Tipy na knihy o běhání, které můžete vzít na pláž, a nebo vám rozšíří obzory a posunou váš běh

Tipy na knihy o běhání, které můžete vzít na pláž, a nebo vám rozšíří obzory a posunou váš běh

Také patříte mezi ty, kteří nedají dopustit na knihy? Ať už sháníte odpočinkovou knihu na pláž nebo byste se rádi trochu víc vzdělali a nevíte, kde brát inspiraci, náš článek vám pomůže s výběrem té správné běžecké knihy pro vás.

Oddychovky nejen na pláž

Pokud ještě neznáte klasiky jako: Zrozeni k běhu od Christophera McDoughalla, Jez a běhej od legendy Scotta Jurka nebo Běhej nebo zemři od dalšího z velikánů, Kiliana Jorneta, který nedávno vyběhl na Mont Everest hned dvakrát v jednom týdnu, určitě si je přečtěte. Pokud patříte mezi fanoušky Kiliana, můžete si přečíst také jeho knihu Neviditelná hranice.

Adharanand Finn: Běhání s Keňany – Tajemství nejrychlejších běžců světa

Další ze série úspěšných publikací od Mladé fronty navazuje na knihy Jez a běhej a Zrozeni k běhu. Autor se v knize vydává na cestu do Afriky, aby zjistil, čím to je, že právě Keňané jsou nejrychlejšími běžci na světě a sám s nimi několik měsíců trénuje. Krom vlastního zlepšení popisuje i setkání jak se slavnými šampiony, tak s místními kluky z chudinských čtvrtí. Pokud jste už Finnovu knihu o Africe četli a líbila se vám, pak zkuste jeho méně známou knihu Cesta běžce, ve které se vydává do bájného světa japonských běžců.

TIP: Přečtěte si také tipy na běžecké filmy, které stojí za zhlédnutí.

Adharanand Finn: Cesta běžce

Adharanand Finn, autor oceňované knihy Běhání s Keňany, se s rodinou odstěhoval do Japonska, aby přišel na kloub tomu, jak funguje zdejší běžecká kultura, produkující každý rok nevídané množství špičkových vytrvalců. Finn v Japonsku pozoroval týmovou spolupráci a tvrdou dřinu, které místní běžce vyzdvihují na světovou úroveň a zároveň je brzdí, poznával japonský přístup ke sportu a k životu, potkával atlety a trenéry, kteří se systému vymykají, a v neposlední řadě se dozvěděl hodně o sobě a své krizi běžeckého středního věku. Fascinující čtení pro každého, koho zajímá, proč běháme a jak se běhá jinde ve světě.

Askwith Richard: Stopy v oblacích

Richardova kniha bývá označována za povinnou četbu trailových a horských běžců. Autor sbíral tipy, rady a zážitky úspěšných skyrunnerů tak dlouho, až vznikl věrný portrét jedné z nejdrsnějších a stále populárnějších běžeckých disciplín, při které se střídá extrémní vyčerpání s okamžiky radostného osvícení. Kniha je zároveň pocta drsnému britskému klimatu a síle lidské vůle. Za zvážení stojí také Richardova kniha Dnes trochu umřeme – Vzestup a pád Emila Zátopka, která, jak již název napovídá, vypráví příběh Zátopka a vzdává mu hold.

Phill Hewitt: Běž dál – Vzlety a pády maratonského závisláka

Kniha Philla Hewitta je příběh obyčejného člověka, který se od maratonského začátečníka promění v člověka na maratonech závislého. V knize popisuje nástrahy i emoce, které jsou s maratonem spojeny a bravurně popisuje schopnost běhu najít si v našem srdci svoje místo a už nás nepustit. Jak sám říká: “Maraton vás zničí, ale současně po jeho absolvování zažijete nepopsatelné pocity.”

Hawkerová Lizzy: Běžkyně – Krátký příběh o dlouhém běhu

Lizzyina kniha vypráví životopisný příběh londýnské rodačky, která se od běhání po městských ulicí vypracovala až po šampionku lámající rekordy v horách. Lizzy také popisuje, jak se při běhání dostala až na samotnou hranici svých možností, například při 320 km dlouhém běhu Himálajem ze základního tábora Everestu do Káthmandú. Lizzy byla navíc první ženou, která stála na stupni vítězů Spartathlonu mezi samými muži.

René Kujan: Běhej dokud můžeš

René Kujan (1974) byl ještě před deseti lety jedním z tisíců rekreačních běžců. Pak se ale ocitl na sedadle spolujezdce v autě, které se střetlo s protijedoucím vozidlem a všechno se změnilo. Od lékařky si vyslechl mrazivý ortel: „Nikdy už běhat nebudete.“ Navzdory všem prognózám po devíti měsících zdolal maraton. Od té doby běhá každý den, někdy i 32 maratonů za měsíc. Na lidi, kteří takové štěstí jako on neměli a zůstali na vozíku, myslí pořád – věnuje se charitativním běhům v jejich prospěch.
Tato kniha popisuje Reného návrat do běžeckého života a dosažení světového prvenství při oběhnutí Islandu, kdy ho uprostřed podzimního marastu doprovázela jedna statečná žena a dvouměsíční syn.

Také nedáte dopustit na lenošení s knihou v ruce?Také nedáte dopustit na lenošení s knihou v ruce?

Běžecký trénink

Miloš Škorpil: Škorpilova škola běhání

Největší propagátor běhání v České republice, který se mimo jiné proslavil i nedávným seriálem Parta maraton, který vysílala Česká televize, se rozhodl sdílet svoje tréninkové rady. Sám je trenér a ultravytrvalec a o běhání mluví jako o životní vášni. Věnuje dokonce speciální kapitolu tréninku na ultra. Kniha především nabízí stovky nápadů a tipů, jak svůj život navždy proplést s během a nespočet osvědčených rad pro trénink, výživu, přípravu na závody nebo regeneraci.

Vít Rus, Aleš Tvrzík: Tréninkový deník mladého sportovce

Pokud to s během myslíte vážně, pak si nepochybně vedete tréninkový deník. Autoři vás provedou tím, jak si deník správně vést, poskytnou několik tipů třeba i od Báry Špotákové. Mnoho rad a vzorů vám pomůže na cestě za vysněným cílem.

Katherine a Danny Dreyerovi: Chi Running

Dreyerovi popisují vědomou metodu běhání, která vás dovede ke zlepšení skrze uvolnění a soustředění. Pomůže vám také zlepšit postoj a techniku díky jednoduchým metodám. Kniha je určená nejen hobíkům a začátečníkům, ale také výkonnostním běžcům a triatlonistům.

Přečtěte si také článek o Alexanderově technice, pomocníkovi při cestě za lepším výkonem a zdravím skrze metodu uvědomění.

Sakyong Mipham: Běžící Buddha

Možná se vám zdá, že běhání a meditace toho nemají mnoho společného, budhistický mnich Mipham vás ale díky jednoduše a poutavě napsané četbě, která propojuje buddhistické meditační metody s běháním, přesvědčí o tom, jak se vzájemně doplňují a obohacují. Jak sám říká, nejprve ho překvapilo, kolik toho mají společného a kolik běžců kniha zaujala. Nakonec je to ale podle jeho slov logické, pokud běžíte dostatečně dlouho, nenajdete nic, než vlastní mysl. Kniha je vhodná jak k zamyšlení, tak pro odpočinek nebo pro zlepšení výkonu.

Velmi kvalitní knihy o běžeckém tréninku v zahraničí. Ty jsou sice dostupné jen v anglickém jazyce, ale pokud anglicky čtete, nebude to překážkou. Sáhněte určitě po jedné z těchto Running Science od Owena Andersona nebo The Triathletes Training Bible od Joe Friela.

Ať už sháníte oddechovku nebo se chcete vzdělat, naše letní tipy vám pomůžou se zorientovatAť už sháníte oddechovku nebo se chcete vzdělat, naše letní tipy vám pomůžou se zorientovat

Trénink na ultra

Popularita ultra závodů v poslední době stoupá. Pokud patříte mezi ty, kteří o tom uvažují nebo se již do tréninku pustili, nejspíš jste si všimli, že literatury, a zejména té v češtině, je poskrovnu. Přinášíme vám proto pár tipů.

Dean Karnazes: Ultra Maratonec – Zpověď nočního běžce

Tahle kniha by se dala zařadit i do oddechové kategorie, známý vytrvalec Dean Karnazes v ní popisuje svoje zkušenosti a zážitky. I tak ale knížka může být užitečnou inspirací a dá se z ní načerpat několik tipů. Dean mimo jiné popisuje, jak uběhl 421 km nonstop za 75 hodin a o jeho přípravě na pokoření hranice 482 km. Dean má mimo jiné na kontě uběhnutí 50 maratonů za 50 dní, je známý také tím, že si na své dlouhé běhy nechává doručit pizzu Hawai.

Hal Koerner: Ultra a dál – Jak se připravit na běhy od 50 km po 100 mil a dál

Úspěšný americký ultravytrvalec Hal Koerner je podle časopisu Outsider nejšťastnější běžec na světě, který navíc za svou kariéru nasbíral hned několik prvenství. Skvělý motivátor Hal vám poradí, jak se od maratonských běhů posunout na vyšší úroveň. Jeho tipy pramení nejen z dlouholetých zkušeností, ale navíc čerpá i z doporučení dalších úspěšných vytrvalců. Předmluvu ke knize dokonce napsal sám Scott Jurek.

Pokud patříte mezi lidi, kterým nevadí četba v anglickém jazyce, a hledáte opravdu kvalitní tréninkovou knihu pro přípravu na ultra, sáhněte po knihách od Bryona Powella, Relentless Forward Progress, Training Essentials for Ultra Running Jasona Koopa a Jima Rutberga a nebo Ultra Maraton Training od Olbricha Wolfganga. Všechny knihy poskytují mnoho užitečných rad, od tréninkových plánů, stravy, nejčastějších zranění až po praktické rady na závody. Velmi zajímavou četbou je také kniha Johna Stevense – Marathon Monks of Mount Hei o legendárních japonských ultramaratonských běžcích, kteří inspirovali i Scotta Jureka

A jaké jsou vaše oblíbené knihy, které byste ostatním doporučili? Podělte se s námi v diskusi 🙂

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: