Vybavení trailového běžce: nároky stoupají s počtem kilometrů a nadmořskou výškou

Vybavení trailového běžce: nároky stoupají s počtem kilometrů a nadmořskou výškou

Blíží se podzim a zima a s těmito ročními obdobími rostou nároky na vybavení trailového běžce. Abych byl upřímný, tak právě lehkost, s jakou se dá běhat v létě, je jedním z faktorů, proč mám běh tak rád. Je to naprosto přirozený sport, ke kterému vám stačí v podstatě jen kvalitní boty.

Nicméně s náročnějšími podmínkami, terénem či delší distancí je vhodné se přece jen na vybavení trochu více zaměřit. Na následujících řádcích najdete tipy, jakou trailovou výbavu se vyplatí nikdy nenechat doma a co přibalit s přibývajícími kilometry.

Standardní výbava se od silnice příliš neliší – běh je pořád jen jeden

Jak již jsem naznačil v úvodu, alfou a omegou správného běžeckého vybavení jsou boty. Přece jen oblečení, pokud zvolíte dostatek vrstev, nehraje takovou roli. Ale boty jsou nástrojem, který zajišťuje pohodlí při dopadu celému tělu. Zmínil bych zejména dva faktory, které jsou důležité při výběru boty. Podle mě úplně tím nejdůležitějším faktorem je, aby vám bota na chodidle dobře seděla. Mnoho zranění může být způsobeno nesprávnou obuví. Každý běžec má chodidla jiná, proto je dobré najít si tu svojí značku, která bude sedět právě na vaše nohy. Některé značky jsou známé svými úzkými modely, některé zase těmi širšími. Důležité je také vybrat botu odpovídající terénu, v jakém ji budete používat. Přece jen do skalnatého horského terénu je třeba bota s výrazně jiným gripem a vlastnostmi než na silniční maraton.

Běžecké oblečení na skyrunning či trail running se příliš neliší od toho normálního sportovního oblečení. Trailoví běžci si možná více libují v kompresním oblečení. Záleží pouze na vás, v čem se budete cítit komfortně. Kompresní podkolenky se mohou ovšem hodit v terénu nejen kvůli jejich zjevné funkční kompresi, ale i jako ochrana pro vaše lýtka.

Běhy v přírodě či horách delší než 90 minut

S přibývajícími kilometry, popřípadě vertikálními metry rostou požadavky na další výbavu. Já obecně při bězích do 120 minut většinou batoh s camelbagem neberu. I tak ale při výbězích nad 90 minut je dobré zvláště v horách či odlehlé přírodě mít kolem pasu jednu náhradní vrstvu – lehkou běžeckou bundu či vestu. Zejména ve vysokých horách se počasí může změnit opravdu z minuty na minutu.

S přibývající délkou běhu se mohou hodit běžecké hole. Trekové hole mají při běhu jak své skalní zastánce, tak i zapřisáhlé odpůrce. Nicméně zejména na horských bězích s velkým převýšení jsou neocenitelným pomocníkem. Kromě jejich zjevného využití do kopce poslouží v druhé polovině běhu či závodu dobře i z kopce, ve chvílích kdy nohy již nemají dostatek potřebné stability v terénu.

Pokud vyrážíte na dlouhý běh v pozdějších hodinách, je dobré pamatovat na kvalitní čelovku. Na trhu je v dnešní době nepřeberné množství kompaktních čelovek s neuvěřitelnou výdrží. Ve výkonnosti čelovky se zorientujete pomocí počtu lumenů, tj. svítivosti.

Pokud již vyrážíte do terénu na více hodin s běžeckým batohem, vždy se hodí mít s sebou 1-2 multifunkční šátky (tzv. Buffy), které se dají opravdu použít na mnoho způsobů. Buff je ideální společník i v případě, že se řadíte mezi běžce, kteří počítají každý gram. V horách oceníte také lehounké rukavice a návleky – proti sněhu nebo třeba i blátu.

Pokud vás tedy běhání v přírodě či horách pohltilo natolik, že na trailech dokážete strávit i více než 90 minut, je dobré nepodceňovat stravu a pitný režim.

Výživa a pitný režim

I zde platí, že každý běžec si musí najít způsob stravování, který mu osobně vyhovuje. Já osobně nad 2 hodiny většinou již beru camelbag či láhev s vodou do ruky a něco malého k zakousnutí. Není nic horšího než když vám v polovině běhu, který vás tolik baví, dojde energie. Ke slovu se zde dostává speciální sportovní výživa, jako jsou gely, tablety atd. Radím vyzkoušet více druhů a značek než najdete výrobek, který vašemu tělu sedí. Já většinou preferuji, co to jde normální stravu s odpovídající nutriční hodnotou a na gely přecházím až ve fázi, kdy cítím, že žaludek normální stravu nestráví.

Bezpečí na trailu

I když trailový běh sám o sobě pro někoho nemusí znamenat nutně extrémní sport, tak zejména v horách není vhodné přírodu podceňovat. Proto do svého běžeckého batohu na dlouhé tréninky můžete přibalit lehoučkou záchrannou termo fólii či malou lékárničku. Zároveň mnoho batohů disponuje zabudovanou píšťalkou. Pokud často běháte v přírodě sami a nejste zvyklí běhat s mobilem, tak se vždy před dlouhým během ujistěte, že někdo ví, kam za dobrodružstvím vyrážíte. Zároveň vždy je dobré mít u sebe v ziplocku pár tablet ibalginu/ibuprofenu a pár tablet nějakého prostředku na zažívací problémy (např. Imodium). Tímto rozhodně neradím používání ibalginu a jemu podobných prostředků, nicméně v případě zdravotní krize se někdy prostě může hodit.

Pokud trpíte na křeče, tak nezapomeňte na protikřečové solné tablety.

Závod

V případě, že jste již běžcem, který si troufne na delší přírodní běhy, tak vás vybavení na závod ničím zvláštním nepřekvapí. Snad ještě větší roli zde hraje poctivá příprava materiálu a výživy předem. Nebojte se naplánovat si stravu během závodu dopředu, tak abyste zbytečně neměli v batohu o 5 gelů více nebo naopak, aby vám výživa nedošla 10 kilometrů před cílem. Zjistěte si předem informace o občerstvovacích stanicích, abyste věděli, co musíte nést sami a co doplníte tam.

Mnoho závodů jako třeba UTMB má poměrně striktní povinnou výbavu – konkrétně na UTMB tak do batohu budete muset přibalit mobilní telefon, minimálně 1 L vody, 2 čelovky, pružný obvaz/tejpku, termo fólii, píštalku, bundu s membránou (např. gore-tex), dlouhé běžecké kalhoty, čepice, šátek, rukavice, 1 střední vrstva (termotriko) navíc, rezervní jídlo.

Ostatní doplňky a tipy

Na delší běhy se rozhodně vyplatí přelepit náplastmi potenciální problémová místa – pánové určitě ocení náplastmi přelepené bradavky. Já lepím například preventivně paty. Pokud jste po zranění či máte nějaké více problematické místo, nebojte se kinesio tejpky. Obvyklá třecí místa jako například vnitřní strana stehen je dobré natřít krémem, vazelínou či speciální mastí. Neocenitelným tréninkovým parťákem mohou být GPS hodinky s celou řadou funkcí od výškoměru až po navigaci.

Ve výsledku vám ale žádné vybavení zážitek z běhání v přírodě či horách nezajistí. Zda si to budete užívat je jen a jen na vás.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: