RECENZE: Salming Enroute 2

RECENZE: Salming Enroute 2

Parametry

Značka Salming
Celé jméno recenzovaného výrobku Salming Enroute 2
Pro jaký povrch je bota vhodná Silnice
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Tempový trénink, Závod, Spíše kratší tratě (do 10 km), Dlouhé až velmi dlouhé tratě (půlmaratón až ultra)
Hmotnost 256 g g
Šněrování bezproblémové, tkaničky dobře drží, což platí i o všitém jazyku
Zpevnění klenby systém propojenách postranních pásků - viz popis svršku
Sklon pata - špička 6 mm
Podpora nohy pronace
Vyrobeno v jaké zemi China
Infocena 3 999 Kč
Dodává Salmingstore
Více info na www.salming.com/cz

Zaujalo mě

  • + nízká hmotnost
  • + optimální tlumení
  • + dynamičnost
  • + pohodlnost
  • – malá přilnavost na mokru

Shrnutí recenze

EnRouty verze 2.0 patří k tomu absolutně nejlepšímu, co jsem za mnoho let svého rekreačně-závodního pobíhání měl při běhu na nohou. Jako zkušený tester, dosud nekompromisně tvrdící, že žádná univerzální bota neexistuje, musím po testování nových silniček od Salmingu popřít své vlastní tvrzení. EnRoute2 jsou opravdu skvělé a univerzální!

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

Svršek je třívrstvý. Vnější vrstvou je tenoulinká nylonová síť, která svršek boty chrání a zpevňuje. Vnitřní vrstvu tvoří měkká a velmi prodyšná síťovina. Mezi nimi je umístěna výztuha v podobě čtyř pásků, vzájemně spojených nad základnou boty, která tím rafinovaně propojuje podrážku s tkaničkovými otvory a zaručuje perfektní přilnutí svršku boty k nártu.

Tlumení je dokonale vyváženéTlumení je dokonale vyvážené

Enroute jsou dynamické silniční botyEnroute jsou dynamické silniční boty

Spokojení budou hobíci i závodníciSpokojení budou hobíci i závodníci

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Tlumení je dokonale vyvážené.Werichovsky řečeno: přiměřeně, přiměřeně. To právě činí EnRoute2 nevídanými univerzálkami, které výborně zvládnou jak objemový trénink pokročilých vytrvalců na silnici, tak kratší tréninkovou jednotku na dráze (např. intervaly). Přestože jde o silničky, jsou totiž tyto boty citlivé, lehké a dynamické.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je hladká, což boty předurčuje na silnice či jiné městské povrchy, asfaltové cyklostezky apod. Na tvrdém a suchém povrchu jsou stoprocentní. Je-li sucho, velmi dobře obstojí i v nenáročném terénu, na zpevněných či lesních cestách. Pokud je však mokro, musíme být až příliš obezřetní, aby nás boty podržely… proto si je do nepříznivých podmínek raději neberme.

Salming Enroute2 - podrážkaSalming Enroute2 – podrážka

Dynamika odrazu

Jak popsáno výše, dynamika odrazu je překvapivě dobrá. Boty nejsou přetlumené, což se bohužel u jiných objemových modelů stává, takže nám napomohou k dosažení přirozeného stylu běhu. Nebudeme dupat přes patu a dělat tak z vlastní nohy kopyto. Nebojím se označit tyto boty za chytré: jiný než přirozený a plynulý odraz nám nedovolí.

Osobní zkušenost

EnRouty verze 2.0 patří k tomu absolutně nejlepšímu, co jsem za mnoho let svého rekreačně-závodního pobíhání měl při běhu na nohou. Jako zkušený tester, dosud nekompromisně tvrdící, že žádná univerzální bota neexistuje, musím po testování nových silniček od Salmingu popřít své vlastní tvrzení. EnRoute2 jsou opravdu skvělé a univerzální!

Začínající běžci a hobíci je využijí pro kratší a rychlejší tréninky s cílem osvojit si přirozený styl běhu. Zkušení vytrvalci si v EnRoutech doslova smlsnou při delších bězích po asfaltu, a to klidně až do maratonské vzdálenosti. Hmotnost, dynamika a pohodlí jsou u těchto bot ve vzácné rovnováze.

Pozor však při výběru správné velikosti: špička boty je u EnRoute2 užší než například u loňského modelu silniček Salming Miles. Běžci se širokým chodidlem, resp. příčnou klenbou, by si proto nový model měli rozhodně nejprve vyzkoušet v prodejně, nikoliv rovnou objednat v e-shopu.

Další informace

/fotografie: Milan Kůtek/

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: