6 TOP běžeckých motivačních videí

6 TOP běžeckých motivačních videí

S přicházejícím zimním obdobím každého běžce potkají dny, kdy bude třeba opět pořádně nakopnout do tréninku. Špatné počasí, zima či nedostatek denního světla jsou typické překážky, kvůli kterým někdy není lehké každodenní trénink absolvovat.

To je přesně situace, kdy se hodí mít v zásobě dostatek nové motivace a inspirace. Motivaci hledá každý člověk jinde, my se dnes podíváme na několik běžeckých videí, které možná právě pro vás budou představovat to správně „nakopnutí“ opět nazout maratonky a vyrazit ven.

The Ginger Runner – běžecká studnice plná jak informací, tak pořádné inspirace

Začneme v ČR méně známým Youtube kanálem Ginger Runner. Herec a komik Ethan Newberry se nedávno rozhodl, že se tomuto projektu bude věnovat opravdu naplno. Pravidelně publikuje video recenze, rozhovory s top trailovými běžci i kompletní běžecké filmy, to vše v neotřelém a vtipném stylu, kterým nikdy nenudí. A zatím se mu to opravdu daří! Jako studnici inspirace rozhodně doporučuji.

Čtěte také: Tipy na běžecké knihy. Zimní období je ideální na čtení a co jiného by měli běžci číst, než kvalitní běžeckou literaturu. Nechte se inspirovat.

Newberry sice nepatří k nejrychlejším profíkům, ale umí se kousnout a do svých filmů vkládá také nemalou energii. To dokládá třeba dokument Squamish 50/50, kdy na poměrně náročné trati v horách kolem kanadského Squamishe dokončil závod na 50 mil, aby se hned další ráno postavil na start 50 km.

Za zhlédnutí stojí také běžecký dokument Wonderland o rekordu kolem legendární hory Mt. Rainier v USA, který se podařil jeho známému Gary Robbinsovi.

Sebastien Montaz a jeho výběh během pracovního dne

Pro mne jedno z nejlepších motivačních videí tohoto roku natočil Seb Montaz. Inspirací bude zejména pro všechny běžce, kteří většinu pracovních dní stráví v kanceláři za počítačem. Sám chodívám během oběda v pracovním dni běhat a jsou to okamžiky, kdy si ujasním myšlenky a od práce si odpočinu. Video s příznačným názvem „You deserve a break… NOW“ najdete zde.

Skyrunning neboli „Fast and Light“

Především vyznavači a fanoušci skyrunningu museli být nadšení novým videem o tom, co je skyrunning, jeho historii i budoucnosti. V krátkém 15 minut dlouhém filmu účinkují pionýři skyrunningu jako Marina Giacometti (současný prezident ISF) či Bruno Brunod, ale také Kilian Jornet a Emelie Forsberg.

Summits of My Life Kiliana Jorneta

Kiliana zná v ČR snad každý a každé video, které vzejde z jeho spolupráce a přátelství s již zmíněným skvělým kameramanem Sebem Montazem představuje pro ostatní běžce neuvěřitelnou motivaci. Za zmínku stojí filmy o Kilianových projektech – A Fine Line o rychlostních rekordech na Mt. Blancu či Dejame Vivir o Mt. Blancu, Elbrusu a Kilianově brutálním rekordu na Matterhornu.

Před několika dny také vyšel trailer k dalšímu filmu v rámci tohoto projektu. Film s názvem Langtang ovšem nebude o běhání a rychlostních rekordech, ale především o cestě do zemětřesením zasaženého Nepálu. Právě kvůli zemětřesení museli letos Kilian a jeho tým změnit plány ohledně Mt. Everestu a čas v Nepálu věnovali pomoci obětem zemětřesení.

Trailer k filmu Langtang.

Dakota Jones na Mt. Rainier

Dakota Jones i přes svůj nízký věk dokázal na ultratrailových tratích více než mnoho z jeho starších kolegů. Tohle video o jeho tréninku a výběhu na Mt. Rainier vás určitě dostane z tepla domova do akce!

„Pohyb“ Willa Gadda

Krátký snímek od Arc’teryxu o extrémním sportovci, horolezci a paraglidistovi Willu Gaddovi není jen o běhání, ale motivaci v něm určitě najdete. „Snažíme se být zaneprázdnění, posílat jeden mail za druhým, místo abychom si našli chvíli na to být v přírodě“.

Vojta Bořil

Vojta Bořil – momentálně dokončuje studia aplikované matematiky a ekonomie v Brně. Kromě toho se věnuje vytrvalostním sportům a cestování. Nejraději běhá a závodí v horách. Má rád technicky náročné terény s velkým převýšením, čím strmější a náročnější, tím lepší. Nepohrdne ani závody na horských kolech, lyžích nebo pořádným trekem v horách. Při studiích stihl proběhat například kanadské Rocky Mountains nebo hory okolo Lake Tahoe v USA. Letos (2015) si splní běžecký sen účastí na závodu Dolomites Skyrace, který je součástí světové skyrunningové série.

A jaká videa inspirovala nebo motivovala vás? Napište své tipy do komentářů nebo přímo nám do redakce.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: