Mizuno Wave Kien 3 G-TX – boty, co svádí z cesty

Mizuno Wave Kien 3 G-TX – boty, co svádí z cesty

Parametry

Značka HAPPY FEET
Celé jméno recenzovaného výrobku Mizuno Wave Kien 3 G-TX
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén, Běh v horách, Bahno
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 353 g 44 1/2 g
Šněrování klasické
Podpora nohy neutrální
Vyrobeno v jaké zemi Vietnam
Infocena 3 240 Kč
Více info na www.mizuno.cz

Zaujalo mě

  • nízká váha
  • Gore-tex membrána
  • pohodlné nošení
  • trakce v terénu
  • reflexní prvky

Shrnutí recenze

Pro milovníky horského běhu přihází značka Mizuno s inovovaným modelem Kien. Díky Gore-texové membráně lze boty použít i za špatného počasí, takže žádné výmluvy pro výběh neprojdou. Vzorek vypadá, že se nezalekne žádného terénu, tak ho v našem testu důkladně prověříme.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek boty je proveden z prodyšné síťoviny AIRmesh zpevněné soustavou prvků z pevnějšího materiálu. Špička je zpevněná zvlášť pruhem velmi pevné látky. Podobně zpevněná je i pata. Vnitřní povrch je tvořen GORE-TEX®XCR (eXtended Comfort Range) membránou, která díky menší tloušťce zaručuje suché nohy i mokrém terénu, pružnost a přesto zajišťuje slušnou prodyšnost. Šněrování je klasické se sedmi dírkami s poutkem na jazyku. Z boku je velké reflexní logo Mizuno. Barevné provedení nabízí jen jednu variantu černá/stříbrná/zelený gekon.

Kien 3 - v terénu - z bokuKien 3 – v terénu – z boku

Kien 3 - ideální terénKien 3 – ideální terén

Kien 3 - z druhé stranyKien 3 – z druhé strany

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Mizuno využívá u běžecké obuvi speciální vlnovou desku wave. Ta je vyrobena z velmi tenké plastové vrstvy, která je z obou stran obklopena klasickou tlumicí pěnou. Celý princip spočívá v tom, že při dopadu dokáže vlnová deska svým zploštěním pohltit a neutralizovat vzniklý náraz. Model Kien patří do střední kategorie odpružení. Nejnovější systém Dynamotion Fit využívá nejmodernější technologie k zachycení pohybu a k analýze biomechaniky, což má za následek, že se bota dokonale přizpůsobuje pohybu chodidla během jednotlivých fází kroku. Anatomicky tvarovaná vyndávácí stélka RemovableINSOCK tlumí nárazy a přispívá ke komfortu při nošení.

Pro snadnější vybírání vanáčních dárků pro běžce, jsme pro vás přichystali přehled recenzí běžeckého vybavení za rok 2016.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je tvořena odolnou karbonovou gumou X10, která se umisťuje na patní část podrážky, tedy na její nejzatěžovanější část. Prodlužuje tím životnost a odolnost boty. Vzorek podrážky je tvořen výstupky ve tvaru křížků, které zajišťují zakousnutí do rozličně členitých podkladů. Rozestupy jsou dostatečné, aby nedocházelo k zachytávání kamínků či větviček, ale dostatečné pro dobrou stabilitu. Na mokrém povrchu držely boty velice dobře i v kamenitém terénu, prokluzovat začali až na mokrých kořenech, tam si myslím, že by neobstály žádné boty.

Kien 3 - pohled ze zhoraKien 3 – pohled ze zhora

Osobní zkušenost

Pro první proběhnutí jsem zvolil smíšený terén, kdy jsem vybíhal z domova po asfaltu. Na první pocit mi přišly boty celkem tvrdé a měl jsem tendenci spíše uhýbat do travnatých pruhů kolem cesty bez ohledu na louže. Když jsem konečně doběhl do terénu, pocit tvrdosti se ihned vytratil a já si běh vyloženě užíval. Při testování v Jizerských horách mě zastihl déšť a během výběhu bylo znát, že jsou boty ve svém živlu, rozbahněné lesní cesty jim nedělaly sebemenší problém a já měl nohy stále v suchu.

V botách jsem dobře cítil terén v přední části boty a pata mi přišla dostatečně odpružená, což je ideální kombinace pro trailrunning. Jelikož mám užší nohu, měl jsem strach, že mi budou boty volné. Boty mi sedly perfektně a pocit volnosti jsem měl jen na patě, což vyřešilo šněrování na sedmou dírku. Pro ty, co hledají pohodlnou botu pro delší výběhy v terénu, je Mizuno Kien 3 ideální volbou.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: