Litoměřice: běžecká trasa Českým středohořím kolem vrchu Radobýl

Litoměřice: běžecká trasa Českým středohořím kolem vrchu Radobýl

Turistický region
České Středohoří a Žatecko
Kraj
Ústecký
Délka trasy (km)
17
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
635

Okruh, vedoucí severovýchodně nad městem Litoměřice - náročnější běžci mohou vyběhnout na vrchol Radobýlu a prodloužit si trasu o naučné stezky přes Plešivec (PP Plešivec) a kolem Lysé hory (PP Holý vrch u Hlinné).

Litoměřice jsou okresní město na soutoku Labe a Ohře v severních Čechách.

Veveří (Pfaffenhof) – tajemná vila Pfaffenhof byla postavena na místě někdejší vinařské kaple svatého Mikuláše ze 14. století.

PP Radobýl – osamělý čedičový, těžbou narušený vrch (399 m n. m.) s kovovým křížem na vrcholu. Ochrana je zaměřena jednak na těžbou odkrytý severojižní řez vulkanickým tělesem s dobře vyvinutou sloupcovitou odlučností čedičové horniny při uspořádání souborů sloupců v různých směrech, jednak na zbytky jižních a jihozápadních svahů s travinnou vegetací skalní stepi s chráněnou diviznou.

Zřícenina hradu Kamýk stojí na kuželovitém čedičovém suku (382 m n. m.) nad stejnojmennou vsí. Z hradu se zachoval zbytek pětiboké obytné věže, kolem obvodová hradba a na jihu stěna s otvory po oknech. Hradní zříceniny jsou volně přístupné.

PP Plešivec – čedičový vrch (509 m n. m.) nad údolím Tlučeňského potoka, krytý rozsáhlými sutěmi. Chráněné území je zaměřeno na ochranu volných otevřených sutí, pokrývajících svahy a částečně i vrcholové partie kopce, se systémem proudění vzduchu, umožňujícím existenci ledových jam a tzv. ventarol, výronů teplého vlhkého vzduchu v zimním období. Na západním úpatí chráněného území Plešivec stojí raně barokní kaple sv. Jana Křtitele z roku 1660, postavená na místě starší stavby, která byla zničena za třicetileté války. Před kaplí roste skupina věkovitých dubů, které jsou prohlášeny za památné stromy.

PR Holý vrch u Hlinné je pozůstatkem čedičového lávového proudu, který vytékal do vodního prostředí.

Kamýk – čedičový kuželovitý kopec (455 m n. m.) – ze zalesněného úpatí vyčnívá velmi zajímavý skalnatý vrchol s typickou sloupcovou odlučností.

NPP Bílé stráně – strmá opuková stráň, která hostí řadu vzácných a významných druhů rostlin.

GPS souřadnice startu: 50.541666666667, 14.125

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: