Recenze Skora Fit – boty pro přirozený běh

Recenze Skora Fit – boty pro přirozený běh

Parametry

Značka Skora
Celé jméno recenzovaného výrobku Skora Fit
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice, Běžný přírodní terén
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink
Hmotnost 238 (44,5 EU) g g
Šněrování klasické
Zpevnění klenby žádné
Podpora nohy neutrální
Vyrobeno v jaké zemi Čína
Infocena 2899 Kč
Dodává Rejoice
Více info na www.rejoice-e-shop.cz

Zaujalo mě

  • futuristický design
  • antimikrobiální úprava
  • minimalistická a pohodlná bota zároveň
  • zdravotní přínos

Shrnutí recenze

Lákají vás minimalistické boty, ale nenašli jste dost odvahy pořídit si Fivefingery? Řešením můžou být boty Skora, které nabízí nízkou podrážku, zároveň jim nechybí ani odpružení a jako bonus mají velice zajímavý design. Pojďme se podívat, jak se projeví na mém běžeckém stylu.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek boty je vyroben z bezešvé elastické síťoviny se vzorkem vyrobeným pomocí 3D tisku. Vzorek tvoří černé tečky, které se u špičky a kolem kotníku slévají do plochy, ze které naopak vystupují modré tečky. Design je opravdu originální a s jinými botami si je nespletete. Látka je navíc ošetřena proti tvorbě zápachu. Šikmé šněrování a jazyk přišitý na jedné straně zlepšuje komfort boty na nártu, jazyk se nikam nehrne a boty není nutné příliš utahovat.

Pohled ze stranyPohled ze strany

Pohled ze předuPohled ze předu

PodrážkaPodrážka

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Vzhledem k tomu, že se jedná o minimalistické boty, není na odpružení kladen důraz, i tak bota disponuje mezipodešví EVA, která poskytuje dostatečné odpružení. Antimikrobiální vložka je pokryta množstvím drobných výstupků, které při běhu masírují chodidlo. Po prvním běhu mě trochu brněla chodidla, což byl příjemný pocit. Výrobce uvádí, že jsou boty vhodné i pro použití i bez ponožek. Drop tyto boty samozřejmě nemají.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je vyrobená z vysoce odolné gumy s výbornou přilnavostí, rovněž nezanechává šmouhy, takže se dobře hodí i do tělocvičny. Okraje kolem paty i špičky jsou vytažené a dobře je tak chrání. V botě cítíte každou nerovnost, což je napoprvé trochu zvláštní pocit, ale rychle si člověk zvykne. V kontaktu se zemí drží pěkně a nestalo se mi, že by někde podklouzla. Vzorek není nijak výrazný, ale ani úplně hladký, takže není problém běžet i v lehčím terénu. Jediné, kde cítím lehkou nejistotu, jsou prudké změny směru, bota je kvůli svému účelu volnější v přední části tolik nepodrží nohu, jako jsem zvyklý u běžných běžeckých bot.

Bota má jemný vzorek, ale dá se vzít i do lehčího terénuBota má jemný vzorek, ale dá se vzít i do lehčího terénu

Osobní zkušenost

Na první pohled Skora zaujme futuristickým designem se šněrováním našikmo. Díky své anatomické konstrukci jsou boty perfektně pohodlné. To, že jsou speciální, je nejvíc patrné na patě, která je tvarovaná úplně opačně, než většina klasických běžeckých bot, vystupuje uprostřed a vytváří tak pocit nestability, tím nabádá běžce ke správnému došlapu na přední část chodidla. Při prvním výběhu pozoruji, že jsem o něco pomalejší a po chvíli začínám cítit i lýtka, moje postavení těla se lehce změnilo, běžím vzpřímeněji. Největší rozdíl je při sebězích, kde dělám menší kroky a více brzdím. Bota svou konstrukcí nutí využívat k došlapu jen přední část chodidla, čímž dociluje přirozený způsob běhu. Běh v botách Skora přináší zajímavou změnu běžeckého stylu, která zlepšuje techniku došlapu na špičku, posiluje chodidlo a vhodnějším rozložením váhy pomáhá uspořit energii.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: