Recenze La Sportiva Mutant: Výborný parťák na delší výběhy v horském terénu

Recenze La Sportiva Mutant: Výborný parťák na delší výběhy v horském terénu

Parametry

Značka La Sportiva
Celé jméno recenzovaného výrobku La Sportiva Mutant
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén, Běh v horách, Bahno, Sníh
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 300 (39 EU) g g
Šněrování S kapsičkou na zbylou tkaničku, která se nikde nezachytne
Sklon pata - špička 10 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 3290 Kč
Dodává HUDY Sport, a.s.
Více info na www.hudy.cz

Zaujalo mě

  • Inovativní šněrování
  • Velmi kvalitní svršek, který je oděruvzdorný
  • Komfortní pocit při nazutí

Shrnutí recenze

Běžecké boty ideální do terénu, které obstojí jak na lesních pěšinách, tak v lehce technicky náročném terénu. Jedná se o trailové boty, které si budete s oblibou brát na delší terénní tréninkové výběhy i závody.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Boty mají oděruvzdorný svršek z prodyšné síťoviny. Celkově svršek z materiálu AirMesh působí velmi odolně a oděruvzdorně. Bota ještě využívá materiálu TPU, což je velmi lehký materiál odolný především při nízkých teplotách. Také šněrovací systém je velmi zajímavou vychytávkou stejně jako netradiční provedení jazyka. Jedná se odvouvrstvý jazyk vzájemně propojený šněrováním, které ústí v na vnější straně jedné z částí. Zde se nachází i kapsička, do které se konec tkaničky dá schovat. Díky tomu pak bota působí ještě více kompaktním dojmem.

Boty velmi dobře obstojí i na sněhu nebo zmrzlém podkladuBoty velmi dobře obstojí i na sněhu nebo zmrzlém podkladu

Inovativní šněrování - na pravé botě je tkanička ještě venkuInovativní šněrování – na pravé botě je tkanička ještě venku

Přilnavá podrážka podrží i na kluzkém povrchuPřilnavá podrážka podrží i na kluzkém povrchu

Prohlédněte si další fotografie k recenzi…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Materiál použitý v mezipodešvi je ze vstřikovaného materiálu MEMlex EVA.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Tak jako jsme zvyklí i u jiných modelů značky LA Sportiva, i tento využívá technologie FriXion® XF, která je velmi dobře přilne k různým druhům povrchů.

Dynamika odrazu

Bota je velmi pohodlná a vhodná spíše na delší závody typu horských půlmaratonů, kde běžec ocení větší tlumení.

Osobní zkušenost

Bota již na první pohled působí velmi kompaktně. Kombinace barev a design jsou to, čím na sebe upozorní hned na první pohled. Zajímal mě ale především materiál svršku, který je netradiční pro ostatní trailové modely. Materiál má být dle údajů výrobce oděruvzdorný a hladký. Bota sice nemá žádnou membránou, ale s tím nemám u trailových špatnou zkušenost. V mokré trávě či bahně voda do boty sice proteče, rozhodně se v botě dlouho nedrží (to záleží také na volbě ponožek) díky prodyšnému svršku.

Šněrovací systém je velmi příjemný. Kulaté tkaničky se velmi dobře stahují a drží. Kapsička na zbylé tkaničky ochrání proti rozvázání při pohybu v terénu nebo v lese s hustším podrostem. Současně bota díky tomu působí na pohled velmi hladce.

Boty jsem měl možnost otestovat v různých terénech. Z jara jsem v botách běhala na Šumavě na zasněžném i zmrzlém povrchu, později při jarním tání na blátivém podkladu a nakonec na suchých trailech s kamenitým povrchem a kořeny. Bota je skutečně držák, protože se v ní můžete na každém z těchto povrchů spolehnout. Jedinou nevýhodu, kterou jsem pocítila, byla chybějící membrána v případě šlápnutí do hlubšího bahna. Propustnost si vybrala svou daň a boty bylo nutné vyprat. To bylo ale opravdu v extrémním případě, kdy bylo bláto hluboké. Normální blátivý povrch bota zvládá dobře a její agresivní vzorek podrážky dobře zabere do podloží. Oceníte to zejména v seběhu, kde se můžete plně soustředit na rychlost a cestu a nemusíte řešit každý krok.

Celkově se mi na modelech značky La Sportiva líbí jejich odolnost a výdrž, která se mi potvrdila i u tohoto modelu. Pokud chodíte na delší výběhy, kde bude sem tam kousek po asflatu, tak i přesto, že tento model je určený do terénu, nebudete mít problém. Samozřejmě je ale třeba počítat, že tato bota není na asfalt či beton určená.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: