RECENZE: Salomon Sonic RA Pro – čistokrevná silnička s kvalitním tlumením

RECENZE: Salomon Sonic RA Pro – čistokrevná silnička s kvalitním tlumením

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon Sonic RA Pro
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Tempový trénink, Závod
Hmotnost (8,5 UK) 235 g g
Šněrování klasické
Zpevnění klenby ne
Sklon pata - špička 6 mm
Podpora nohy neutrální
Infocena 3690 Kč
Dodává Amer Sport Czech Republic
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • kvalitní tlumení
  • dynamika
  • krásný design
  • příjemný pocit z běhu po asfaltu

Shrnutí recenze

Čistokrevná silnička s kvalitním tlumením i dobrou dynamikou, která je vhodná pro tempové tréninky a mnohým poslouží i na závody.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek boty je tvořen z rychle schnoucí prodyšné síťoviny, která je po bocích upnutá systémem Welded Sensifit, který zajišťuje základní stabilitu nohy. V nejvíce namáhaných místech je síťovina vyztužená přelepením tenké pásky, takže nehrozí rychlé prodření. Svršek je silně prodyšný a neobsahuje žádnou membránu. Dochází tedy k rychlému odvodu potu či jiné vlhkosti z boty.

 

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Model Sonic RA Pro klade důraz na dobrou dynamiku a zároveň dobré tlumení, aby netrpěl běžcův pohybový aparát. Proto je zde využita technologie VIBE. Ve zkratce se jedná o kombinaci několika vrstev, ve kterách dochází k zmírnění rázů, tlumení vibrací a zachování přenosu dynamiky vložené do odrazu, což by mělo vést k snížení/oddalení únavy. V reakci na vibrace totiž svaly aktivují a využívají energii, což způsobuje únavu a změnu biomechaniky. Takové změny samozřejmě zvyšují riziko zranění.

Jednou z vrstev je EnergyCell+, což je nejkvalitnější typ mezipodešve, kterou boty od Salomonu mohou mít. Nad ní je umístěna (nad patou a nad došlapem) speciální vrstva z tlumící směsi OPAL – tu si lze představit jako plochý tlumící polštářek, který se po každém ztlačení vrátí do svého původního tvaru. Vzájemná interakce mezi prvky Opal a Energy Cell+ ruší vibrační vlny a snižuje jejich intenzitu při průchodu botou.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Obuv je určena na tvrdé povrchy – má tedy skvělou výdrž a přilnavost na asfaltu, betonu i dlažbě. Určitě nepatří do terénu, kde by nevyhovovala jak podrážka, tak stabilita nohy v botě. Samotná podrážka je tvořena z Wet Traction Contagrip, což je u obuvi Salomon osvědčená klasika a na asfaltu vydrží opravdu dlouho. Problémy jí nedělá ani mokro.

Segmenty podrážky jsou geometricky rozděleny téměř shodně s osou chodidla. Tato technologie, označována jako Geometric Decoupling, pracuje s chodidlem tak, že umožní plynulejší a účinnější vedení zátěže a přechod od paty k palci. To by mělo při běhu vést k přirozenějšímu přechodu z dopadové fáze (vnější část chodidla) k odrazu (oblast palce).

Osobní zkušenost

Po dobré zkušenosti se silniční „objemovkou“ od Salomonu X-Scream jsem čekal něco podobného. SONIC RA PRO je však skutečně o level výše. Už při prvních bězích byl patrný rozdíl ve váze (235g) i dynamice. Bota přímo vyzývá k rychlejšímu běhu. Protože nepatřím mezi běžce s váhou okolo 60 kilo, je pro mě u silničních bot velmi důležité tlumení – tady jsem pocitově naprosto spokojený. Technologie VIBE plní svou funkci výborně!

Největší uplatnění najde tato bota u rychlejších tempových tréninků a mnoho běžců a běžkyň jí jistě využije i v závodech. Sám se na některé menší silniční akce chystám a hodlám je absolvovat v SONIC RA PRO. U důležitých závodů bych však asi sáhl přece jen po jiném, lehčím, modelu.

Obuv rozhodně není vhodná pro jakékoli výběhy mimo zpevněný povrch. Stabilita/měkkost boty je pocitově zcela na hraně a pokud má někdo problém s volnějšími kotníky, mohlo by mu to činit potíže.

Mezi detaily, které potěší, patří decentně umístěné reflexní prvky zvyšující bezpečnost při trénincích za tmy. Obuv má klasické šněrování umožňující přesné dopnutí nohy. Tkaničky jsou na můj vkus zbytečně dlouhé, ale na druhou stranu drží naprosto perfektně a i při klasické mašličce se nerozvazují.

Obuv se vyrábí ve třech barevných provedeních, které se tentokrát designerům velmi povedly.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: