VLASTIMIL LYSÁK

Rekordy

Maraton 2:50:35 hod Amsterdam (2016)
Půlmaraton 1:16min, v zimě Tuřany (2014)
10 km 33:26 Uherské Hradiště (2016)
5 km 16:28 na dráze (2018)

Největší úspěchy

Vyškovská běžecká tour 2015 (3.)
Triexpert cup 2017 (3.)
Lysacup 2016,2017 (6.,6.)
BBP 2016/2017 (4.)
VLASTIMIL LYSÁK – všestranný běžec z Mikulova a trenér, který na závody jezdí na kole

K běhu jsem se dostal jako bývalý fotbalista po zranění

Jak ses k běhání dostal?

Jako bývalá „kopačka“ jsem hrával fotbal (do 20let), díky zranění kolene (přední křížový vaz na pravé noze) jsem s tím přestal a následně po rekonvalescenci jsem začal pomalu běhat. Trvalo ještě 3 roky, než začala být noha dostatečně stabilní. Po rekonvalescenci mně chybělo víkendové vybití a tak jsem našel závodní běhy. Do toho jsem dělal i závody na kole, ale běh dostal přednost. Nebyl tolik časově náročný.

Na co se specializuješ?

Nemohu říct, že jsem na něco specialista nebo bych  se maximálně věnoval určitému typu běhu. Bavím se vším, jelikož mě jako výkonnostnímu amatérskému běžci pro rozvoj vytrvalosti pomáhají všechny druhy závodů. Nestraním se krátkým intenzivním běhům a v poslední době ani delším distancím pro zpestření.

Do 40 km se dá říct, že jsem schopen závodit, ale vyšší distance jsou spíš, jak říkám „výletní“, ale vždy samozřejmě záleží na konkurenci, jak člověk doběhne. V těch delších se postupně cítím lépe a lépe, ale pro mě jsou hlavní ty kratší do 20km, kde je možnost makat na svém laktátovém prahu naplno.

Nicméně v poslední době jsem si nejvíce oblíbil běhy do vrchu (zimní Lysacup a ostatní závody kde jsou kopce). Tam vidím největší závodní a běžecké choutky – v kopcích!

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Každý závod má svojí specifickou atmosféru, některé si oblíbím natolik, že na ně jezdím pravidelně. Mezi ty oblíbené a velice oblíbené patří jednoznačně Lysacup. Jezdím ale i na menší závody, a když jsou vydařené, obvykle se na ně snažím vracet.

Nejdůležitější je vybalancovat trénink a zdraví

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Těším se na závod, těším se na ty pocity po závodu a vždy jsem zvědavý na to, jak poběžím:) Pak záleží, jestli jde člověk na pohárový závod, a nebo na nějaký speciální, kde je tělo nervóznější.

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Tohle je na dlouho, díky tomu že pracuji jako trenér, tak bych to zbytečně okecával. 🙂

Když chce být člověk dobrý, musí si poskládat pyramidu, tak aby zohlednil svoje zdraví. Mnoho běžců se snaží běhat dobře a hodně, ale pak jsou často zranění. Tak na tom bych pracoval.

Pro mě je důležité pracovat na ekonomice pohybu, zlepšit techniku, zapojovat správně svaly a umět se šetřit. 🙂 Často dělám různá běžecká cvičení, abych se v běhu cítil lépe a ten posun tam je znát. 🙂

Z hlediska metabolického mě baví kombinace velkého objemu, intervalového tréninku a do toho dát silový základ. Samozřejmě nejlépe do toho zakomponovat i kopce.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Je to různé, záleží na závodech, obvykle cca 80km, doteď 2500 km v roce 2018.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Všechny hory mají své kouzlo, ale nejlépe ty s vyšší nadmořskou výškou.

Místo gelů mám radši dětskou výživu

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Tady zaznamenávám největší změnu z dřívější fitness stravy, která byla poskládaná tzv. velice zdravě dle všech správných doporučení, co se člověk může naučit. Ale nyní jím více intuitivně podle toho, co mi sedne. Nemusí to být zrovna dle doporučených příruček… 🙂

Je to pokaždé jiné i díky tomu, že závody jsou často v jiných časech. Co a jak jíst záleží na mnoha faktorech mimo jiné i jak zrovna z hlediska formy stravování funguji.

Jídlo před závodem nebo tréninkem musí být lehké, postavené na sacharidech s nízký glykemickým indexem s malou dávkou bílkovin a minimem tuku – např. těstoviny aglio olio. Samozřejmě je důležitá hydratace a ještě něco malého před samotným startem, podle délky závodu.

Po závodě si dám nejraději steak s rýží a zeleninou. Když nepočítám pozávodní cukry. Často mi to ale bohužel nevyjde, na mnoha akcích se k takovému jídlu nedostanete.

Sportovní strava je velice obsáhlá:) a já rád zkouším a studuji, jak tělo reaguje.

A co si dáváš průběhu závodu?

Tak to už nejde vůbec popsat:).

Záleží na distanci. Do 10 km je to zbytečné, na dlouhé tratě to je různé. Ted jsem běžel v Alpách Silvrettarun 3000 na 30 km, +1500 m, čas  2:48min a stačilo mi pít. Tělo bylo dobře připravené, dobře jsem se předzásobil a nebyl hlaďák. Jinak mi chutnají dětské výživy a samozřejmě když je hlad, tak člověk občerstvovačku pomalu vyjí:) a hodí se i uzeniny…:)

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Momentálně gely nevyužívám, běhá se mi lépe na dětskou výživu. Kdybych si měl vybrat gel, tak od Inkosporu. Jinak doplňky před a po závodě nevyužívám.

Nebylo to tak vždy, dřív jsem to řešil dost, ale zase zkušenosti a zpětná vazba byly takové, že je to pro mě zbytečné a necítím rozdíl. To se týká například často používaných BCAA a podobně.

Vybavení? Hlavně boty a parta dobrých kamarádů…

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Nemám vyloženě oblíbené, dráhu běhám v silničních Adidas Boost nebo Nike, terén v Salomonech.

A jaké bereš na závod?

Silnice a kratší rychlé distance Adidas Boost, terén na delší Salomon Sonic a např Lysacup běhám v Inov-8 225.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Nic speciálního mě nenapadá.

Samozřejmě kvalitně sedící boty, voda nad 90min běhu, plus pro motivaci hodinky a dobrá parta kamarádů:)

Děláš nějaké doplňkové sporty?

Kolo, plavání, občas ještě posilovna + lekce s klienty.

Největší úspěchy

Každý doběhnutý závod je úspěch. 🙂

Nevyhledávám závody ve smyslu jet tam uspět za každou cenu. Takže se na nic speciálně nikdy nepřipravuji, nanejvýš přizpůsobím tréninkový program a odpočinek :). Jsem tréninkový maniak, pořád je co cvičit, běhat, jezdit na kole..

Vím, kde jsou z hlediska fyziologie mé možnosti, takže si vážím každého závodu, kde dokážu běžet svojí hranu a „šlapat soupeřům na paty“ .:)

Mé úspěchy jdou vidět hlavně v pohárových závodech jako Triexpert cup a Lysacup, BBP (Brněnský zimní běžecký pohár). Díky pravidelné docházce a udržení výkonnosti – taková docházka má ale i své mínusy. Každý týden běžet hranu nejde a tím pádem se člověk nemusí zlepšovat, ba naopak.

——————————————-

Nedokázal bych ale běhat pořád stejné závody, kde člověk vyhrává, často se tak přesouvám k jiným distancím nebo disciplínám, kde se chvilku ztrácím a dokud není vidět posun a zlepšení. To mě asi nejvíc vystihuje. Teď například vidím posun na delších distancích.

Děkujeme za rozhovor a ať se daří!

/fotografie: archiv Vlastimila Lysáka/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: