Šumava: běžecká trasa od přehrady Lipno na Vítkův hrádek

Šumava: běžecká trasa od přehrady Lipno na Vítkův hrádek

Turistický region
Šumava
Kraj
Jihočeský
Délka trasy (km)
17
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
494

Okruh kolem přehrady Lipno dlouhý 17km Vás z osady Frýdava zavede do Přední Výtoně a přes horskou vesničku Svatý Tomáš až do 1035 m n.m. na Vítkův kámen, který je nejvýše položeným hradem u nás.

Jste na Lipně. Při budování vodní nádrže bylo několik zdejších vesnic obětováno k zatopení a teď si žijí svým vlastním životem pod její hladinou. Frýdava je nezatopeným zbytkem osady a bude výchozím místem našeho okruhu, není problém zde nechat zaparkované auto.

První kilometry vedou lesní stezkou po zelené turistické značce do vesnice Přední Výtoň. U kruhového objezdu ve středu Výtoně zahýbáte po červené doprava. Za vesnicí následuje polní cesta přes pastviny a 2 km lesem k přírodnímu parkovišti s přístřeškem. Odtud pokračujete stále po červené, lesní pěšinou stoupáte k horské vesničce Svatý Tomáš. Na kraji vesničky stojí hotel, po pravici se pasou koně a za nimi se tyčí opravený kostel Božího těla, který armáda využívala jako skladiště. Od kostela se zvedá prudká kamenitá stezka až do 1035 m n.m. na Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v ČR.

Po dalekých výhledech se vracíte po stejné cestě do Svatého Tomáše a za ním uhýbáte po zpevněné lesní cestě bez značení doleva, po které seběhnete zpět k přírodnímu parkovišti. Odtud Vám bude až na Frýdavu ukazovat cestu žlutá turistická. Ta se po 1 km na rozcestí „Pod Plešným“ z horské silničky nenápadně ztrácí v hustém smrčkovém lese a po pěšině se postupně svažuje zpátky na Frýdavu.

Neodmyslitelnou součástí Lipenské přehrady je legendární přívoz, který Vás z Frýdavy převeze do Frymburku, kde je krásné náměstí a kostel se špičatou věží. Přívoz jezdí od dubna do listopadu v pravidelných intervalech po celý den, plavba s ním stojí pár kaček a bude bonusovým zážitkem po Vašem běhu!

GPS souřadnice startu: 48.6575, 14.158055555556

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: