RECENZE Salomon XA Enduro – boty pro běžce, kteří chtějí běžet vlastní cestou

RECENZE Salomon XA Enduro – boty pro běžce, kteří chtějí běžet vlastní cestou

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon XA Enduro
Pro jaký povrch je bota vhodná Náročný přírodní terén, Běh v horách
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Vytrvalostní trénink, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost hmotnost 300g (vel.UK8,5) g g
Šněrování Quicklace™
Sklon pata - špička výška paty: 19 mm, špičky: 10 mm (9 mm drop)
Podpora nohy neutrální
Infocena 4290 Kč

Zaujalo mě

  • Profeel Film technologie - zajišťuje ochranu před vniknutím kamínků a nečistot do bot
  • Contagrip® podešev – jedná se o kombinaci několika typů Contagrip podešví s různou tvrdostí
  • systém Sensifit ™ - přesně obepne vaši nohu

Shrnutí recenze

Salomon XA Enduro jsou novinkou mezi botami určenými na dlouhé terénní výběhy. Jak tyto trailové boty obstály v našem náročném testu? Pojďme se podívat.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Tyto boty vás v regále zaujmou na první pohled. Nápaditý límec, krytá špička a dezén bot dávají tušit terénní zaměření. Zvolené barevné kombinace se spíše hodí do města, ale alespoň budete v terénu vidět. Pokud přijdete blíže a přečtete si název XA Enduro, tak je jisté, že jste narazili na parťáka pro dlouhé běhy. Všichni máme v hlavě pojem Enduro spjat s terénními závody motorek či kol. Stroje překonávají prudké terény v krátkém časovém úseku a nebo naopak se v terénu pohybují hodiny ba dokonce dny s pomalejšími přechody. To všechno dokáže i tato bota.

Quicklace - systém rychlošněrováníQuicklace – systém rychlošněrování

Ochranný límec Salomon XA EnduroOchranný límec Salomon XA Enduro

Gripy jsou dále od sebe, což má za následek samočistící efekt a lepší přilnavost k povrchůmGripy jsou dále od sebe, což má za následek samočistící efekt a lepší přilnavost k povrchům

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Svršek boty je opatřen prodyšnou rychleschnoucí síťovinou, takže můžete zapomenout na nějakou membránu. U takovéto boty je membrána spíše ku škodě. Toto je sportovní běžecká obuv, kde je chodidlo více větrané, noha se nezapařuje a zachovává si jistý komfort. Při nečekaném střetnutí s kaluží či řekou nezoufejte, bota vyschne docela rychle. Pokud by jste však chtěli pravidelně běhat v bahně či močálech, tak doporučuji zvolit membránovou obuv nebo gumáky. Takových fajnšmekrů ale moc neznám.

Čtěte také: zajímají vás ostatní modely značky Salomon? Testovali jsme také silniční novinku Salomon S-LAB Sonic 2. Čtěte také další recenze běžeckých bot.

Bota je opatřena dvěma technologiemi pro dokonalé padnutí boty. Již z jiných modelů známá vnitřní vložka Endofit obepíná nohu v oblasti nártu zevnitř a Sensifit zase zajišťuje, aby bota dobře seděla na noze. Běžci s širším chodidlem se přesto nemusí bát, že by jim bota byla těsná.

Sem raději boty s membránouSem raději boty s membránou

Špička je trochu širší, než jsme u ostatních bot od Salomonu zvyklí. Díky tomu mají prsty větší volnost, avšak noha vám v botě neplave. Gumová ochrana špičky stejně jako rychlošněrování Quicklace je standart od Salomonu, který všichni známe a očekáváme. Co ale dělá tuto bodu jinou je ochranný límec. Ten vychází přímo z jazyka a krom kapsičky pro tkaničky je opatřen i dvěma poutky pro snadnější nazouvání. Límec je prodyšný, pružný a nikde netlačí. Díky němu odpadá starost při seběhu suťovisek, průběhu písčitým terénem či hustým lesem. Do boty se vám dostane minimum nepořádku, který by vám časem mohl způsobit odřeniny či puchýře. Díky tomuto prvku Salomon ukazuje, že chce vyslyšet běžcovy potřeby a chce dál specializovanou obuv vyvíjet.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Botě bylo dáno do vínku hodně povedené provedení podrážky technologií Advanced Chassis. Ta se stará o běžcovo maximální pohodlí v botě při zachování spolehlivosti v těžkém terénu. Kombinace pryže EVA s dvojí hustotou snižuje veškeré drsné otřesy a zároveň poskytuje měkkou, ale pevnou základnu pro práci. Lisovaná EVA zase poskytuje podporu v klíčových oblastech. Zjistil jsem, že dvojnásobná hustota spolu s celou podrážkou zanechala botu tužší. To někomu může vyhovovat a někomu ne.

Noha v botě je od povrchu země vzdálena na patě 26mm a ve špičce 17mm. To nám dává drop 9mm. Což by se dalo považovat za ideální hodnoty pro výšku běžce nad zemí, co se delších běhů týká.

Z testování na Krkonošském Survivalu (foto: Michal Peitz)Z testování na Krkonošském Survivalu (foto: Michal Peitz)

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Salomon použila na tyto boty směs Premium Wet Traction Contagrip® po celé podrážce, která skvěle funguje na většině površích. Díky tomu, že podrážka není tak agresivní jako u SpeedCrossu a gripy jsou dál od sebe, se s těmito botami dá slušně běžet i po asfaltu. Tím ale nechci tvrdit, že je to bota na silnice. Spíš vás bota na asfaltu nebude brzdit, než s ní vlítnete někam do terénu, kde je bota jako doma. Písek, bláto, kameny, kořeny, to je jejich terén.

XA Endura dostali ještě něco navíc a to novou technologii Profeel Film, což je systém správného odvalování nohy v botě. To jsem ale neměl šanci jak otestovat, tak můžeme tedy věřit, že to funguje.

Osobní zkušenost

V botách jsem měl možnost naběhat několik stovek kilometrů. V různých terénech při tréninku i na závodech. Od zimních podmínek až skoro po letní. Největší nálož jsem jim dal asi na Krkonošském survivalu a hlavní věc je, že nejeví skoro žádné známky opotřebení. Gripy na podrážce vypadají jako nové.

A teď postupně…

Nejlepší testování je podle mě v zimě. Boty díky absenci membrány jsou dost prodyšné, což je dobře, pokud vám zrovna neprší a nemrzne. To raději zvolte jiné obutí, nebo zůstaňte doma. Když jenom mrzlo a byl sníh, tak to byla spíš otázka dobře zvolené ponožky. Bota už v terénu podržela a na nohy zima nebyla. Konkrétně na Krkonošském zimním survivalu, kde sněhu byla hromada a několikrát se brodí řeka, tak mám pocit, že za těch dvacet hodin jsem měl sucho v botě tak dvakrát. Přesto mi na nohy zima nebyla. Jen jsem došel k zjištění, že pokud se stále propadáte do sněhu, tak vás límec na botě nezachrání.

Boty jsem vyzkoušel i v městských parcích. Příjemné zjištění bylo, že bota na gripech neplave a docela to i jde. To je vždy plus, protože člověk se většinou nevyhne asfaltovému úseku ani když chce jít běhat do přírody. Zkoušel jsem i kratší desetikilometrové závody, ale na to mi příjde bota těžká. Vždy je potřeba volit mezi váhou a robustností. Při jednom deštivém nočním seběhu lesem jsem si uvědomil, že se vůbec nebojím, že někam uletím do tmy. Bota mi dávala jistotu a podvědomě mi říkala, že to je terén, co zná a umí. Navíc špička boty je trošičku širší a díky tomu se při seběhu prsty dokážou v botě dobře opřít.

Na límec jsem si chvíli zvykal. Na sníh není, ale kamínkům a jehličí zabránit dokáže. To člověk ocení, pokud se nerad několikrát za závod zouvá. Jediný otazník visí nad límcem až budou opět tropická vedra.

Tuto botu bych zařadil buď na objemové tréninky a nebo na dlouhé závody typu Horská výzva, Hostýnská osma a podobné. U mě v botníku je dám na čestné místo, aby byly po ruce vždy, když budu chtít vyrazit do terénu. A bude mi jedno, jestli poběžím po turistické značce anebo budu zkoušet neznámé stezky v horách. Když pominu asfalt a močály, kde neběhám, tak tyto boty dokážou nastoupit v jakémkoliv terénu a neztratí se.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: