SOUTĚŽ: Soutěžte o 3 startovné na Volkswagen Maraton Praha!

SOUTĚŽ: Soutěžte o 3 startovné na Volkswagen Maraton Praha!

Zasoutěžte si se Světem běhu o startovné na 25. Volkswagen Maraton Praha!! Do soutěže se můžete zapojit zodpovězením otázek na konci článku.

Nápad na Pražský maraton se zrodil jak jinak než v hospodě

„Co by mohlo být vhodnějším místem pro zrození myšlenky uspořádat sportovní akci v České republice, než hospoda?“ odpověděl Carlo Capalbo otázkou na dotaz, kde se zrodil nápad zorganizovat Pražský mezinárodní maraton. „Tradičně každá společnost má své neformální místo, kde se lidé setkávají, aby si popovídali, nebo řešili závažná rozhodnutí. V Anglii je to pub, tady je to hospoda.“

Bylo to ve velmi dobře známé hospodě Na Cibulce na Praze 5. Jednu podzimní sobotu v listopadu roku 1994 se zde sešel Carlo Capalbo se svým přítelem Italem Gelindo Bordin, vítězem maratonu na olympijských hrách 1988 v Soulu. Trasu si nakreslili na ubrousek a zavolali Emilovi Zátopkovi. „Česká republika má velkou sportovní tradici, město Praha je překrásné, je zde tedy prostor pro maraton, tak proč ne…“

Prvního maratonského víkendu se zúčastnilo neuvěřitelných 15 000 běžců

První krůčky od myšlenky pořádat Pražský mezinárodní maraton až po jeho skutečnou realizaci nebyly právě nejjistější. Vše ale dobře dopadlo a Carlo Capalbo se svým týmem získali důvěru. S blížícím se startem vypukla doslova maratonská horečka a ještě před vypršením termínu museli pořadatelé ukončit příjem přihlášek. Obrovský zájem byl především o nesoutěžní běhy a i díky nim byl plánovaný limit 15 000 běžců kompletně naplněn. Maraton si tak zaběhlo 980 účastníků, necelou desítku (9,2 km) 5 000 běžců a nejkratší vzdálenost (4,8 km) celých 10 000 malých i velkých závodníků. Výhercem maratonu byl Tummo Turbo s časem 2:12:44 (ETH), mezi ženami dominovala Svetlana Tkach z Ukrajiny (2:38:33).

Od roku 1994 urazil Pražský maraton dlouhou cestu. Překonávaly se rekordy, Maraton získal zlatou známku IAAF, maratonské Sport Expo se stalo největším sportovním veletrhem v České republice a počet účastníků se v roce 2018 vyšplhal na 12 925.

V roce 2019 nás čeká 25. výročí Volkswagen Maratonu Praha. Máte příležitost u toho být s námi a my se postaráme o to, abyste si to náležitě užili!

Nápovědu hledejte na webových stránkách RunCzech. Ze správných odpovědí vylosujeme 3 výherce

Pravidla soutěže:

1. Odpovězte správně na následující otázky do 25.1.2019

2. Vylosujeme výherce a oslovíme je emailem.

3. Vícenásobné odpovědi nebudou zařazeny do slosování o výhru

4. Pro účast v soutěži vyplňte formulář:

Výherci byli kontaktováni emailem.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: