Recenze: Columbia Montrail Caldorado II Utmb – trailové běžecké boty na trénink i dlouhé závody

Recenze: Columbia Montrail Caldorado II Utmb – trailové běžecké boty na trénink i dlouhé závody

Parametry

Značka Columbia
Celé jméno recenzovaného výrobku Columbia Montrail Caldorado II Utmb
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén, Běh v horách
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Tempový trénink, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 301 g g
Šněrování klasické
Podpora nohy pronace
Vyrobeno v jaké zemi Číně
Infocena 3599 Kč
Dodává Columbia Sportswear Czech s.r.o.
Více info na www.columbia.com

Zaujalo mě

  • Limited Edition Utmb
  • Velmi dobrá přilnavost
  • Tlumení
  • Prodyšný materiál svršku

Shrnutí recenze

Bota pojmenovaná po jednom z nejznámějších závodů světa – horský běžecký závod okolo hory Mont Blanc nenese toto jméno asi nadarmo. Columbia MONTRAIL CALDORADO II je se svou hmotností ve střední či lehčí kategorii trailové obuvi. Jedná se o univerzální „krosovku“ s perfektním střihem, vhodným jak na trénink, tak i závody. Trakce je dík hrubému vzorku dostatečná.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Bezešvý svršek s pěnovým límcem a zesílenou špičkou mi poskytoval pohodlí a ochranu prstů. Svršek celé boty je z prodyšné síťované tkaniny a navazuje na její vyztužení speciálním potiskem, který plynule přechází k zesílení okolo oček na tkaničky. Vyztužená je také pata. A to dvojicí našitých plastových oblouků po obou stranách paty. Celá špička je více do měkka.

Jakmile roztál sníh začalo testování bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.Jakmile roztál sníh začalo testování bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.

Limitovaná edice se pozná mimo jiné i logem UTMB na jazyku bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.Limitovaná edice se pozná mimo jiné i logem UTMB na jazyku bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.

Tenhle terén mají boty Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb rády.Tenhle terén mají boty Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb rády.

Kompletní fotogalerie bot Columbia Montrail Caldorado II Utmb

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

V mezipodrážce je použita technologie odpružení pomocí FluidFoam. Drop této boty je 8 mm. Všechny moje běžecké boty musí projít „kočičím“ testem. Ten spočívá v běhu po kočičích hlavách. Dle mých zkušeností se tak jedná o kontinuálně nejhorší terén – stálé a nekonečné nerovnosti, kterým se nedá vyhnout ani si nějak ulevit. Odpužení bylo dostatečné. Zkrátka takové, které mě uspokojilo. Ostatní běh v terénu už je pak oproti kočkám za odměnu.

Technologie FluidFoam™ mezipodešev by měl poskytovat opravdu výjimečné tlumení nárazů, pohyblivost a podporu plosky nohy.

Pružení pomocí technologie FluidFoam u bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.Pružení pomocí technologie FluidFoam u bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Celogumová vnější podrážka s ochranou TrailShield mi v jarním kombinovaném terénu zaručovala spolehlivou trakci. Dík výšce dezénu nedošlo ani jednou k zachycení kamínku.

Podrážka bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb se vzorkem do terénu.Podrážka bot Columbia MONTRAIL CALDORADO II Utmb se vzorkem do terénu.

Doplnění

K dispozici je tato limitovaná edice „Ultra Trail du Mont Blanc“ v dámském i pánském provedení.

Osobní zkušenost

Na testování boty, která je v limitované edici jednoho z nejtěžích horských běhů jsem se hodně tešil. Kdo by nechtěl něco takového běžet?

Tkaničky jsou ploché a dobře drží i bez pojišťovacího uzlu. Stažení je pomocí tkaniček dostatečné. Poslední řada oček umožňuje i nastavení stažení v oblasti nártu pomocí páru oček.

Bota mi sedla na první nazutí. S botou a jejím výkonem jsem byl velmi spokojený. Myslím si, že by zvládla i kratší silniční běh nebo závod. Celá bota je opravdu prodyšná a běh i za vyšších jarních teplot (teplotních rekordech) byl komfortní.

Jazyk se mi po delším běhu malinko stáčel na vnější stranu. Domnívám se, že je to však mojí nohou. Přišel jsem na to pouze vizuální kontrolou.

Patní část je vyztužena tak akorát a nikde netlačí. Drží botě správný tvar a poskytuje vám podporu. Vložka do boty je jednoduchá s neutrální podporou klenby. Mám úplně ploché nohy a nikde nic netlačilo ani nepůsobilo bolest.

Boty Columbia Montrail Caldorado II Utmb si tedy šetřím na horské běhy v domácích Krkonoších a na plánovaný přeběh celého Eagle Walk v Rakousku. Moje zkušenosti ještě do této recenze rád doplním.

Ultra-Trail du Mont-Blanc (též UTMB) je horský ultramaraton. Koná se jednou za rok v Alpách. Jeho trasa vede přes Francii, Itálii a Švýcarsko. Je dlouhý přibližně 166 km s celkovým převýšením kolem 9 400 m. Závod se běží bez přerušení. Někteří lidé se domnívají, že je nejtěžším ultramaratonem v Evropě. Zatímco nejlepší běžci zdolají závod za 20 hodin, většině běžců trvá dosažení cíle 30 až 45 hodin, přičemž velkou část závodu absolvují chůzí. Zdroj: wikipedia.org

Další informace

ColumbiaSpolečnost Columbia Sportswear byla založena jako rodinná firma v roce 1938 v Portlandu (Oregon, USA). Hned od počátku věnovali její majitelé i zaměstnanci své úsilí neustálému posouvání hranic produktové inovace, kvality a funkčnosti. Filozofie firmy zní: „Zkoušíme to!“ Firma uvádí myšlenky do praxe a neustále zkouší nové věci. Přichází s vlastními technologiemi a unikátním oblečením, obuví a vybavením, které byly navrženy za jediným účelem: udržet zákazníky v teple a v suchu nebo jim dopřát osvěžující ochlazení či ochranu. V roce 2000 získala společnost Columbia Sportswear pod svá křídla i značku SOREL.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: