SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Vydejte se prozkoumat krásy Adršpachu a Broumovska

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Vydejte se prozkoumat krásy Adršpachu a Broumovska

Adršpach a Broumovsko jsou krásné kouty ČR, které toho běžcům nabízí mnoho. Od krásných výhledů přes hravý terén až po mnoho rodinných aktivit. Projděte si naše tipy na krátké i dlouhé trasy kolem známých i neznámých krás Broumovska a Adršpachu

Tipy na výlety: Největší dominantou Adršpachu a Broumovska jsou bezpochyby skalní města jako naříklad Adršpašské skály, Teplické skály, Broumovské stěny, Javoří hory, Jestřebí hory nebo Stolové hory. Cestou se můžete zastavit i na rozhlednách a vyhlídkách jako třeba Křížový vrch, Ostaš, Kryštofovy kameny, rozhledna Žaltman nebo Supí hnízdo.

Tipy na aktivity: Mladší rodinní příslušníci nepochybně ocení zastávku v ZOO Dvůr Králové nebo výlet na lodičkách v Adršpachu. Zajímavá je také návštěva ve Westernovém městečku Jívka, koňské farmě Velký Dřevíč nebo Hvězdárny Úpice.

Broumovsko: běžecká trasa z Dědova na hrad Skály

Délka trasy (km): 8.055

Převýšení (m): 294

Povrch: Převážně terénní

Je trasa něčím speciální? Výběh na vrchol

Autor: Tomáš Sadílek

Celá trasa z Dědova na hrad Skály

Začínáme u indiánského totemu a vydáme se po červené nahoru. U malé kapličky odbočíme vpravo a vydáme se podél lesa mimo značenou cestu. Je to po louce, ale občas je potřeba dát pozor na vlhkost, která může místy vzlínat. Podél lesa dorazíme k potoku/strouze, kde uvidíme most. Přeběhneme ho a vydáme se po cestě podél strouhy nahoru. Než bychom vodu měli přeběhnout podruhé, odbočíme doprava mezi stromy. Stoupáme po cestičce, přes potůček až na žlutou turistickou značku.

Broumovsko: běžecká trasa přes stolovou horu Ostaš

Délka trasy (km): 9.21

Převýšení (m): 407

Povrch: Převážně terénní

Je trasa něčím speciální? Výběh na vrchol

Autor: Tomáš Sadílek

Celá trasa přes stolovou horu Ostaš

Z Dědova vyběhneme po červené značce směrem na západ, podběhneme viadukt a stoupáme dokola kopce hezkým lesem. Z údolí Klučanky začneme úvozem stoupat ke skalám. Odbočku na sluj Českých bratří si nesmíme nechat ujít a proběhnout si skalní město rozhodně stojí za to.

Vrátíme se na červenou a dorazíme do Ostaše, odkud vystoupáme po modré nahoru do skalního bludiště. Krásné výhledy a pohledy na skály jsou odměnou za předchozí stoupání. Tato část trasy je nejhezčí a neustálé mírné vlnění trasy, zatáčení, sebíhání a poskakování po skalách a kamenech se vám zaručeně budou líbit. Nakonec doběhnete ke Kočičímu hradu, což není hrad, ale velmi členitá skála s mnoha úzkými průlezy, které si taky určitě užijte.

Běžecká trasa přes méně známé půvaby Broumovského výběžku

Délka trasy (km): 26.509

Převýšení (m): 651

Povrch: Převážně terénní

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa pře méně známé půvaby Broumovska

Začínáte od kašny na Masarykově náměstí v Polici nad Metují. Odtud běžíte necelé 2 kilometry po modré turistické značce. Hned za okrajovou částí Police nad Metují vidíte stolovou horu Zděřina. Z místa, na kterém se u hlavní silnice setkáte s říčkou Metují, berte zelenou.

Před sebou máte krásný úsek Maršovským údolím, několikrát budete Metuji přebíhat po dřevěné lávce. Na konci údolí stojí malebná víska Maršov nad Metují a za ní trasa zabočí kolmo doprava. Až do osady Skály nadále následujte zelené značení. Z Maršova je to k osadě přibližně 8 km polní cestou přes a po okraji pole, která se po přeběhu silnice změní v úzkou asfaltku. V osadě Skály v zámečku Bischofstein najdete občerstvovačku, jste zde na 13 km Vaší trasy. Nalevo od zámečku se rozprostírá Černé jezírko, které přímo vybízí ke kratší přestávce. Máte před sebou příjemné klesání po červené turistické značce, lesní a polní cestou ke klidným osadám JavorDědov, ve kterých budete moci obdivovat zdejší chalupy, mezi nimiž se klikatí říčka Metuje. Za přejezdem na konci osady Dědov poběžíte až pod stolovou horu Ostaš lesním terénem do kopce. Postupně se začnou vyskytovat skalní útvary a cesta se ztíží, budete se potýkat se ztrouchnivělými dřevěnými chodníčky…

Běžecká trasa skalními městy Broumovských stěn

Délka trasy (km): 22.567

Převýšení (m): 624

Povrch: Přírodní terén (kros)

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa skalními městy

Místo startu je v centrální části Machova, kde chytnete červenou turistickou značku a naberete směr na Božanovský Špičák. Za okrajovými částmi městyse zaběhnete do lesa a podél potoka Židovka začnete Černým dolem stoupat do skal.

Na rozcestí lesních cest „U Zabitého“ zatáčíte po žluté doleva a stoupání se přiostří. Po chvilce vbíháte do skalních celků různorodých velikostí, objemů, tvarů, podob a jmen. Jste na hřebenu Polických a Broumovských stěn, které Vás jen tak nepustí. Do tohoto kouzelného prostředí budete následujících 11 km přímo vtaženi a nebudete mít jiné přání, než aby tato dokonalá partie nikdy neskončila. Jestliže se ve skalách ztratíte, Vaše přání se vyplní, a proto si s sebou raději vezměte mapu. Trasu před výběhem nastudujte a počítejte se spletitým terénem pískovcových skal. Cestu Vám budou ztěžovat kameny, pařezy a kořeny, skalní města drží na ostrých srázech a drsných roklích, na mýtinkách se cestička vytratí a znovu se objeví až v podobě do skály vytesaných schůdků. Budete se vířit doleva, doprava, šplhat nahoru a seskakovat dolů, prostřídáte snad všechny barvy turistického značení a v botách se Vám bude přesypávat písek. Podíváte se na Junáckou vyhlídku a z ní dalekou optikou třeba až na Kralický sněžník…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: