Zoot Ali’i – triatlonky, které neurazí žádného běžce

Zoot Ali’i – triatlonky, které neurazí žádného běžce

Parametry

Značka Zoot
Celé jméno recenzovaného výrobku Zoot Ali'i
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Tempový trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 280 g (velikost 9) g
Šněrování Boa® Closure System
Podpora nohy neutrální
Infocena 4299 Kč
Dodává Camping Gaz
Více info na www.zootsports.com

Zaujalo mě

  • systém rychlého šněrování
  • designový svršek
  • pohodlí a pevnost nohy

Shrnutí recenze

Běžecké boty Ali’i od značky Zoot jsou novinkou pro letošní rok a sází na dokonalé pohodlí, patentované šněrování a designový svršek. Speciální a výrazný design byl navržen havajským umělcem.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek boty je vyroben z materiálu BareFit™ Internal Liner, který slibuje vysokou prodyšnost. Díky tomu bota i při delším běhu dobře větrá. Boční část svršku je potažena gumou s netradičním barevným vzorem. Ten speciálně pro Zoot navrhl havajský umělec Keith Tallett.

Ali'i 2Systém šněrování Boa® Closure je jednoduchý a funkční

Ali'i 6Na první pohled zaujme hlavně originální design boty

Ali'i 9Bota je skvělá na tempové tréninky a závody

Prohlédněte si další fotografie k recenzi…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

V mezipodešvi je použit vstřikovaný materiál ZVA. Bota má tedy velmi dobré tlumení i pro delší běhy nebo triatlony.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

V podrážce je použita tzv. karbonová guma, nejvíce namáhané části jsou tak velice dobře zpevněny. Díky této technologii má podrážka boty dostatečnou tuhost a zároveň dobrou dynamiku.

Dynamika odrazu

Přesto, že má bota komfortní tlumení, na dynamice odrazu jí to neubírá a dokáže odrazu běžce pomoct a zesílit ho.

Osobní zkušenost

Triatlonová značka Zoot představila další novinku pro letošní rok, botu Ali’i. Nový model navazuje na velice úspěšného předchůdce z roku 2014, který byl triatlonisty a běžci hodnocen velmi kladně. Ali’i díky svému patentovaného systému šněrování cílí na triatlonisty, ocení ho však také silniční běžci, kteří hledají maximální pohodlí. Bota zaujme na první pohled svým divokým barevným svrškem s velkým nápisem značky. Design boty navrhl speciálně pro Zoot havajský umělec Keith Tallett. S botou Ali’i na noze budete určitě poutat na závodech pozornost.

Pohodlí opět na výbornou

V minulém testu modelu Zoot Solana 2 jsem vyzdvihoval její neobyčejné pohodlí. Ali’i v tomto směru nezůstává ani o krok pozadu. Vnitřní bota výborně obepne vaši nohu, vylepšená patní část pak poskytne dobrou ochranu pro Achillovu šlachu, která často běžce i triatlonisty trápí. Jazýček je pak spojen s vnitřní botou, tím se značně snižuje šance že se vám vytvoří nepříjemné odřeniny, zejména při dlouhých bězích.

Boty Zoot Ali'i jsem otestoval při rychlých tempových trénincích i na závodechBoty Zoot Ali’i jsem otestoval při rychlých tempových trénincích i na závodech

Rychlým šněrováním k rychlému triatlonu

Patentované šněrování Boa Closure System ocení především triatlonisté. Na vnějším boku každé boty je umístěno malé kolečko, jehož stlačením a otáčením se bota postupně dotahuje. Naopak povystrčením se šněrování okamžitě uvolní. Díky systému Boa Closure můžete v depu při triatlonovém závodě ušetřit cenné vteřiny. Šněrování však ocení také běžci, asi všem se někdy při závodě nebo tréninku rozvázala tkanička…

Speciální systém šněrování navíc ještě umocňuje celkové pohodlí. Jazýček (který je pevně připojen k botě) váš nárt po zašněrování výborně obepne a ani při delších bězích se neuvolňuje nebo netlačí. Pokud jste doteď běhali v botách s běžným šněrováním, rozdíl ucítíte okamžitě.

S rychlým šněrováním jsem už měl předchozí zkušenost u bot Speedcross 3 od Salomonu, ve kterých běhám crossy. Salomon používá vlastní patentovaný systém založený na obyčejném rychlém utahování tkaniček. Systém Boa od Zootu na mě ale působí mnohem propracovaněji a zdá se mi technicky lépe vyřešený. Navíc tkaničku navíjíte dovnitř otočného kolečka, takže nikde nepřečnívá. Už při prvních výbězích jsem šněrování věřil a velice rychle jsem si uvykl na komfort opravdu dobře zavázané boty, který s obyčejnými tkaničkami rozhodně není samozřejmostí.

Ideální parťák pro závody

Bota je určena primárně na závody, výborně se však hodí například také na tempové nebo rychlejší tréninky. Se svou váhou 280 g (pánská velikost 9) je k tomu přímo určena. V podrážce boty je použita tzv. karbonová guma, díky které má podrážka dostatečnou tuhost a zároveň dobrou dynamikou. Při kratších tempových trénincích nebo závodech přijde vhod dostatečná tuhost, při delších bězích se pak můžete spolehnout na stále dobré tlumení.

Boty jsem otestoval na silnici a dokonce i na dráze na krátkých rychlých i delších tempových trénincích a také na několika závodech. Pokaždé výborně seděla na noze, při rychlých trénincích dodávala do odrazu dynamiku, při delších bězích jsem pak cítil výbornou oporu. Systém šněrování fungoval naprosto bezchybně a já se už teď těším, až Ali’i zanedlouho pořádně prověřím na prvních letošních triatlonových závodech.

Novinka Zoot Ali‘i je v prodeji od tohoto roku u vybraných prodejců značky Zoot.

Závěrečné hodnocení

Designová novinka Ali’i od Zootu je rozhodně výbornou volbou nejen pro triatlonisty soutěžící na všech distancích, ale také pro silniční běžce, kteří hledají pohodlnou a výborně sedící botu. Vyšší cenu podle mého názoru bohatě vyváží pohodlí a oporu, které bota nabízí a také výborný systém šněrování. Pro mě osobně je pak příjemným bonusem také zajímavý a líbivý design, díky kterému bota Ali’i mezi současnými běžeckými botami doslova vyčnívá.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: