Test LOWA INNOX EVO LO – bota, která vydrží!

Test LOWA INNOX EVO LO – bota, která vydrží!

Parametry

Značka Lowa
Celé jméno recenzovaného výrobku LOWA INNOX EVO LO
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Běh v horách
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Tempový trénink
Hmotnost 350 g g
Šněrování klasické
Podpora nohy neutrální
Infocena 3500 Kč
Dodává Prosport Praha s.r.o.

Zaujalo mě

  • pohodlí při delších bězích
  • dobrá životnost
  • absence lepených spojů

Shrnutí recenze

Univerzální trailová bota od značky LOWA, která tak po skvělých produktech pro alpinisty a horolezce přichází také s obuvi pro běžce. Innox Evo Lo mají dlouhou životnost a hodí se především pro objemové tréninky a delší tempové běhy.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Lehký svršek tvoří dobře prodyšná síťovina a syntetická mikrovláknová „useň“. Klasické šněrování umožňuje dobré stažení nohy ve spodní i horní části nártu. Celkově je svršek poměrně měkký a noze zůstává pocit volnosti. Kolem prstů a boků chodidla je na botě provedená všitá obsázka, která brání rychlému poškození textilie a chrání proti okopávání. V mokru bota rychle nasaje vlhkost, kterou však také rychle propouští ven, stejně jako při pocení v teplých dnech. Obuv nemá žádnou membránu, vyrábí se však také verze s GTX membránou, která by měla být s pevnějším svrškem.

Svršek boty je měkký a dává noze pocit volnostiSvršek boty je měkký a dává noze pocit volnosti

Boty mají soprocentní záběr v lehčím terénuBoty mají soprocentní záběr v lehčím terénu

Podrážka je vysoce odolná proti oděruPodrážka je vysoce odolná proti oděru

Prohlédněte i další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Mezipodešev s odpružením pomocí materiálu DynaPU není jednolitým přilepeným kusem, ale je při procesu tvorby na vícekrát vstřikována a postupně napojována, díky čemuž získává výrazně vyšší životnost. Napojení podrážky s mezipodešví a kopytem je provedeno netradičně pomocí tzv. vulkanizace. Lepené spoje, které jsou běžné u většiny jiných značek a často bývají nejslabším místem boty, jsou zde nahrazeny metodou, která jednotlivé části mezi sebou propojí důkladněji. Tlumivost boty je poměrně vysoká, samozřejmě však nepatří na asfalt, i když při občasných přebězích, kterým se u nás nedá vždy úplně vyhnout, byly INNOX EVO bezproblémové a zvýšené opotřebení se příliš neprojevilo.

Čtěte také: 10 tipů, jak si vybrat správnou běžeckou botu.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je tvořená materiálem LOWA Enduro Evo, která zajišťuje dobrou přilnavost a především je tato pryžová směs vysoce odolná proti oděru a rychlému „zhoblování“ podrážky. Vzorek je pro tento typ obuvi standardně proveden a v terénu si vedl dobře.

Doplnění

Více info na www.prosportshop.cz

Osobní zkušenost

V obuvi jsem naběhal cca tisícovku kilometrů v průběhu léto/podzim 2015 a snažil se ji otestovat na různých typech povrchu a při různých rychlostech běhu. Nejvíce mě zajímala životnost, kterou výrobce odhaduje nad 5 000 km. První pocit, který po obutí získáte, je příjemné pohodlí a měkkost. Toto se pak projevuje i ve vlastnostech při běhu. Ačkoli je model zařazen do sekce All Terain Sport, tak své přednosti uplatní hlavně v lehčím terénu.

Kromě estetické stránky boty v pohodě vydržely 1000 odběhaných kilometrůKromě estetické stránky boty v pohodě vydržely 1000 odběhaných kilometrů

Nepatříte-li k běžcům s váhou pod 60 kg, atleticky ladným stylem a nadstandardně silnými kotníky, v těžkém  skyrunningovém terénu se měkkost bot projeví i u vás. Toto je myšleno hlavně pro seběhy, kdy noze chybí potřebná jistota a pocit dobré stability. Vše však nahrazuje v lehčím terénu, kdy je pocitově velmi lehká a s dobrou dynamikou. Záběr do kopců po travnaté, hliněné či jehličnaté stezce je stoprocentní. Nejlepší využití tak obuv nalezne při objemových výbězích, kde oceňuji jak pohodlí, tak životnost. Nebál bych se v ní absolvovat i opravdu dlouhý trek nalehko s občasnými přeběhy. Po tisícovce kilometrů není obuv kromě estetických změn nijak poškozená a zdá se, že by skutečně mohla vydržet hodně. A to je v dnešní době spíše obrácený trend.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: