JAN HRUŠKA

Rekordy

Půlmaraton 1:21:22
10 km 0:35:40
5 km 0:16:53
JAN HRUŠKA – pětkař a desítkař v létě, v zimě běžec na lyžích: „Nejdůležitějším vybavením je odhodlání“

Honza pochází z Trutnova, běhá za Kasper-Swix team, atletiku za Lokomotivu Trutnov. K běhu se původně dostal jako k doplňkovému sportu lezení, dnes běhá hlavně pětky a desítky nebo běhy do vrchu. V zimě se věnuje převážně běžeckému lyžování.

K běhu jsem se dostal přes lezení, tréninky kombinuju s běžeckým lyžováním

Jak ses k běhání dostal?

Původně jsem se začal věnovat sportovnímu lezení, kde jsem v rámci tréninku začal běhat a také to byl počátek mého běhání na lyžích.

Postupem času se tyto mé doplňkové sporty staly těmi hlavními. Běh se mi vždy líbil pro jeho férovost bez závislosti na nějakém složitém vybavení, nebo materiálu. A běh na lyžích mne oslovil zejména pro krásnou zimní krajinu a pohybu v ní.

Takže se sportovní priority otočily ve prospěch běhání. Od té doby jsem vždy kombinoval lyže a běh a postupně jsem se začal účastnit různých závodů, co se v okolí vyskytlo. Když jsem viděl, že dokáži konkurovat ostatním běžcům ve startovním poli, mnohem více mě to motivovalo do dalšího úsilí a tréninku.

Tento vývoj vlastně pokračuje do současnosti, kdy se stále snažím posouvat vpřed.

Na co se specializuješ?

Vůbec nejraději mám různé krosy ve vzdálenosti od 5 do 10 km. Dále mne velmi baví běhy do vrchu – ty mám spojené vždy s krásnou přírodou, protože se většinou konají někde v horách a tam to mám nejraději.

Dále mi nejsou cizí ani závody na dráze. Tam běhám převážně od 1500 m a 5k m. Ty ale beru spíše jako rychlostní trénink pro běhy v terénu.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Hodně rád mám výběh Rokytnice nad Jizerou – Dvoračky, Běh na Hejšovinu a dále samozřejmě Adrkros.

Trénink musí být komplexní

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Většinou je pro mne už dostatečně velkou motivací závod samotný. Když už se někam vydám, tak málo kdy odjiždím nenamotivovaný pro co nejlepší výsledek. Potom, když jedu na nějaký závod, který mám oblíbený, o to více chci samozřejmě uspět. Také se teda hodně rád odměňuji po závodě a to jak už dopadne jakkoliv. Něco dobrého na zub, to je vždy kvalitní motivační prostředek.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Jsem zastánce komplexnosti. Takže je jasné, že je potřeba kombinovat vytrvalost s intenzitou a silou. Hodně člověku dá i trénink rychlosti na dráze. Takže vždy to není  pouze o jedné věci na kterou se zaměřit. Samozřejmě nesmí chybět ani nezbytný odpočinek.

Dále mohu doporučit trénink dynamiky a rovnováhy. Také, když začínám na jaře po lyžích běhat, tak cviky na stabilizaci a posílení kotníků, částečně to eliminuje podvrtnutí.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Běžecký objem týdně tak do 50km, s doplňkovými sporty až 150km, před závody samozřejmě méně.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Nejraději když je čas a prostor na delší běh, tak chodím běhat do Krkonoš. Dále pak často trénuji v Trutnově na paradráze.

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Před závodem k pití ovocný čaj a jogurt a po závodě hlavně jonťák (jakýkoliv, nevynechám i ten pivní) a skoro cokoliv k jídlu.

A co si dáváš průběhu závodu?

Během závodu vůbec nic, ani pití.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Vůbec žádné.

Během závodů doplňuju hlavně tekutiny

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Před závodem záleží v kolik hodin je start, když je dopoledne, tak si dám jen svoji obvyklou snídani, což jsou vločky s jogurtem, banánem, medem a oříšky, pak třeba ještě celozrnný chléb se šunkou a sýrem.  Prostě taková klasika, ale osvědčená, nic komplikovaného nevymýšlím. Jestli je start odpoledne, tak si dám nějaký lehce stravitelný oběd, tj. nějaké těstoviny nebo rýži s trochou kuřecího masa.

Po závodě si dopřeji, když je k dispozici, klidně nějaké ovoce, pak podle náročnosti používám R2 od Enervitu, nebo nějakou tyčinku klidně s více cukrem. Večer si dopřeji vydatnou večeři.

A co si dáváš průběhu závodu?

Během závodu, když je teda delší, doplňuji především tekutiny, nejčastěji když si můžu připravit vlastní, tak Enervit G sport. Jinak více nepotřebuji, maratony neběhám, zatím 🙂  Myslím, že takhle to stačí, pokud člověk neběhá nějaké extra vzdálenosti, to bych to asi pak řešil více.

Když je hodně zle, tak použiji nějaký gel, ale snažím se to nepřehánět.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Kompletně veškeré doplňky stravy používám od Enervitu. Neobsahují zbytečná umělá barviva, chutnají mi a jsem s nimi spokojený.

Jinak nic speciálního nepoužívám. Vše se snažím získat z kvalitní stravy. A že mi chutná  :- ))

Nejdůležitějším vybavením je odhodlání

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Běhám v Inov8 ( různé modely), vlastně skoro celou dobu co běhám. Ještě mne nezklamaly.

A jaké bereš na závod?

Na závody mám nejraději Inov8 Roclite 243A když je hoodně bahno, tak Inov8 MudClaw 300.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Jediné co potřebuji k tréninku je sporttester, žádné jiné zvláštní vybavení moc nepouživám… to za nás stejně nic neodběhne navíc, nebo rychleji a přijde mi zbytečné se na to upínat, že to výrazně pomůže.

Takže mohu doporučit jen to správné odhodlání a chtíč.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Jak jsem již výše zmínil, přes zimu se věnuji běžeckému lyžování. Dále doplňkově lezení, skialpy, kolečkové lyže, horské kolo, plavání.

Mám rád pestrost a alespoň je z čeho vybírat, když se člověku zrovna nechce běhat.

Největší úspěchy

Vážím si vítězství na Krkonošském půlmaratonu. Pátého místa v ČP v běhu do vrchu Rokytnice-Dvoračky, kde se vždy sejde hodně kvalitní konkurence. Dvou vítězství na Krkonošské 70 v běhu na lyžích.

Samozřejmě si vždy hodně cením pocitu z dobře odvedené práce, když se mi povede nějaký závod a když se mi běží hezky zlehka.

Děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!

/fotografie: archiv Jana Hrušky/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: