Kokořínsko – Máchův kraj: běžecká trasa kolem Máchova jezera

Kokořínsko – Máchův kraj: běžecká trasa kolem Máchova jezera

Turistický region
Českolipsko
Kraj
Liberecký
Délka trasy (km)
19
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
437

Okolo největšího rekreačního rybníka v Libereckém kraji s krásami vyhlídek nebo koupáním také na písčitých plážích.

Tato krásná rovinná trasa okolo Máchova jezera s výjimkou dvou prudších stoupání na dvě nádherné vyhlídky, začíná v dobře přístupném městečku Doksy.

Trasa vede z místního nádraží po červené značené stezce podél vody až na začátek vesnice Staré Splavy. Zde se odpojíme od značení a budeme se držet stále podél vody kolem lanového centra a mnoha míst na koupání až k modře značené cestě.

Podle tohoto značení si mohou dát vytrvalejší jedinci výstup na první horu Šroubený 375 m n. m a s ní spojenou Havraní skálu, odkud jsou krásné výhledy do širokého okolí. Běžci, kteří takovou náročnost (délka/stoupání) trasu nedají, tak mohou zatím počkat v přístavišti Šroubený s krásným výhledem na celé jezero a možností koupání.

Zde už běžíme nejenom po modré značené turistické stezce, ale také po naučné stezce Swamp a NS Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku. Po těchto NS pokračujeme také z rozcestníku U parkoviště až k rozcestníku Pod Borným.

Zde je další možnost pro ty, kteří mají rádi běhatelné kopečky s odměnou krásných výhledů – hora Borný 446 m n.m. Z výstupu pokračujeme zpátky po NS Se Čtyřlískem okolo Blaťáku až do malé vesničky Břehyně, kde se dostaneme k dalšímu neméně hezkému rybníku – Břehyňský rybník.

Odtud opět po stejné NS pokračujeme lesem k odbočce na vyhlídku Králův stolec a následně zpět do města Doksy. Proběhnutím městem se napojíme opět na červeně značenou turistickou stezku.

Po celé trase je dostatek míst k vykoupání, občerstvení a relaxaci při delší běžecké trase. V první polovině se nedá téměř ztratit, protože hlavním vodítkem jsou břehy jezera. V druhé polovině je v lesích více cest, ale i tak je cesta dobře k nalezení.

GPS souřadnice startu: 50.565833333333, 14.654166666667

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: