Křivoklátsko: trailová běžecká trasa ze Zbečna

Křivoklátsko: trailová běžecká trasa ze Zbečna

Turistický region
Střední Čechy - západ
Kraj
Středočeský
Délka trasy (km)
10
Povrch
Převážně terénní
Převýšení (m)
291

Tento okruh vede typickou krajinou Křivoklátska – Berounka, lesy, skály, rokle, ticho.

Trasa začíná na návsi ve Zbečně s možností parkování. Nedaleko je i železniční nádraží tratě Beroun-Křivoklát-Rakovník.

Seběhněte schody u mostu TGM přes Berounku a běžte po cestě podél řeky proti proudu. Proběhněte rybářským kempem a na konci odjezdové ulice (z kempu) se dejte doleva. Minete historické místo dějin – tři velké lípy s kapličkami, kde byl roku 1100 zavražděn český kníže Břetislav II. To jste již na zelené turistické značce (TZ). Proběhnete poslední čtvrtí Zbečna nazývanou Riviéra, všimněte si domů přilepených doslova na skále. Na rozcestí u začátku přírodní rezervace Brdatka opustíte zelenou TZ a poběžíte přes potok stále podél Berounky. Koukejte se pořádně pod nohy, hlína střídá pravidelně kameny a skálu. Po rozbité asfaltce vyběhnete na Amalín, začátek Křivoklátu.

Kdo chce rovnou zpět, napojí se na červenou TZ směr Písky a běží krásnou traverzovou cestou s vyhlídkami do údolí. Kdo se chce pokochat vyhlídkou na hrad, doporučuji méně známou vyhlídku u pomníku knížete Karla Egona II. z Fürstenbergu s okouzlujícím výhledem na Křivoklát.

Na rozcestí Písky odbočte na zelenou TZ, která vede roklí opět na začátek přírodní rezervace Brdatka. Poté pokračujete stejnou cestou ve Zbečně, jak jste vyběhli. Je příjemné si pak ochladit unavené nohy v průzračně čisté Klíčavě, která vytéká ze stejnojmenné přehrady a vlévá se ve Zbečně do Berounky.

Tip 1: Tento kruh si lze podstatně prodloužit (o 9 km a 200 výškových metrů) z rozcestí Písky parádní cestou na přehradu Klíčava a hájenku Kaly a do Zbečna se dostanete po žluté TZ.

Tip 2: Na Hamousově statku ve Zbečně probíhá každou sobotu v sezoně pečení chleba v peci (www.zbecno.cz).

GPS souřadnice startu: 50.041666666667, 13.920277777778

Zajímavé vybavení

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: