Šumava: běžecká trasa s výhledem na Lipno

Šumava: běžecká trasa s výhledem na Lipno

Turistický region
Šumava
Kraj
Jihočeský
Délka trasy (km)
34
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
972

Super zážitek s nádherným výhledem z Hraničníku na Lipno

Trasa začíná v Nové Peci, ze kteté nás čeká dlouhé a poměrně náročné stoupání. Cesta je super v tom, že až pod Smrčinu se táhne poměrně kvalitní asfaltová silnice. Takže kilometry utíkají rychle. Beží se převážně lesem, což je na jednu stranu hezké, na druhou jsou některé úseky až strašidelné. Když je les hluboký a stromy vysoké, že nebe není vidět.

Když se dostaneme Pod Smrčinu, tak nás čeká prudké stoupání, vymletým korytem, kdy kapradí je občas větší než my. Je ale krásné vidět takto netknutou přírodu. Po vylezení na vrchol (bod U Smrčiny je možné jít asi 300m a vylézt až na Smrčinu). Jinak se pokračuje dále na Hraničník. Zde je cesta trochu krosová, běží se lesem, ale značení je všude super.

Před Hraničníkem je možné sejít na německou stranu, kde je lyžařská sjezdovka a vidět údolí Německa. Při výstupu na Hraničník se nám naskytne neopakovatelná podívaná na celé Lipno. Tento pohled opravdu stojí za to. Stoupaní na Hraničník je jistě příznivější než klesání. Kopec je velmi strmý a opět pouze vymleté a prošlapané koryto, kde je nutné opravdu hlídat každičký krok. Ale pokud si přibrzíme a zastavíme, tak i při sestupu je krásný výhled.

Dále pokračujeme až k rozcestí na Rakouskou cestu, kde lze pokračovat po červené až na Plechý, ale my se vydáme k Rossbachu, kdy nás čeká již opět hezká a zpevněná cesta okolo Schwarzenberského plavebního kanálu až na Jelení vrchy. Na Jeleních je restaurace, kde je možné se občerstvit a poté pokračujeme Medvědí stezkou okolo Jeleního jezírka do Ovesné, ze které se vydáme po cyklostezce zpátky do Nové Pece. Určitě každému doporučuji Hraničník. Ten nádherný výhled opravdu stál za všechny puchýře 🙂 a na jaře si to zopakuji s výstupem právě na Smrčinu a Plechý.

GPS souřadnice startu: 48.777777777778, 13.93

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: