Přírodní park Oslava u Brna: běžecká trasa přes Údolí Oslavy a Chvojnice

Přírodní park Oslava u Brna: běžecká trasa přes Údolí Oslavy a Chvojnice

Turistický region
Brno a okolí
Kraj
Jihomoravský
Délka trasy (km)
23
Povrch
Přírodní terén
Převýšení (m)
640

100% přírodní trasa krásnou přírodou s výhledy na údolí řeky Oslavy.

Tato běžecká trasa výhradně 100% přírodou začíná v jihomoravském městě Oslavany. Město je snadno dostupné z hlavního města Moravy Brna přímým autobusovým nebo vlakovým spojením. Už jenom tohle město stojí na návštěvu. Nejen samotný renesanční zámek Oslavany se základy ze 13. století(http://www.mesto-oslavany.cz/zamek/d-79055/p1=1477), ale také v křídlech zámku můžete navštívit Muzeum hornictví a energetiky nebo Hasičské muzeum Oslavany. Po doběhnutí je možné se občerstvit ve zdejším Městském zámeckém pivovaru Oslavany ( http://www.pivo-oslavany.cz/ ). Pro ty, kteří si nejdou pouze zaběhat, je možné navštívit také zábavní park s příběhem – Permonium a důl Kukla ( http://www.permonium.cz/ ) s možností vyběhnutí na těžní věž vysokou 41 metrů po 152 schodech, zdoláním všech překážek lanového centra nebo si zahrát interaktivní hru Magic Permon.

Samotná trasa začíná v centru Oslavan a vede po žluté turistické stezce. Ze začátku do kopce po zpevněné asfaltové cestě. Následně se z této cesty odpojíte a dostáváte se do velmi rozmanitého terénu nahoru a dolů mezi stromy, po kamenech až skalkách (není to nebezpečné a celou dobu běhatelné). Po cestě je také možné vidět krásné výhledy na protější vesničku Čučice, přes kterou se budeme vracet a také na celé kouzelné údolí řeky Oslavy.

Další zastávkou vhodnou na svačinku asi na 9. kilometru je vyhlídka Malá skála, ze které lze vidět rozprostírající údolí přírodní rezervace, kde na vrcholku leží zřícenina Levnov, přes kterou na zpáteční cestě také poběžíme.

Po prudkém seběhnutí k řece Oslavě se dostaneme k Šlapkově skále a Senoradskému mlýnu. Zde doporučuji běžcům doplnit zásoby pití a schladit se v čisté řece. Následuje prudké stoupání po červené/zelené turistické značce na zmiňovanou zříceninu Levnov.

Zde už budeme na vrcholku a u rozcestníku Panorama – vyhlídka se odpojíme z červeno/zelené pouze na zelenou turistickou značku. Po této značce se dostáváme přes některá kempová místa a vesničku Čučice zpět přírodním parkem do Oslavan.

GPS souřadnice startu: 49.123333333333, 16.336388888889

Zajímavé vybavení

Zkušenosti čtenářů

Lenka

Toto byla moc pěkná trasa. My to teda vzali vyloženě po červené a zelené turistické značce, aby jsme se kvůli pejskovi vyhli asfaltu a moc se nám to líbilo. Díky za tip.

Jaroslav Kvasnička

MNICHOVSKÁ ZRADA PODOBNÉ.
MAIN KAMPF REÁLNÉ.
ČEZký Islámský stát., Jaroslav Kvasnička, 28.06.2022 9:39 DISCO IS VANGL DEATH.28.6.2022 9:20 V ČESKÉ REPUBLICE JE 37 let POLITICKÁ GENOCIDA.VLÁDA ČR ZABILA VŠECHNY DISKOTÉKY A PREZIDENT ČR ING. MILOŠ ZEMAN OKRADL TÍM PÁDEM VE VLASTNÍ PROSPĚCH krvavý majestát VŠECHNY DISKŽOKEJE.VLÁDNE NÁM OBČANŮM ČR MAFIE TORTURA A ČESKÁ POLITIKA JE TERORISMUS HORŠÍ NEŽ ISLÁMSKÝ STÁT!TERORISTA HLAVNĚ NENÁPADNĚ JE EXPREZIDENT ČR VÁCLAV KLAUS JOHN WAYNE GACY OUCHYL NA NAŠE PENÍZE A MAJETKY VŠECHNY!Dj Margael AMEN AMEN PRAVÍM VÁM A KLETBU JIDÁŠOVU NESU VÁM.NA NĚ TY LUDRY NEPLAŤTE DANĚ!SKLÍZÍ PADLÍ ANDĚLOVÉ A VEŘEJNÉ ČUBKY TAM KDE NIKDY NIC NEZASELI A NEPOHLI ANI PRSTEM V NAŠICH PODNICÍCH A FIRMÁCH.PROSÍM ZASTAVTE ZDRAŽOVACÍ GENOCIDU NEJHORŠÍ NA SVĚTĚ GESTAPO SS VLÁDU ČR!§Margael§

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: