ADÉLA INDRÁKOVÁ

Rekordy

5 km 19:30 v tréninku

Největší úspěchy

6. místo ze štafet na Mistrovství světa ve Skotsku (2015)
18. místo z longu na Mistrovství světa v Estonsku (2017)
2. místo ze štafet na Juniorském mistrovství světa v Polsku (2011)
ADÉLA INDRÁKOVÁ – přední česká orientační běžkyně: „Když to moc chci, tak to nejde!“

Adéla se věnuje orientačnímu běhu, kterému i s bratrem propadla už jako malá. Při OB běhá za SK Žabovřesky Brno a švédský klub IFK Lidingö SOK. Atletické závody pak běhám za AC Moravská Slavia.

Motivovaná jsem až moc, když moc chci, tak to zrovna nejde

Jak ses k běhání dostala?

Na základní škole jsem vyzkoušela kde co, chvíli Sokol, chvíli karate a chvíli jen pobíhání s kamarády po venku. Prvního června 2001 na den dětí jsme si s bratrem v olomouckém parku vyzkoušeli orientační běh. Úplně nás to nadchlo, oběhli jsme trať pro malé i velké a upsali jsme se na další rok do kroužku orientačního běhu. Můj bratr byl nesmírný talent, vyhrál spousty závodů, já jezdila taky a prokousala jsem se vždycky aspoň do cíle. Musela jsem dost dřít, abych nebyla poslední 🙂 Po pár letech se situace úplně změnila, bratra to přestalo bavit a já začala vyhrávat.

Na co se specializuješ?

Orientační běh je specifický sám o sobě, já mám ráda všechny disciplíny, sprint, middle, long i štafetové závody, ale nejvíc si užívám long. Doplňkově si střihnu Brněnský běžecký pohár, Velkou cenu vytrvalců Olomouckého kraje, nebo nějaký závod na dráze.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Já jsem většinou motivovaná až moc 🙂 A když moc chci, tak to právě nejde, nemůžu se soustředit na mapování a chytit flow. Já  se spíš snažím zklidnit, pustit si nějakou příjemnou hudbu, meditovat o trati a soustředit se sama na sebe.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Těch je hodně, miluji noční orienťáky, velké štafetové závody ve Švédsku a Finsku (Tiomila a Jukola) a srdeční záležitostí je Zimní běh přes Kosíř.

Všechny části tréninku jsou důležité, jedno bez druhého nefunguje

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Podle ročního období 10 – 15 hod.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Letošní sezónu jsem začala (konečně 🙂 se silovým tréninkem, s kterým mi hodně pomáhá můj trenér Tomáš Kalina. Ale všechny součásti tréninku považuji za důležité, objemové běhy, tempovou vytrvalost, nějaké rychlejší úseky, koordinační cvičení i regeneraci a kompenzační cvičení. Jedno bez druhého prostě nefunguje, nebo jen krátkodobě. A hlavně dělám orienťák a ten natrénuji zase jen orienťákem a zkušenostmi z terénu a závodů, tak se snažím jezdit hodně na mapové tréninky, soustředění a závody.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Mám ráda severské terény (třeba Lundsen) a pískovcové skály, užiju si i prašnou cestu mezi poli, když je s kým vyběhnout.

Po závodě musím mít salát

Jak se stravuješ?

Doma jím, co je a jinde, co mi dají. Mám ráda před závodem něco lehkého, třeba vločky nebo rýži s ovocem a oříšky, po závodě mám chuť většinou na něco slaného, taky se snažím, abych si dala i něco s bílkovinami a ne jen cukry, třeba ovoce a tvaroh, nebo smoothie. A večer po závodě musí být salát, jinak se mnou není k vydržení.

A co si dáváš v průběhu závodu?

Při longu si dám vodu, ionťák a nějaký gelík, nebo tabletku, naštěstí nemám preference, tak jsem spokojená se vším.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Mám gely od Enervitu a Nutrendu a hořčík od Nutrendu.

Mým druhým sportem je věda

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Pohodlné. Teď mám oblíbené Salming enRoute.

A jaké bereš na závody?

Speciální hřebové na OB, VJ Bold.

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Orienťák se nedá dělat bez mapy a čipu, já potřebuji ještě buzolu. A dobrou čelenku, aby mi nepadaly vlasy do očí.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Druhým velkým sportem je pro mne věda, při výzkumu a čekání na výsledky se pořádně zapotím.  A konkurence je tam neskutečně tvrdá. Jinak ráda plavu, chodím na jógu, jezdím na kole a na inlinech.

Děkujeme za rozhovor a přejeme mnoho dalších úspěchů!

/fotografie: archiv Adély Indrákové, Jakub Marek, Petr Kadeřávek a Tomáš Bubela/


Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: