Pavel Štěpáník

Rekordy

Půlmaraton 1:15:13
10 km 33:26,11
5 km 16:00,49

Největší úspěchy

Top 10 na dráze na MČR
4. místo na MČR družstev v extralize za Plzeň
1. místo na Compressport Půlmaratonu v Třeboni
PAVEL ŠTĚPÁNÍK – rychlík z Olšan: „Závody běhám na hlad.“

Jako žák jsem ve fotbale chodil trénovat s dospělákama

Jak ses k běhání dostal?

K běhání jsem se dostal letos přesně před 10-ti lety. Jako skoro každý kluk na vesnici jsem hrával fotbal, poněvač jiný sport na vesnici ani nebyl a rodiče byli spíše hudebně založení tudíž se ani další sporty nehledaly. Počatky běhu byly už na druhém stupni základní školy kde jsem si přidával tréninky k fotbalovým, které byly pouze dva za týden a to mi nestačilo, páč jsem chtěl být vždy jeden z těch lepších. Pamatuji si, že jsem chodil i jako starší žák trénovat s mužema, kteří mě brali, né že bych uměl nějak s míčem, ale spíše proto, že jsem byl neúnavný v neustálém běháním za míčem a napadáním. Následně jsem začal chodit na střední školu do Plzně, nebyl čas přes týden trénovat s ostatními a proto jsem si chodil ,,aspoň běhat“ sám pro sebe abych si udržel alespoň fyzičku a tam mě to asi postupně začalo bavit a pohlcovat. Nebyl jsem na někom závislý jestli dorazí na trénink, aby se vůbec mohlo trénovat atd. Začalo se mi libit trénování individuálně. Následovali závody za školu v lehké atletice v 5ti boji, kde jsem vynikl především v běhu na 1500m a tam si mě vyhlídl budoucí trenér, který mi nabídl zkusit atletiku. Následné mě během týdne zaregistroval a já se během týdne stal papírově atletem. První závod následoval teda týden po tom školním. Jel jsem na závod s tím, že poběžím 1500m jako za školu ale jelikož na 15ce byla veliká konkurence a hodně lidí, přičemž bodovalo pouze 11lidí, přišel trenér s nápadem běžet 5Km. Přišel ze slovy: ,, na 15ce bodovat nebudeš ale na 5tce je pouze 10lidí a 1 bod jistý, uběhneš 5km?“ odpověděl jsem že jo a bylo to. Následoval pak MČR, kam jsem se dostal prvním závodem a líbilo se mi to, atmosféra atd. Bylo to pro mě něco nového a chtěl jsem to zkusi naplno.  1rok jsem kloubil atletiku s fotbalem ale pak jsem se musel rozhodnout pro jedno, poněvadž při systematickém tréninku nešlo kloubit 2 sporty dohromady (v sobotu fotbalový zápas a v neděli dopoledne atletické závody). Rozhodnutí bylo jasné, zkusit individuální sport, kde je člověk za výsledek a výkon odpovědný sám, není závislý jestli se vůbec sejde 11lidí aby se mohlo hrát utkání.

Na co se specializuješ?

Moje specializace je směřována na atletický ovál, kde se soustředíme na střední a střednědlouhé tratě (800-5000m). Dále pak na 3000m překážek, kde je největší šance se prosadit. Překážky proto, poňevadž bývalý trenér byl vynikající překážkář a na tréninku jsme dost pracovali na různých cvicích s nimi, včetně jejich přebíhání. Ne, že by mi to ze začátku nějak extra šlo, ale blížilo se to dost mým běžeckým začátků a to běh v lese přes kameny pařezy atd. V období objemové přípravy pak jezdím po přespolních bězích, v rámci tempových tréninků nebo jako otestování formy. To mě dost baví, poněvadž se člověk setká se zajímavými lidmy, popovídá, něco nového se dozví a ještě si kvalitně zazávodí.

Jaké jsou tvoje nejoblíbenější závody?

Na dráze je to určítě Zlatá tretra Ostrava a každé MČRMimo pak městský běh ve švýcarském Brigu

Největší motivací je pro mě vítězství

Jak a čím se motivuješ před závodem?

Největší motivací je samozřejmě vyhrát a nejlépe si vytvořit i osobní maximum. Případně na kvalitně obsazeném meetingu doběhnout co nejvíce vepředu. Na to myslím především při těžkých trénincích, kdy člověk nemůže. Čím blíže je ale samotný závod, jde tohle vše stranou a soustředím se na to, aby tělo a hlavně moje hlava byly v pohodě, k tomu mi pomáhají filmy – komedie, kde člověk nemusí na nic myslet a dobře se uvolní. Dále pak aby moje nohy byly odpočaté a uvolněné, k tomu mi pomáhá sauna whirpool, masáž. A před rozcvičením pak samozřejmě hudba, dost hlasitá:).

Co je podle tebe nejdůležitější součást tréninku?

Jako specialista pro běh na dráze je to samozřejmě rychlost. Ta se vyvíjí do určitého věku, tudíž je na prvním místě, dále je to síla , která souvisí s rychlostí a v neposlední řadě je to tempová vytrvalost. I při tomto ale záleží na ročním období.

Jaký je tvůj týdenní tréninkový objem?

v objemové přípravě100 -200km. V závodním období pak 60-90km

Tvoje nejoblíbenější běžecké oblasti?

v posledním roce přibylo místo v mém přechodném bydlišti kvůli práci a to Německo- Hergersberg, konkrétně v okolí řeky Dunaj

Kvalitní snídaně je základ

Jak se stravuješ? Co je základem tvé stravy před a po závodě?

Jelikož pocházím z vesnice, se stravou si mimo zavodní nebo objemové období moc hlavu nelámu a jím v podstatě cokoliv. Důraz kladu na kvalitní snídani která je pro mě základ, tím mám na mysli celozrné pečivo, šunka, sýr a nesmí chybět ani sladká část a to především musli, kukuřičné kaše, záviny, koláče atd. Nesmím zapomenout ani na kávu, čaj a džus. Jelikož trénuji převážně odpoledne snažím se obědvat lehčí jídla a nebo jen polévky. Večer se pak soustředím aby tělo dostalo dost bilkovin v podobě masa, které jsou důležité na regeneraci. Dále pak doplnění vitamínů v podobě salátů jak zeleninových tak i o ovocných.

A co si dáváš průběhu závodu?

Před závody to mám ale nastaveno jinak. Kladu důraz na jidlo den dopředu, kdy dbám na to, aby osahovalo dost bilkovin, energie, bylo lehce stravitelné. Tak například vývar a kuřecí maso s ryží, to je můj standard, jako moje večeře. V den závodu pak záleží jestli se běží dopoledne nebo odpoledne. Když dopoledne, vydržím na proteinovych tyčinkách a gelech. Když se závodí až odpoledne stihnu lehčí snídani a to nějakou kaši, dále pak lehčí oběd a to je zpravidla polévka hlavně tedy vývar a již zmiňované kuře. Patřím k bězcům co raději běží na tzv. ,,hlad“

Využíváš nějaké gely nebo doplňky stravy?

Gely používám od značky Nutrend, carbosnack, nejlépe borůvka. Dál gel turbosnack, endursnack magneslife – ampule. Bcaa- kaplse, iont drink hypotonický, sacharidový nápoj sypký, protein, pelupa – kukuřičná kaše, Vitamíny- Si, Zn ,B-komplex, Mg, Fe, železité víno. Gelatine plus kapsle, proteinové tyčinky.

Jsi vegetarián nebo vegan?

Ani jedno, jsem z vesnice a nedovedu si představit pořádnou večeři bez pořádného kusu masa:)

Sporttester-parťák pro každý trénink

Jaké jsou tvoje oblíbené boty?

Na objemy používám boty Nike AIR ZOOM Pegasus 32-35, Adidas Performace Energy Boost.

A jaké bereš na závod?

Dráha tretry Nike Zoom Elite 3,silnice Adidas Adizero Adios 2, Nike Zoom Elite, Salming Speed Shoe,terén Inov-8 X-talon 212.

Bez jakého vybavení se neobejdeš?

Neobejdu se určítě bez sportovních hodinek s GPS a to Garmin Fenix 3, dále s tím související hrudní pás poněvadž hodně běhám podle TF. Určitě je to kvalitní funkční a termo prádlo, obuv – do ní vložky odlité podle nohy, stopky na měření useků na dráze. Dále to jsou pomůcky pro strečink masážní válec, gumičky na protahování. Ostatním bych doporučil běhat podle sebe, podle svého pocitu, ten je nejdůležitější pro pohodu a pocit, ze kterého mají radost. Dále pro ty, co to chtějí dělat na vyšší urovni pak prvotní sportovní vyšetření, které obsahuje zátěžový test, který je pak dobrý k sestavení tréninkového plánu. Všem určitě kvalitní obuv, to je pro běžce, který chce běhat dlouho určitě nejdůležitější. Kvalitní oblečení. Nějaké hodinky s GPS pro přesné měření vzdálenosti. Dále je to kvalitní rozcvičení před tréninkem a protažení a strečink po tréninku. Na regeneraci určitě alespoň 1x týdně saunu a vířivku a 1x měsíčně masáž. Dál kvalitní a vyvážená strava, dostatečny pitný režim a pak nějaké doplňky stravy (minerály) v neposlední řadě pak dostatečný spánek.

Děláš nějaké doplňkové sporty?

V zimě jsou to určitě běžky, rád jezdím skejta, dále bruslení po rybníce. Občas tenis a kolo, jednou za čas fotbálek, vše ale jen lážo plážo:)

Chtěl bys něco dodat?

Jsem rád, že jsem se k atlice dostal, poněvadž se v ní a kolem ní pohybují dobří lidé. Dále mi dala řád a systematickou přípravu na nějaký cíl, vrchol. To jsem si přinesl i do života. Dost jsem toho nacestoval a to mi dalo být flexibilní, dokázat se rychle rozhodovat a nebát se zkusit něco nového. To jsem si zase přenesl do života, kde jsem se nebál jít vyzkoušet práci v Německu. Jsem rád že jsem si atletiku mohl vyzkoušet jako poloprofesionál, ne, že bych měl takové úspěchy a výsledky nebo plat, ale myslel jsem to, co se týče trénování a vše, co s tím souviselo. Vše od přípravy před tréninkem, dál samotný trénink, regenerace masáž. Člověk v podstatě jen běhal, ,,chodil do školy“ a spal:) Určitě byl šok pro tělo i pro mě začít pracovat na plno a kvalitně běhat, zároveň to byla dobrá motivace, poněvadž plno lidí mi předzvěstovalo, že až začnu pracovat, přestanu běhat. Částečně měli pravdu, opravdu jsem uvažoval o konci a běhat si jen pro radost, ale nejsem zviklej utíkat z boje a řekl si že takovou radost jim neudělám. Trvalo to skoro rok než se mi vše podařilo skloubit, takže ani výkonostně jsem se v tom brouzdal a nějak extra nezlepšoval. Tohle vše jsem ale přečkal a teď to zase začlo běhat a zlepšovat.

Největší úspěchy

Nejvíce si cením umístěních na MČR v Top 10 na dráze. Dále pak 4místo na Mčr družstev v extralize za Plzeň. Samozřejmě nemohu zapomenout ani na nejnovější osobák a 1 místo, zároveň teda traťový rekord:) na Compressport Půlmaratonu v Třeboni. Nemohu zapomenout ani na plnou řadu krosů, kde se mi podařilo překonat traťové rekordy. Stále ale čekám na nějaké to Top umístění na bedně na dráze nebo mimo uzémí Čr v rámci nějakého reprezentačního utkání. To také souvisí s mojí motivací dále pokračovat a něčeho takového dosáhnout. Zatím to je sbírka více menších úspěchů:).

Děkujeme za rozhovor, a ať se i nadále daří!

/fotografie: archiv Pavla Štěpáníka/

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: