RECENZE: Salomon XA Elevate – do lesa i do parku

RECENZE: Salomon XA Elevate – do lesa i do parku

Parametry

Značka Salomon
Celé jméno recenzovaného výrobku Salomon XA Elevate
Pro jaký povrch je bota vhodná Běžný přírodní terén
Pro jaký druh běhu je bota vhodná Rekreační běh, Vytrvalostní trénink, Spíše kratší tratě (do 10 km)
Hmotnost 295 g g
Šněrování Quicklace
Sklon pata - špička 8 mm
Podpora nohy pronace
Infocena 3490 Kč
Dodává AMER SPORT Czech Republic
Více info na www.salomon.cz

Zaujalo mě

  • odolná a univerzální podrážka
  • stabilita i na mokrém povrchu
  • odolný a prodyšný svršek

Shrnutí recenze

Testovali jsme novinku letošního roku v běžecké rodině Salomon, která se osvědčila na českých trailech, v horách i v parcích.

Materiál svršku, použitá membrána, prodyšnost

V přední části boty je prodyšná síťovina. Ve střední části se nachází tužší materiál, jehož funkncí je ochránit nohu při běhu v terénu. Kolem špičky je také tužší materiál, který by měl chránit prsty proti nakopnutí. Již známá technologie Sensifit navíc zajistí, že bota nohu velmi pevně obepne, takže člověk získá pocit jistoty a stability. To ve spojení se šněrováním Qiucklace velmi dobře plní svou funkci.

Drop 8 mm je ideální na horské výběhy i běhy v parkuDrop 8 mm je ideální na horské výběhy i běhy v parku

Kvalitní podrážka s dobrou přilnavostí díky Premium Wet Traction ContragripKvalitní podrážka s dobrou přilnavostí díky Premium Wet Traction Contragrip

Opatek tohoto modelu je velmi pohodlnýOpatek tohoto modelu je velmi pohodlný

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Odpružení boty, použité materiály v podešvi apod.

Mezipodešev je tvořená ze dvou materiálů EVA o různé hustotě, zajišťující dobrou přilnavost na různých površích. V botě má člověk navíc dobrý kontakt s povrchem. Pokud tedy hledáte dobře tlumenou botu připomínající maršmelouny, tak toto rozhodně není správná volba. Zabudovaná technologie Energy Cell+ by měla zajistit návratnost energie při běhu.

Podrážka, přilnavost, chování na mokrém povrchu apod.

Podrážka je u této boty jedna z hlavních věcí, kterou bych vyzdvihla. Vzorek je totiž dostatečný pro pohyb v horském prostředí. Díky širším ploškách jenotlivých špuntů (nebo drapáků chcete-li) nebudete mít problém běžet ve slušném tempu ani na zpevněném povrchu parku, případně pokud vám do cesty vstoupí několik kilometrů asfaltu, ani to nebude problém. Výrobce zde využívá také Premium Wet Traction Contagrip, který velmi dobře přilne k jakémukoliv povrchu, a to i v mokrém prostředí. Navíc podrážka se mi osvědčila jako velmi odolná.

Salomon XA Elevate má tradičně šněrování QuicklaceSalomon XA Elevate má tradičně šněrování Quicklace

Osobní zkušenost

Boty jsem testovala v průběhu dubna a května, kdy jsem měla možnost je využít jak v náročnějších podmínkách českých hor, tak v parku či na zpevněných cestách i lesních pěšinkách, a to za sucha i za mokra. Boty doopravdy poskytují kvalitní a stabilní podporu, velmi dobře drží a hodí se jak do náročného horského terénu, tak i na umělé povrchy, jako jsou štěrkové cesty či dokonce asfalt. Není to myšleno tak, že je můžete brát na tempové silniční tréninky, ale rozhodně vám nebude nepohodlné přeběhnout některé asfaltové úseky v rámci trailu.

Noha je v této botě nejenže dobře odvětraná, ale také velmi dobře chráněná. Kromě systému Sensifit, který umožní cítit se, jakoby vám bota k noze přirostla, máte navíc pocit stability a ochrany při rychlých sebězích a pohybu v horách. Bota je vhodná spíše na kratší vzdálenosti (do vzdálenosti maratonu a kratší) a kromě tréninku bych se nebála tyto boty nazout i na některé závody, rychlost jim totiž jde velmi dobře. Na české hory, kde je občas nějaký ten asfalt nevyhnutelný se tedy perfektně hodí.

Boty trochu připomínají model XA Enduro, který jsme pro vás také testovali. Nemají ale vnitřní botu, která měla složit jako stabilizační a ochranný prvek. Osobně mi ale také docela připomíná velmi oblíbený model Sense Pro a Sense Ride. Od nich se ale liší právě tím, že jsou vhodné i na náročnější a techničtější traily a do hor.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: