SOUTĚŽ O STARTOVNÉ: Narozen v bahně s diagnózou OCR aneb GLADIATOR RACE slaví 5. narozeniny – UKONČENO

SOUTĚŽ O STARTOVNÉ: Narozen v bahně s diagnózou OCR aneb GLADIATOR RACE slaví 5. narozeniny – UKONČENO

Popularita překážkových běhů stoupá. Pokud byste si rádi vyzkoušeli něco nového nebo vás zajímají novinky na půdě překážkových běhů, přečtěte si, co chystá GLADIATOR RACE. Do soutěže se můžete zapojit odpovězením na otázky na konci článku.

V sobotu 21. června 2014 se na motokrosové trati v Holicích konal premiérový překážkový závod s názvem GLADIATOR RACE. Odvaha závodníků zúčastnit se poměrně imaginárního závodu byla obrovská a jasně dokreslovala touhu po něčem novém. Velkou dávkou odvahy a odhodlání ale naštěstí disponoval i tým Sportvisio, který závod organizoval. Jednodenního závodu v Holicích se tehdy zúčastnilo neuvěřitelných 606 závodníků. Jeden z prvních překážkových závodů u nás se narodil a nikdo pořádně nevěděl, jak poroste.

Byl to pilotní a nesmělý pokus, jehož hlavním cílem bylo uspořádat poctivý český překážkový běh – tedy OCR (obstacle course racing). Od oné červnové soboty se toho mnoho změnilo. GLADIATOR RACE je počtem závodů největším seriálovým závodem u nás. Celosvětově zažívají překážkové běhy obrovský boom. Závodí se od Ameriky po Austrálii od 3 km po 24hodinové maratony a výše prize money je v těchto závodech leckdy v běžeckých vodách astronomická.

Zimní pevnost v Josefově

Letošní seriál odstartoval v pevnostním městě Josefov. Město, kde se zastavil čas. Architektonický skvost s přívlastkem unikátní lokality. Pevnostní valy s promenádou lemovanou alejí vzrostlých stromů a další malebná zákoutí v kombinaci s podzemními chodbami, strmými výběhy a prudkými svahy nad řekou. Tady se běžec skutečně nenudí. Téměř každých sto metrů na něho čeká nějaké překvapení.

Připraveno bylo sedm našlapaných kilometrů s převýšením přes 300 metrů. Při stavbě trati se organizátoři snaží maximálně využít možností lokality. Noční závod s téměř půl kilometrem běhu v podzemních chodbách. K tomu opuštěné objekty, kde se člověk bojí i za denního světla. Tohle je zážitek i pro zkušeného běžce. Intervalový start navíc garantuje, že si strach užijete téměř sami.

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

V únoru 2018 se zimního závodu WINTER GLADIATOR RACE účastnilo přes 200 dětí a 1 400 dospělých. Nikoho už nepřekvapí, že se běží řekou s ledovou vodou po pás a děti se plazí po zemi a že závod má i svou noční variantu NIGHT WINTER GLADIATOR RACE. Zkušený Gladiator Race team, který se nebojí inovací a již pátým rokem udává směr překážkových závodů u nás, staví závod, na kterém si přijde na své profík, ale i hobby běžec. Závodu se účastnili čeští mistři v oboru OCR Zuzka KocumováTomáš Tvrdík.

V Hradci trať ideální pro nováčky

V dubnu se GLADIATOR podívá premiérově i do Hradce Králové a zahájí jarní část sezony OCR. Na Stříbrném rybníku čeká na běžce zbrusu nová lokalita a na trase nové originální překážky. Rychlý, čtyřkilometrový závod s komplexní škálou překážek, které dokonale prověří, jak jste na tom před další běžeckou sezonou. Start po menších vlnách, kratší vzdálenost a kategorie FUN (kategorie s možností jít závod opravdu na pohodu, zkoušet překážky bez hendikepů za jejich nesplnění) představují ideální příležitost vyzkoušet si překážkový běh poprvé. Součástí akce bude také první závod štafet v ČR s hromadným startem!

TIP: Přečtěte si také článek správný běžecký styl může pomoct v tréninku i při častých běžeckých zranění.

Jako na vojenském výcviku v Milovicích

V květnu se kolotoč závodů zastaví na tankodromu v Milovicích. Zde se zhmotňuje běžcova představa o tom, jak má vypadat těžký terén bývalého vojenského prostoru. Více než 7 km v terénu, kde vládnou železné pásy tanků. Zákopy střídají vysoké valy střelnice a není nouze ani o koření těchto závodů – bahno. Přidejte k tomu vojenskou techniku, která se podlézá a přeskakuje, a budete mít pocit, že jste právě součástí hry World of Tanks. Noční závod vede trasu skrz vietnamskou vesnici pospojovanou systémem podzemních chodeb, které vás zavedou pro změnu na americkou vojenskou základnu, v jejichž zákopech si připadáte jako v Narozeni 4. července. Zaběhnout Milovice je prostě boj, kde předchozí výcvik ve stylu Army drillu námořní pěchoty jistě zúročíte.

Bahenní lázně v Holicích

Narozeniny slavíme v červnu v Holicích. Tady byl Gladiator na bývalé motokrosové trati zrozen. Do vínku dostal bahno husté tak, že by se asi dalo i krájet, dostatečné na to, aby pohltilo kecky začínajících závodníků nedbajících rad o řádně zavázané obuvi. Místa, kde závodníci už jen doufají, že je někdo nenechá zemřít a pomůže jim z bláta do louže. Kotlina připomínající arénu nabízí divákům i aktérům možnost sledovat z jednoho místa velkou část trasy. Přehledně tak mohou sledovat, co je čeká a nemine. Dnes už legendární bahno specifické vůně a konzistence drtí stehna běžců. V kombinaci s klasickými překážkami jasně definuje to, čemu se v zahraničí říká „obstacle mud race“. Tohle je závod, kde pořídíš tu správnou profilovku od bahna.

Zpět na Josefov s osvěžením v Metuji

Po prázdninách se seriál závodů GLADIATOR RACE vrací zpět do pevnosti Josefov. Nejdelší závod s více jak osmi kilometry lemuje téměř celou pevnost. První zářijový víkend je ideální pro koupel v řece Metuji. Oblíbená překážka Protiproud (tahání 3 ks pneu proti proudu) spolehlivě prověří, kdo v létě trénoval. Neuvěřitelná kombinace terénů (bahno, voda, podzemní chodby, dlažba v opuštěném špitále, kočičí hlavy v opuštěných ulicích) přilákala v roce 2017 přes dva a půl tisíce lidí. Jedinečnost lokality podtrhují stále častější návštěvy filmových štábů z celého světa, které zde nacházejí kulisy k filmům z kategorie pro pamětníky. Pevnost Josefov prostě musíš vidět a zažít.

Zahoďte saka! I Praha má co nabídnout

Co ksakru ale dělá Gladiátor v Praze? Navíc na Černém mostě? To je dobrá otázka! Přírodní park Čihadla už zní ale lépe. Praha 14 skrývá ve svém srdci největší přírodní park v Praze. Kdo uvidí fotky z tohoto závodu, bude se sázet, že to určitě v Praze není. Rákosí vysoké tři metry, vodní plochy, mokřady a lesní pěšiny nabízí krásný běžecký terén. Bonusem je obrovské vodní zdymadlo jako stvořené pro překážky typu provazová síť nad hladinou v sedmi metrech, provazový žebřík, na který se nastupuje proti proudu s výškou hladiny jeden metr a další. Metrem z Florence se za 20 min dostanete do jiného světa.

Velká pardubická na vlastní kůži a bez koně

Ok, a co je proboha TAXIS GLADIATOR RACE? Závod, který si pro svou naprostou jedinečnost vybrala Česká televize a vysílala z něj živé vstupy, se odehrává na trase legendárního dostihového závodu Velké pardubické. Závodníky čeká běh na vzdálenost 6 900 m a zdolání 31 překážek. Tedy stejná distance a počet překážek jako mají koně na Velké pardubické. Unikátní lokalita je využita hned při startu, kdy závodníci startují z dostihových boxů po 12 v intervalu 1 minuty. Tím závod získává dynamiku danou hromadným startem, současně je ale zachována propustnost jednotlivých překážek typická pro start intervalový. Trať věrně kopíruje trasu nejstaršího evropského dostihu. Vede přes oranici, vodní příkopy a nechybí ani skoky přes živý plot. Kromě klasických OCR překážek známých i z jiných lokalit Gladiator Race čeká běžce Irská lavice, Vodní příkop a samozřejmě skok přes legendární Taxisův příkop. Zažij Velkou pardubickou na vlastní kůži!

Mnozí stále nechápou, co je tak super na tom, že si můžu natrhnout triko, vymáchat se v bahně a totálně si šáhnout na dno při zdolávání všemožných překážek. Ti, co to vyzkouší, tvrdí, že neexistuje nic lepšího, než se postavit na start závodu s trasou posetou řadou fyzických strastí a lemovanou psychickým diskomfortem, a potom v cíli přebírají medaili za to, že posunuli své limity zase o kousek dál. Radost z překonání sama sebe je nezapomenutelná. Navíc soudružnost závodníků je až dechberoucí.

Co je to, co láká běžce k tomu, aby se postavili na start OCR závodu? Atraktivní lokalita, zajímavé překážky a komfortní zázemí, to je recept z kuchyně GLADIATOR RACE. Přijďte posunout své limity a ochutnat i vy! Stojí to za to!

Text Pavel Cibulka, spoluzakladatel GLADIATOR RACE

foto: archiv Gladiator Race

Článek je převzat z časopisu Svět běhu, předplatné je možné si objednat na tomto odkazu.

Pravidla soutěže:

1. Odpovězte správně na následující otázky do 15.4.2018

2. Vylosujeme výherce a oslovíme je emailem.

3. Vícenásobné odpovědi nebudou zařazeny do slosování o výhru

4. Pro účast v soutěži vyplňte formulář:

Účastí v soutěži souhlasíte se zařazením vašeho emailu do seznamu odběratelů newsletteru běžeckých novinek. Z odběru se samozřejmě můžete kdykoli snadno odhlásit.

Vítězka slosování, Michaela Budínská byla kontaktována emailem.

Gladiator Race

Závody Gladiator Race jsou vhodné pro špičkové atlety, rekreační běžce i začínající závodníky. Každý účastník si může vybrat individuální kategorii, závod smíšených dvojic nebo čtyřčlenných týmů. Startuje se unikátním systémem intervalových startů, které zaručují maximální férovost na trati i minimální čekání na překážkách. Délka závodů se pohybuje od 5 do 10 km a na trati je rozmístěno 20 – 35 překážek různé obtížnosti. Nezvládnutí překážky se řeší trestnými běžeckými okruhy nebo 20 – 30 cviky, tzv. angličáky.
Více info a registrace na www.gladiatorrace.cz

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: