Krušné hory: běžecká trasa na Klínovec

Krušné hory: běžecká trasa na Klínovec

Turistický region
Krušné hory a Podkrušnohoří
Kraj
Karlovarský
Délka trasy (km)
18
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
790

Náročný běh z Jáchymova přes Boží dar až na Klínovec – užijete si krásné výhledy, husté lesy a horské louky.

Trasa začíná a končí v v lázeňském městě Jáchymov (776 m n.m.), město je situováno ve svahu a ve štole pod hlavní páteřní silnicí protéká v průchozí štole Jáchymovský potok.

Z města Jáchymov budeme prakticky stále stoupat po žluté TZ. Již z Hadí hory (941 m n.m.) se nám otevřou nádherné výhledy do širokého okolí. V poklidném městečku Boží Dar (1028 m n. m.) se můžeme občerstvit nebo sednout na bus, kdo má dostatek sil může vyrazit po červené značce směr Klínovec. Cesta povede horskými loukami a zahlédneme i pár větrných elektráren.

Klínovec (1244m n.m.) je plochý, z dálky viditelný výrazný vrchol. Jedná se o nejvyšší vrchol Krušných hor a celé Krušnohorské soustavy vůbec. Z vrcholu Klínovce lze za zvlášť dobré viditelnosti zahlédnout dokonce Sněžku, šumavský Javor, Říp či pražský Petřín. Na jeho vrcholu stojí hotel s rozhlednou a televizní věží. Na vrchol Klínovce vede 1685 metrů dlouhá lanová dráha z Jáchymova. Doba jízdy lanovkou je cca 15 minut. Osmiboká zděná rozhledna byla postavena v letech 1883-84 jako v pořadí pátá stavba na tomto místě. V průběhu let, společně s nedalekou chatou, objekt sloužil vojákům a postupně chátral. V roce 2009 však budovy změnily majitele a dočkaly se postupné komplexní rekonstrukce. Ke znovu zpřístupnění rozhledny došlo v roce 2013. Z výšky 14 metrů se vám po vystoupání 75 schodů naskytne daleký kruhový výhled na Lužické a Doupovské hory, České středohoří nebo Šumavu.

Z Klínovce to vezmeme dolů rovnou za nosem po žluté TZ, kterou nad obcí Suchá (rozcestí Nad Suchou) vyměníme za zelenou TZ – ta nás spolehlivě dovede opět do města Jáchymov, tentokrát do jeho lázeňské části. Odsud již jede autobus, ale pokud jsme zaparkovali v horní části u kostela, musíme ještě vystoupat městem po modré TZ.

GPS souřadnice startu: 50.358333333333, 12.934444444444

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: