SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Nejen letní běžecké okruhy kolem Lipna

SALOMON BĚŽECKÉ TRASY: Nejen letní běžecké okruhy kolem Lipna

Léto je v plném proudu, vyrazte si zaběhat na jednu z krásných tras kolem přehrady Lipna!

Vyšší Brod: vodácká běžecká trasa přes vrchol Vyklestilka

Délka trasy (km): 8.696

Převýšení (m): 353

Povrch: Převážně terénní

Je trasa něčím speciální? Výběh na vrchol

Autor: Tomáš Sadílek

Celá trasa přes vrchol Vyklestilka

Od klášterní brány vyrazíme po modré turistické značce nahoru. Lesní cestou mírně stoupáme, napojíme se na červenou a s ní se dostaneme až na vrchol. Cesta je dobrá, bez žádných záludností. Vrchol je pak hezká skalka, na kterou se dá snadno vylézt.

Dolů běžíme po žluté k Menší Vltavici. Cesta kolem ní je krásná lesní trasa s parádním mostkem u Wolfgangových vodopádů. Po žluté dorazíme zpět do Vyšáku a můžeme se připojit ke svým vodáckým kamarádům…

Prohlédněte si i další fotografie k článku…

Běžecká trasa od přehrady Lipno na Vítkův hrádek

Délka trasy (km): 17.511

Převýšení (m): 494

Povrch: Převážně terénní

Je trasa něčím speciální? Horská trasa

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa od Lipna na Vítkův hrádek

Jste na Lipně. Při budování vodní nádrže bylo několik zdejších vesnic obětováno k zatopení a teď si žijí svým vlastním životem pod její hladinou. Frýdava je nezatopeným zbytkem osady a bude výchozím místem našeho okruhu, není problém zde nechat zaparkované auto.

První kilometry vedou lesní stezkou po zelené turistické značce do vesnice Přední Výtoň. U kruhového objezdu ve středu Výtoně zahýbáte po červené doprava. Za vesnicí následuje polní cesta přes pastviny a 2 km lesem k přírodnímu parkovišti s přístřeškem. Odtud pokračujete stále po červené, lesní pěšinou stoupáte k horské vesničce Svatý Tomáš. Na kraji vesničky stojí hotel, po pravici se pasou koně a za nimi se tyčí opravený kostel Božího těla, který armáda využívala jako skladiště. Od kostela se zvedá prudká kamenitá stezka až do 1035 m n.m. na Vítkův hrádek, nejvýše položený hrad v ČR….

Běžecká trasa s výhledem na Lipno

Délka trasy (km): 34.877

Převýšení (m): 972

Povrch: Převážně terénní

Je trasa něčím speciální? Výběh na vrchol

Autor: Lucka Mrlinová

Celá trasa s výhledem na Lipno

Trasa začíná v Nové Peci, ze kteté nás čeká dlouhé a poměrně náročné stoupání. Cesta je super v tom, že až pod Smrčinu se táhne poměrně kvalitní asfaltová silnice. Takže kilometry utíkají rychle. Beží se převážně lesem, což je na jednu stranu hezké, na druhou jsou některé úseky až strašidelné. Když je les hluboký a stromy vysoké, že nebe není vidět.

Když se dostaneme Pod Smrčinu, tak nás čeká prudké stoupání, vymletým korytem, kdy kapradí je občas větší než my. Je ale krásné vidět takto netknutou přírodu. Po vylezení na vrchol (bod U Smrčiny je možné jít asi 300m a vylézt až na Smrčinu). Jinak se pokračuje dále na Hraničník. Zde je cesta trochu krosová, běží se lesem, ale značení je všude super…

Vyšší Brod: běžecká trasa Loučovickou stezkou podél Vltavy

Délka trasy (km): 7.792

Převýšení (m): 79

Povrch: Převážně terénní

Autor: Jonáš Holub

Celá trasa Loučovickou stezkou

Trasa startuje od vlakového nádraží Loučovice, odkud je nutné přeběhnout přes železniční přejezd na opačnou stranu kolejí. Tam můžete zahlédnout (http://www.mapy.cz/s/iP47 ) monumentální vilu viceprezidenta dnes již zkrachovalých papíren a zruinované továrny, které jsou nepřehlédnutelné. Ty vytvářejí nezkreslený ráz této krajiny a spolu s dalšími zvláštními objekty tříští Loučovice na všehochuť. Za nimi začíná ta nejúžasnější lesní stezka na světě! Povede vás vedle tratě, těsně kolem rozdivočelé Vltavy. Na tomto místě je snadný přístup k řece ( http://www.mapy.cz/s/iP4b )….


Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: