Recenze bot Salomon Speedcross Pro 2 – Blátošlapem snadno a rychle

Recenze bot Salomon Speedcross Pro 2 – Blátošlapem snadno a rychle

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon Speedcross Pro 2
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén, Náročný přírodní terén, Běh v horách, Bahno, Sníh
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Závod, Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost pánská vel. 42: 280 g g
Šněrování Quicklace
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy pronace
Infocena 4090 Kč
Dodává Salomon
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • technologie Mud Guard
  • podrážka se systémem Contagrip
  • odolný svrchní materiál

Shrnutí recenze

Do rukou či chtělo by se říci na nohy se mi dostaly boty Salomon Speedcross Pro 2. Boty, které jsou vylepšením původního modelu Pro, se na pultech prodejen objevily tento rok.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Salomon u bot použil systém již známé technologie Sensifit a Endofit. O co v kostce jde? Sensifit má poskytnout noze měkkou a zároveň pevnou výstelku na vnitřní straně bot v prostoru (stručně řečeno) od podrážky po očka tkaniček. Endofit má pak podobný účel, tentokrát v oblasti nártu (takže na jazyku boty).

Odolný svrchní materiál udržel bláto pěkně na povrchu.Odolný svrchní materiál udržel bláto pěkně na povrchu.

Systém Sensifit zajišťuje pevnou oporu nohy.Systém Sensifit zajišťuje pevnou oporu nohy.

Salomon Speedcross Pro 2 jsem vyzkoušel na blátivých krkonošských stezkách.Salomon Speedcross Pro 2 jsem vyzkoušel na blátivých krkonošských stezkách.

Prohlédněte si další fotografie k recenzi…

Velmi příjemnou záležitostí je svrchní materiál boty. I když se nejedná o goretexovou botu (takovou jsem ani nehledal), struktura látky je natolik hustá, že nepropustí žádné drobné nečistoty a nevpustí ani velmi řídké bláto (nadávky něžných poloviček na ty „nechutně špinavé ponožky v koši na prádlo“, už nebudou tak časté). Plusem této látky je také snadná údržba – ve většině případů stačí otřít hadrem, nejbližším domácím mazlíčkem či rohožkou neoblíbené sousedky, ve vážných případech pak postačí párkrát přejet kartáčem.

Stejně dobře je vyřešen i systém Mud Guard, který se skrývá po celém obvodu boty a sahá dostatečně vysoko, aniž by omezoval při pohybu. Slouží k ochraně vaší nohy před zraněním od zrádných kamenů, kořenů a podobných nástrah Temné strany Síly na cestě běžcově.

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Pro boty používá Salomon systém zvaný Light Weight Muscle a prakticky se jedná o kombinaci dvou druhů EVA pěny (stříkaná a tvarovaná). Měkčí vrstva má na starosti tlumení, pruh odolnější pěny je pak umístěn pod patou, kde je mezipodešev při došlapu vystavena nejvyššímu tlaku. Výsledný dojem byl pro mne spíše tuhý, ale nohu neunavuje.

Výrazný vzorek zaručuje stabilitu i na mokrém nebo blátivém povrchu.Výrazný vzorek zaručuje stabilitu i na mokrém nebo blátivém povrchu.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Premium Wet Contagrip – tato speciální podešev by měla vynikat zejména v terénech, kde déšť a sníh diktují opatrnost při běhu po mokrém povrchu. Toto zajišťuje celkově 30 výstupků, které jsou protilehle umístěny na podrážce. Jsou rozumně umístěny i na špici a zápatku boty, tak abyste se do toho (či z toho) kopce pořádně agresivně do bláta zakousli a ukázali, že nejste žádné béčko a dáte mu co proto.

Osobní zkušenost

S běžeckými botami značky Salomon jsem dosud neměl tu čest, a proto jsem byl zvědavý, jakou budu mít s tímto konkrétním modelem zkušenost. Tak tedy co ty boty vlastně mohou nabídnout?

Premium Wet Contagrip

Zkušenost s podrážkou Contagrip je tedy v terénu na jedničku s hvězdičkou. Ze začátku jsem byl lehce opatrný, ale bota mne nezradila ani v seběhu prudších kopců. Ani zrychlení do rozblácených krkonošských kopců mi nedělalo problém (co se podrážky týče). Výstupky jsou vysoké tak akorát – nepřekáží a splňují slíbené. Je potřeba si uvědomit, že boty jsou do terénu, ne do mixu (zpevněné cesty a terén). Při častějším běhu po tvrdém zpevněném povrchu, bych měl obavu o opotřebení výstupků a tak i pravděpodobně částečné ztrátě účinnosti v terénu.

Pevné sevření nártu

V oblasti nártu jsem během celého testování neměl žádný problém, neklouzala, netlačila, nebylo ji nutno upravovat ani po delším běhu. Toto samozřejmě souvisí s dotažením tkaniček, ale k tomu se dostaneme později.

Nutno ale podotknout, že systém Sensifit mě zpočátku nepříjemně překvapil. Právě pocit pevného obepnutí nohy, který má systém poskytovat, byl pro mne „až moc“ pevný. Znáte ten pocit, když jdete na zimní bruslení? Navléknout dvoje ponožky a botu pořádně dotáhnout, po hodině jste pak rádi, když brusle na chvilku sundáte. Mé pocity byly při prvním běhu srovnatelné, a to i přesto, že mi velikost boty seděla jak pr… na hrnec (dost prostoru v oblasti špiček prstů, atd.) a mezi jedince s geneticky nadělenou atypickou nohou také nepatřím. Mé obavy se ale naštěstí nepotvrdily, boty jsem postupně „zaběhal“ (v mém případě cca 5 výběhů, průměrná délka 10 km). U Sensifitu je tedy třeba závěrem říci, že nemusí každému sednout intuitivně hned na začátku.

Na tkaničky se už nevymluvíš

Jako zapřisáhlý tradicionalista jsem byl k systému Quicklace podezřívavý a příliš jsem mu nedůvěřoval. Obavy se nakonec ukázaly liché.

Manipulace s plastovým pojistným členem je nenáročná a úzké lanka (náhradu tkaniček) drží pevně a jistě i po delším běhu, bez nutnosti cokoliv dotahovat. Případného zanešení blátem se obávat nemusíte, plastový pojistný člen s nadbytečnými lanky lze schovat do praktické kapsičky na jazyku boty.

Lanka nemají ani při pevném dotažení při delším používání tendenci nařezávat průvlečné očka. Případné „nutné“ zastávky na zavázání tkaniček při rychlostním tréninku už tedy nepadají v úvahu. K sakru!

Výsledek

Salomon vylepšil botu, která má trhat, kousat a dobývat jeden terénní kilometr za druhým k snídani, obědu i večeři. Čím více to bude blátivější epizoda doprovázená deštěm či sněhem, tím lépe. Pro takové podmínky je bota stavěna, a tak pro ně disponuje i potřebnými technologiemi pro váš komfort a bezpečnost.

Rozhodně od ní nečekejte typ boty vhodný pro běh na mixu terénu městské periferie – bylo by to plýtvání potenciálem. Měli byste ale také počítat s tím, že ne každému bude bota vyhovovat hned od začátku. Dobré věci v určitých případech chtějí svůj čas.

Některým také nemusí vyhovovat míra tlumení. Z mé vlastní zkušenosti se v případě této boty jedná o sázku na jistotu, se kterou se nemusíte bát ani delších výběhů (půlmaratony a výše). Darth Vader často neběhá náročné terénní běhy, ale když běhá, hádejte co nosí…

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: