RECENZE: Nesmeky Nordic Grip Running

RECENZE: Nesmeky Nordic Grip Running

Nesmeky Nordic Grip Running jsou svou konstrukcí primárně určeny na? Ano, na běhání. Je tomu uzpůsobena jejich stavba a použité materiály. Na trhu si člověk může vybrat z velkého množství typů. Od „heavy duty“ maček až po Nordic Grip Running – lehoučké, gumové nesmeky s malými hroty, u kterých za chvíli zapomenete, že je máte na nohách. I když právě gumové nesmeky se často rády připomenou tím, že se shrnují a padají z chodidla. Nordic Grip přišel s elegantním řešením. Pásky na suchý zip, které přetáhnete přes nárt. Ale vše popořadě.

Údaje výrobce:

Gumové nesmeky s kovovými hroty

Hmotnost: 205g (velikost L)

Infocena: 740 Kč

Dodává: NorthShop.cz

Konstrukce

Nesmeky Nordic Grip – Running můžete použít i na běžnou chůzi třeba do města, nicméně jejich hlavní určení je specificky pro běh. A tomu je uzpůsobena i jejich konstrukce. Nejen běžecké nesmeky, ale vlastně cokoli, co máte na chodidlech při běhu má dva základní požadavky. Prvním je, aby vše drželo na svém místě. Neposouvalo se, neshrnovalo, neplandalo ani nevlálo. To je zaručeno pevnými pásky na suchý zip, které vedou od středu nártu kolem kotníků až k patě. Rozsah, kterým se dají stáhnout je opravdu velký. Pokud zvolíš správnou ze čtyř variant velikostí, nemělo by se stát, že by nesmeky neseděly.

Druhý požadavek je ani gram navíc. Tomu je přizpůsobený materiál. Oproti turistickým mačkám jsou zde vynechány řetízky a masivní hroty. Místo nich je konstrukce celá z pevné gumy, do které je zasazeno 7 kovových hrotů. Ty jsou zapuštěny v plastové obsázce. Rozmístění hrotů je řešeno poměrně specificky. 5 jich je umístěno pod špičkou, zatímco pod patou jsou umístěny pouze 2. Je to především z toho důvodu, že při běhu je největší energie soustředěna pod špičku (odraz a u mnohých běžců i dopad).

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Pro koho jsou určeny

Pokud nechceš na ledu a sněhu klouzat, v zásadě si můžeš vybrat ze čtyř variant. Nejextrémnější jsou pořádné mačky, které tě donesou třeba na K2, pro běh naprosto nepoužitelné. Druhou variantou jsou tzv. turistické mačky. Přes botu jsou přetaženy pevnou gumou, nicméně dlouhé celokovové hroty jsou pod botou spojeny řetízky. To ti dává větší záběr v hlubokém sněhu a na zledovatělém sněhu větší jistotu, nicméně s větší jistotou s sebou nesou i větší hmotnost. A to v průměru skoro dvojnásobnou. Třetí variantou jsou potom boty s hroty – asi největší konkurent nesmeků Nordic Grip – Running. Hmotnostně jsou oproti klasickým trailovkám jen o pár gramů těžší a i když Nordic Grip – Running sedí vynikajícně, boty, které mají hroty integrované, jsou ještě o třídu výše. Na druhou stranu za boty s hroty zaplatíte minimálně stejnou částku, jako za trailovky ve stejné výkonnostní kategorii. Spíš o něco více. Rozhodující atribut je tedy cena. Pro někoho, kdo přes zimu polyká spoustu kilometrů, jsou asi lepší variantou hřebové boty, které vydrží i vícero sezón. Nicméně pokud chceš bezpečně běhat i přes zimu a nechceš investovat další 2 až 4 tisíce do speciálních bot s hroty, které jsou odkázány výhradně na zimní období. Nesmeky Nordic Grip Running jsou určitě žhavým kandidátem. A to především díky své váze, specifickou běžeckou konstrukcí a šikovnými pásky, které zabrání otravnému pohybu nesmeků na chodidle. Druhým prostorem pro využití nesmeků místo bot s hroty jsou dny, kdy je led jen v určitých místech a boty s hroty by zažily běžecký středověk. Například na jaře, když jsou pod ledem jen vrcholky hor nebo pasáže ve stínu. Nesmeky jsou relativně skladné, když je zrovna nepotřebuješ, hodíš je jen do běžecké vesty nebo zastrčíš za pás elasťáků.

RECENZE Nemeků Nordic Grip Running

Jakou jsem měl s nesmeky zkušenost

Na rovninu říkám, že nesmeky moc v lásce nemám. I pokud je led jenom někde a na zbytku běžecké trasy jsou kameny, raději používám své staré hrotovky. Na druhou stranu pokud nějaké použít, tak tyto. Nordic Grip Running se perfektně zakousnou do zledovatělého sněhu nebo ledu. Můžete se na ně opravdu spolehnout. Kde trochu tápou, je hlubší nebo sypký sníh. Guma, do které jsou hroty zasazeny, totiž zakrývá dezén boty a gumové špunty boty nemůžou pořádně zabrat. Což zase potvrzuje můj názor, že tyto nesmeky jsou výborná „záložní“ varianta, kdy potřebuji hroty jen v některých případech. Co se týče nazouvání, jde hladce. Nazujete špičku a díky pružné gumě zbytek lehce přetáhnete přes patu. Pásky máte stažené asi za 2,63 sekund. Nesmeky jsem testoval v trailovkách i klasických silničkách. V horách i na zledovatělé stezce.  A jedna ze zásadních vlastností, kterou se odlišuje od ostatních gmových nesmeků je ta, že hroty drží a z gumy nevypadávají. Už na první pohled jde vidět, že konstrukce pod botou je zpracována opravdu kvalitně, s čímž by měla korespondovat i celkově dobrá životnost. Obecně se lépe chovaly na silničce, než na trailové botě. Ale ani na trailovce nebyl běh nepříjemný. Myslím, že jde jen o drobný detail. Jak už jsem zmínil, největší využití vidím v městském běhání na zledovatělém povrchu, kde není sníh moc hluboký. A dále v „přechodném“ období, kdy je sníh, potažmo led, jenom na některých úsecích.

Výhody:

Nízká hmotnost

Nízká cena v porovnání s boty s integrovanými hroty

Široké spektrum využití

Životnost

Upnutí na noze

Nevýhody:

Špatný záběr v hlubokém sněhu

Nízký počet hřebů pod patou

Zkušenosti čtenářů

Jan Kovařík

Nesmeky jsou to určitě dobré, ale zrovna při posledních dvou bězích v horách v ledu, sněhu, kamenech a kořenech jsem přišel dohromady o 3 hroty…jedna z prodávajících firem mi zaslala po první ztrátě jeden náhradní hrot zdarma, ale očividně jich bude třeba mít v záloze o torchu víc…

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: