BARBORA MACUROVÁ

Rekordy

Maraton Pouze Horská výzva Beskydy (65 km) 8:26:29
Půlmaraton Ondřejnický skyrunning půlmaraton 2:04:04

Největší úspěchy

4X Mistryně ČR v turistických závodech + Mezinárodní mistryně
1. místo ONDŘEJNICKÝ SKYRUNNING PŮLMARATON
1. místo Noční běh na Ondřejník
B7 2018 - 1. místo v ženách celkově 14:55:55
BARBORA MACUROVÁ – trailová běžkyně a vítězka Beskydské sedmičky 2018: „Běhat se má hlavně s úsměvem na tváři.“

Běhám pro radost a pro vnitřní uspokojení

Jak ses k běhání dostala?

Od malička jsem byla velmi aktivní dítě a to hlavně díky mé rodině. Ke sportu jako takovému mě přivedl hlavně taťka, který sám aktivně sportoval. Mám 2 starší sestry a také díky nim jsem byla tak akční, protože se mnou podnikaly různé výlety atd.. Běh byl pro mě vždy srdcovka už od mala, vždy jsem na táborech při různých hrách byla jedna z nejrychlejších. Také jsem začala od 1. třídy běhat turistické závody, ve škole jsem vyhrávala různé přespolní a atletické soutěže a mohla jsem při různých sportech jako například fotbal, florbal ukázat, co ve mně je.

Na co se specializuješ?

Nemůžu úplně říct, že bych se na něco specializovala. Běhám hlavně sama pro sebe, pro své vnitřní uspokojení a radost. Ale kdybych se měla specializovat, tak by to byly dlouhé tratě, protože si myslím, že vytrvalost je mou předností… Nejraději mám tratě od 20-60 km.

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Mou největší motivací je adrenalin před závodem. Nikdy totiž nevíte, co vás při závodě potká, jaké pocity vás budou provázet. Vždy se snažím uvažovat hlavně pozitivně a k tomu mi pomáhají také lidé okolo mě.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Jak už jsem zmínila, nejraději mám dlouhé tratě. Zkrátka miluju, když ze sebe můžu dát maximum a jít až za své hranice, proto si myslím, že kdybych si měla vybrat můj nejoblíbenější závod tak určitě zvolím B7.

Výkon se odvíjí od stravy…

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

Nemám určený trénink, zkrátka když chci, tak běžím! Ale upřímně, snažím se trénovat každý den, většinou jen neběhám, mám ráda všechno. Ráda si zajdu do fitka, nebo na nějaké cvičení, nebo taky kolo, a když mám možnost a čas, tak hlavně hory. :))

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Pro mě je určitě nejdůležitější součást tréninku strava. Myslím si, že od toho se odvíjí vše, jak už celkový výkon, tak i dobrý pocit ze sebe sama. Když vím, že budu trénovat, tak je důležité si naplánovat, kdy a co jíst. Někdy je to ale velmi těžké a časově náročné, protože se to nedá naplánovat vždy a přesně, ale snažím se, jak jen to jde.

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

Samozřejmě Beskydy 🙂 Vyrůstám tady od mala a miluji Beskydské kopce. Ale nemám problém proběhnout se kdekoliv, ráda poznávám něco nového.

Tělo si řekne, co potřebuje

Jak se stravuješ?

Celkově se snažím dodržovat zásady zdravé stravy. Před závodem vždy doplňuji více sacharidů, především dlouhých cukrů jako např. rýže, těstoviny, bulgur, pohanka, vločky atd.. a také rychlé cukry, které jsou nejvíce zastoupeny v ovoci. Po závodě se snažím vždy doplnit to, co tělo nejvíce potřebuje: bílkoviny. Mám ráda živočišné i ty rostlinné. Jsem obrovským milovníkem tofu, tempehu, ale nemám problém si dát pořádně propečený steak. 🙂

A co si dáváš v průběhu závodu?

Co se pití týče tak preferuji zásadně čistou vodu, ale v poslední době jsem byla vděčná i za nějaký iontový nápoj, protože mi dodal potřebnou energii. A co se jídla týče, tak mým největším parťákem je nějaká RAW tyčinka, ze sušeného ovoce a bez přidaných cukrů. Také mám hodně ráda banány a celkově ovoce. Pokud se jedná o nějaký opravdu dlouhý a náročný závod, tak zkrátka stravu tolik neřeším, prostě tělo si řekne, co potřebuje.

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely ani doplňky stravy nevyužívám. Jak už jsem psala, nejvíce energie čerpám z rychlých cukrů, které jsou obsaženy hlavně v ovoci a raw tyčinkách.

Běhat se má hlavně s úsměvem na tváři!

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

V zimě i v létě: ADIDAS Terrex Agravic W.

Bez jakého vybavení se neobejdeš, co bys doporučila ostatním?

Běžecký batoh, hůlky, neprofoukavá bunda, dobré boty a hlavně úsměv na tváři. 🙂

Děláš nějaké doplňkové sporty?

fitness, florbal, běžky, kolo, lyže

Děkujeme za rozhovor a ať se daří!

/fotografie: archiv Báry Macurové/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: