Běžecká trasa přes méně známé půvaby Broumovského výběžku

Běžecká trasa přes méně známé půvaby Broumovského výběžku

Turistický region
Kladské pomezí
Kraj
Královéhradecký
Délka trasy (km)
26
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
651

Na tomto 26 km dlouhém okruhu poznáte charakteristická místa z oblasti Broumovského výběžku. Maršovským údolím Vás provede místní říčka Metuje, navštívíte osadu Skály a to ostatní se Vám otevře při velkolepém výhledu z vrcholu skalního města známé stolové hory Ostaš.

Začínáte od kašny na Masarykově náměstí v Polici nad Metují. Odtud běžíte necelé 2 kilometry po modré turistické značce. Hned za okrajovou částí Police nad Metují vidíte stolovou horu Zděřina. Z místa, na kterém se u hlavní silnice setkáte s říčkou Metují, berte zelenou.

Před sebou máte krásný úsek Maršovským údolím, několikrát budete Metuji přebíhat po dřevěné lávce. Na konci údolí stojí malebná víska Maršov nad Metují a za ní trasa zabočí kolmo doprava. Až do osady Skály nadále následujte zelené značení. Z Maršova je to k osadě přibližně 8 km polní cestou přes a po okraji pole, která se po přeběhu silnice změní v úzkou asfaltku. V osadě Skály v zámečku Bischofstein najdete občerstvovačku, jste zde na 13 km Vaší trasy. Nalevo od zámečku se rozprostírá Černé jezírko, které přímo vybízí ke kratší přestávce. Máte před sebou příjemné klesání po červené turistické značce, lesní a polní cestou ke klidným osadám Javor a Dědov, ve kterých budete moci obdivovat zdejší chalupy, mezi nimiž se klikatí říčka Metuje. Za přejezdem na konci osady Dědov poběžíte až pod stolovou horu Ostaš lesním terénem do kopce. Postupně se začnou vyskytovat skalní útvary a cesta se ztíží, budete se potýkat se ztrouchnivělými dřevěnými chodníčky.

Pod Ostaší je další občerstvovačka, posilnění v místním bufé může přijít vhod, čeká Vás totiž těžký výběh nejhezčí částí dnešní trasy. Proběhnete skalním bludištěm přírodní rezervace až na vrch stolové hory, kde z Frýdlantské vyhlídky na nejvyšším bodě trasy v 700 m n.m. budete chtít vzlétnout, výhled prostě nemá chybu! Do cíle v Polici nad Metují jsou to 4 km pořád z kopce, možná tedy skutečně vzlétnete…

Před tím než na trasu vyrazíte, doporučuji zvážit, kdy tak učiníte. V turisticky exponovaném období můžete na Ostaši narazit na zvýšený počet výletníků, kteří Vám mohou v ladném průběhu skalním bludištěm zamezit. Dle mého je nejlepší vyrazit v dřívějších ranních hodinách.

GPS souřadnice startu: 50.536666666667, 16.233333333333

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: