Inspirujte se – představujeme knihy o běhání: Bosé běhání, Vegan v kondici a Jak utéct času

Inspirujte se – představujeme knihy o běhání: Bosé běhání, Vegan v kondici a Jak utéct času

Dva nové tituly z nakladatelství Mladá fronta vás provedou dalšími úskalími běhu. Kniha Bosé běhání se pokusí vysvětlit, jak je to s přirzenou technikou došlapu a Jak utéct času se zaměřuje na ženu, která začala běhat po sedmdesátce a která překyuje energií a nadšením ze sportu.

Jak utéct času?

Nestárněte! Buďte zdravější a šťastnější.

Autor Bruce Grierson se rozhodl prozkoumat život běžkyně Olgy, která začala běhat po sedmdesátce a nyní v devadesáti letech překypuje energií, zatímco jiní už ve středním věku nedokáží vyjít ani obyčené schody.

Je to sonda nejen do života zmíněné Olgy, ale i samotného autora, společně se totiž nechávají testovat odborníky na genetiku, výživu, problematiku stárnutí.. Kromě věděckých poznatků se ale začtete do velmi zajímavého lidského příběhu, který vás bude fascinovat a možná i motivovat k vaší vlastní aktivitě.

Olga je devadesátiletá běžkyně, která i ve svém věku mezi vrstevníky (kterých ale často už moc není) sbírá medaile a má jich pěknou řádku. Olga vás bude fascinovat a motivovat v jednom. Její neutuchající vitalita prostupuje celou knihou a dokonce zde najdete i návod na to, jak zůstat vitální celý život jako ona.

Bosé běhání

Kniha se zabývá nejen komunitou bosoběžců, ale především technikou bosého běhání, která je vlastně přirozená každému člověku. Témata jako došlap na špičku versus došlap na bříško nebo na střed chodidla, dále jak si správně vybrat boty a jak třeba začít s bosým běháním a pro koho je určené. V knize to totiž nění líčeno ani zdaleka tak, že bychom teď všichni měli zout boty a jít běhat jako jsme běhali dosud, akorát bosí, ale je to o porozumění vlastního těla a zjištění, co je vlastně to správné. Kniha je kupodivu také o tom, jak si vybrat ty správné boty, pokud prostě běhat bosí nemůžeme (takové situace nastanou i pro bosoběžce).

Autor popisuje bosoběh jako svobodu pohybu, která se otevře každému, kdo bosoběh alespoň zkusí. Kniha se také zabývá tím, jak správně volit botu, aby co nejvíce napomáhala v noze vyvolat přirozený bosý běh. Zapojení šlach a svalů nohy je totiž pro většinu lidstva díky nošení bot nepředstavitelná věc.

Vegan v kondici

Autor knihy Brendan Brazier je profesionální triatlonista na ironmanské trati, je dvojnásobným mistrem  Kanady v 50km ultramaratonu a v Severní Americe patří mezi známé a vyhledávané řečníky. Jeho kniha Vegan v kondici vám poradí, jak se začít stravovat jinak a zároveň neohrozit své zdraví a sportovní výkony. Naopak představuje přesný dietní plán pro vytížené sportovce a aktivně žijící lidi.

Dozvíte se mnoho o důležitých potravinách i ideálnímu přístupu ke stravě. Kniha nemusí byt inspirací pouze pro zapřisáhle vegany, spoustu tipů a nápadů v ní najde každý, a to zejména díky 100 vynikajícím receptům na zdravá jídla – smoothie, energetické tyčinky, saláty či snídaně.

Vegan v kondici není jen kniha o stravování, ale i o přístupu k životu a sportu, který Brendan prosazuje. Nadchnou vás se zde rady o příčinách stresů lidského těla, zvyšování výkonnosti a zejména vlastních zkušeností autora. Stačí okusit jen pár receptů a veganství vám začne připadat velmi sympatické.

Život bez Hranic – cesta za vítězstvím

V roce 2007 šokovala Chrissie Wellingtonová svět, když zvítězila na nejslavnějším ze všech ironmanů – na havajské Koně. Život bez hranic je příběh její cesty na vrchol, dětství v Anglii, zdolávání hor v Nepálu, plavání v moři plném žraloků, absolvováním dlouhých treků v Argentině, až po první úspěchy v nejdrsnějších sportovních kláních. Od té doby zvítězila ve třech desítkách nejtěžších triatlonů na světě, překonala několik světových rekordů, ale také bulimii, brutální dospívání a bídný osobní život. Jde o inspirující příběh, ženskou variantu mužských příběhů, které známe z bestsellerů Běhání s Keňany nebo Jez a běhej.

Kniha je o lidském úsilí, obrovské motivaci, dobrodružství a také překonávání překážek. Nadchne každou ženu, která se stejně jako autorka nechce bránit ničemu, co jí život nabídne. příběh pravděpodobně přečtete velmi rychle, ale ještě dlouho vám bude inspirací.

Knihy vašly v nakladatelství Mladá fronta, která pravidelně vydává knihy se sportovní a předšvímpak běžeckou tematikou.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: