RECENZE S-LAB Sonic 2 – závodní silniční bota se silnou dynamikou odrazu

RECENZE S-LAB Sonic 2 – závodní silniční bota se silnou dynamikou odrazu

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon S-LAB Sonic 2
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Závod
Hmotnost (EUR 46) 225 g g
Šněrování Tradiční
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 4890 Kč
Dodává Amer Sports
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • Bota nutí běžce k rychlému běhu
  • Váha boty
  • Obepnutí nártu

Shrnutí recenze

Kvalitní rychlá silniční bota se silnou dynamikou odrazu vhodná na závody nebo kvalitní rychlostní tréninky.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek boty je vyroben z  rychle schnoucí prodyšné síťoviny, která spolu se zatepla lepenou vnitřní konstrukcí a systémem SensiFit pevně obepíná nohu a tím šetří energii, která jde přímo do pohybu. Síťovina je na palcích zpevněna, takže se nebude prodírat. Noha se díky síťovině nepotí a dobře větrá. Vnitřní konstrukce má důmyslně vytvořené dírky na tenké ploché tkaničky, a i díky tomu noha v botě dobře drží.

Salomon S_LAB Sonic 2 - pohled zezaduSalomon S_LAB Sonic 2 – pohled zezadu

Boty velmi dobře drží i mokrém povrchuBoty velmi dobře drží i mokrém povrchu

S-LAB Sonic 2 mají tradiční šněrováníS-LAB Sonic 2 mají tradiční šněrování

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Mezipodešev je vyrobena z materiálu EVA s odpružením EnergyCell+. Tato kombinace zajišťuje dostatečně tlumení potřebné pro běh na tvrdém povrchu po celou dobu vašeho výkonu.

Obsahuje také speciální systém VIBE, který u S-LAB Sonic vůbec není. Ta kombinuje materiál EnergyCell+ a Opal, které dohromady ve speciálním složení zabraňují vibracím způsobeným nárazy na tvrdou podložku a snižují tak riziko zánětu okostice a dalších zranění spojených s nadměrnou vibrací.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je složená ze dvou druhů pryže – pod patou je pěvnější a vyrobená tak, aby byly přechody co nejméně nápadné. Ve střední části boty je technologie 3D Profeel film vlisem je pevná, skvěle drží na asfaltovém povrchu. Ani na mokré silnici bota neztrácí nic ze své přilnavosti, neklouže a dobře přenáší energii. Podrážka běžce podrží i když je nucen vběhnout na nezpevněný povrch.

Dynamika odrazu

Dynamika je silná, přesná. Co do boty vložíte, na to vám odpoví. Nedá vám však nic zadarmo.

Bota je vhodná zejména na závody a rychlé tréninkyBota je vhodná zejména na závody a rychlé tréninky

Osobní zkušenost

Běžecká bota S-LAB Sonic 2 je stejně jako její předchůdkyně vyrobena ve spolupráci s předními atlety Salomon tak, aby splňovala požadavky pro nejnáročnější tréninky a především pak silniční běžecké závody.

Na vývoji bot se podílel Max King, americký maratonec

Oba modely, předchůdce Sonic i Sonic 2, byly navrhovány ve spolupráci s americkým maratoncem a ultramaratoncem Maxem Kingem, který se specializuje na silniční závody (Mistr světa na 100K, rekord na maraton 2:14). Jeho hlavní požadavky na silniční botu, ve které bude běhat maratony a ultra byly především nízká váha a dobré tlumení.

Svršek boty je z velmi příjemné a prodyšné, jednovrstvé síťoviny, která nabízí poměrně dost prostoru pro nohu oproti jiným silničním závodním modelům. Ten je výhodný zejména při vyšších teplotách, kdy snoha v botě opravdu nabyde.

Jazyk boty je minimálně postrovaný a právě zde je použita technologie Endofit, známá také u trailových modelů bot, která spolu s jazykem nohu zcela obepne a zajistí tak pocit stability. Tenké ploché tkaničky za materiálu Eva umožňují tradiční zavazování, které se dobře přizpůsobí vaší noze.

Mezipodešev obsahuje speciální systém VIBE – speciální složení technologií EnergyCell+ a Opal. Opal je velmi měkký materiál, v tomto případě 6 mm vysoký, vložený do pryže EVA a navržený k pohlcování vibrací vznikajících při dopadech na tvrdou podložku. To dále snižuje únavu a především riziko zranění (záněty okostice a šlach), které je vysoké při častém běhání po tvrdém povrchu.

Technologie VIBE v podešvi S-LAB Sonic 2Technologie VIBE v podešvi S-LAB Sonic 2

Na co tyto boty nejsou vhodné:

  • Na  nedělní výklus po sobotním maratonu, který jste zaběhli pod 3 hodiny tyto boty nejsou. Ale na samotný maraton pod 3 hodiny ano!
  • Také  bych je nedoporučoval těm, kteří si občas silniční závod zkrátí přes les nebo pole.
  • Salomon S-LAB Sonic 2 nejsou vhodné ani pro ty, kteří každé ráno běží 3 km do práce – pokud tedy každé ráno nezaspíte a v práci vás nečeká nerudný šéf.
  • Nedoporučoval bych je ani těm běžcům, kteří si jednou za týden chtějí odpočinout od rodiny a jdou se na čtyři hodiny proběhnout.
  • Ti, kteří si občas zaběhnou do Lídlu pro ponožky v akci, by se asi také raději měli podívat po jiném modelu.
  • Ti ostatní si tuto super kvalitní a lehkou  závodku zamilují a užijí si s ní spoustu rychlých kilometrů.

Závěrečné hodnocení testera

Bota je ideální pro výkonnostní běžce na delší běhy typu půlmaraton, maraton, kde doopravdy potřebujete jak rychlou botu, tak vzhledem ke vzdálenosti odpružení a tlumení. Botu bych nebral na závody do 10 km, kde bych ocenil ještě lepší dynamiku odrazu

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: