokud se dobře umístím, je radost ještě větší. Cením si také běžeckého nadšení mého manžela a dále, že začali běhat někteří členové rodiny.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří!

/fotografie: archiv Teodory Chvalové/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: