Nejlepší běžecké boty 2024

Nejlepší běžecké boty 2024

JAK VYBRAT BĚŽECKÉ BOTY? Jaké jsou nejočekávanější modely letošního roku? V redakci jsme pro tebe připravili přehled novinek, ale i osvědčených modelů.

V prvé řadě: toto není placená reklama.

Výběr nejlepších bot je hodnocením a doporučením testovacího týmu Světa běhu na základě rozsáhlých zkušeností a testování. Testujeme už 10 let, ve skříních máme dohromady více bot než mnohý běžecký obchod.

K botám jsme přidali odkazy na Heuréku, kde si můžete vybrat podle ceny a hodnocení eshopu, ale spíše bychom vám doporučili navštívit dobrou běžeckou speciálku a boty si vyzkoušet na noze.

Čtení o výběru běžeckých bot

3 nejlepší tlumené boty do přírody


Brooks Caldera 6
Asics Trabuco Max 2Altra Timp 5
Delší běhy po různém povrchu. Neskutečně pohodlná.Povedená kombinace pohodlného tlumení
a citelné návratnosti energie do odrazu 
Dlouhé až velmi dlouhé běhy.
Pohodlí, zdraví, tlumení. Les, hory, mix.
Extáze v přírodě.
320 g / 6 mm drop330 g / 5 mm drop277 g / 0 mm drop
3690 Kč44990 Kč4190 Kč
Detailní recenzeDetailní recenzeRecenze Timp 4

Brooks Caldera 6

Caldera 6 jsou skvělou volbou zejména pro delší běhy s různými typy povrchu. O pohodlí a stabilitu se stará kombinace zesílené mezipodešve BioMoGo DNA a agresivního vzorku podešve. Podrážka je vyrobena ze směsi TrailTack, která má vynikající trakci i na mokrém povrchu. Lehký a odolný svršek dobře dýchá i odvádí vodu. Po stranách je bota chráněna přelepem proti blátu a mechanickému poškození. Tkaničky se dají schovat do speciální kapsičky. V patě i přední části boty se nacházejí upevňovací body pro návleky.

Asics Trabuco Max 2

Svět běžeckých bot se mění a v případě modelů značky ASICS je to změna opravdu výrazná. Po zkušenostech s loňským testováním předchozí verze můžeme potvrdit, že ani u modelu ASICS TRABUCO MAX 2 nezůstal kámen na kameni. Rychlošněrování nahradily klasické tkaničky, přepracovaný je tvar a rozmístění gripů podrážky a především „do hry“ vstupuje pěna mezipodešve FF Blast Plus. Ta je úspěšná u silničních modelů značky ASICS. Po našem testu je zřejmé, že povedená kombinace pohodlného tlumení a citelné návratnosti energie do odrazu funguje na výbornou i v terénu. Ne vše, co funguje je ale potřeba měnit a druhá verze tak navazuje v případě masivního polstrování patní misky, hutnějšího jazyka a úchytů pro návleky na svého předchůdce. ASICS TRABUCO MAX 2 rozhodně názvem neklame. Nejen míra tlumení, ale i celkový komfort jsou nastavené na maximum, či ještě lépe řečeno na maximum na druhou!

Altra Timp 5

Pokud ti jde o zdraví, měl bys mít doma alespoň jedny Altry. Jako všechny ostatní modely této značky, má i Timp 4 nulový drop a širokou špičku ve tvaru lidského chodidla. Nejnovější verze Timp 4 je kompletně přepracovaná a naprosto odlišná od všech přechozích verzí. Přesto si zachovává vlastnosti, které ji řadí mezi nejuniverzálnější modely značky a díky kterým je tak oblíbená. Široká špička, pohodlné upnutí kolem nártu a návratnost energie při odrazu (vyšší než v předcházejících modelech), vás v pohodlí provedou jakýmkoliv terénem od krátkého tréninku po celodenní ultramaraton.

3 nejlepší rychlé boty do přírody

Salomon Pulsar Trail Asics FujiSpeed 2Hoka Speedgoat 5
Pohodlná bota do terénu,
která má v genech
pořádnou porci rychlosti.
Všestrannost použití
v různých typech tempa
Pohodlná, stabilní,
na rychlý trénink i závod.
Nejen do horského terénu.
286 g / 6 mm drop259 g / 5 mm drop290 g / 4 mm drop
3390 Kč3999 Kč3999 Kč
Detailní recenze

Salomon Pulsar Trail

Rychlá tréninková a závodní bota do terénu. Pulsuje v ní pořádná dávka rychlosti, kdykoli se rozhodnete zrychlit, bota ochotně spolupracuje, včetně kratších úseků při fartleku nebo delších tempových úseků v terénu. Pro výkonnostní běžce je zároveň botou pro dlouhé až velmi dlouhé vzdálenosti, včetně závodů, ideálně na suším podkladu. Zajímavá a v některých ohledech inovativní bota baví od prvního vyběhnutí. Všestranností – zvládá rychlý i dlouhý běh, klidně i závodním tempem. Velmi dobře reaguje na změny tempa, při tom pomalejším vnímáte komfortně nastavené tlumení, při zrychlení je pak znatelná vyladěná spolupráce TPU desky, dvou typů pěny mezipodešve a přizvednuté špičky. Svršek nikde nepřekáží, krásně se natvaruje na nohu, stačí jen lehce přitáhnout rychlošněrování a je cítit, že to jde i bez masivního polstrování. Ve srovnání s jinými modely značky je v prstové části lehce širší, i to nahrává použití na velmi dlouhé běhy. 

Asics Fuji Speed 2

Velmi všestranná a rychlá novinka od značky Asics, model Fuji Speed 2 si v našem podzimním testováním vedla na výbornou. Především nás zaujala její všestrannost použití v různých typech tempa, od svižnějšího objemového tréninku, tempového běhu, až po závodní nasazení v lehkém, až středně těžkém terénu. Přidaná celoplošná karbonová deska a pěna FF BLAST PLUS umožňuje v botě nabrat rychlost s lehkostí a tlumení ukazuje skutečně své kvality a příjemný pocit z běhu i při změně terénu z lesa na asfalt. Asics Fuji Speed 2 jsou vynikající volba pro ty, kteří chtějí rychlé, všestranné boty s širokou škálou využití. Ač možná na první pohled svršek boty nevypadá příliš prodyšně, opak je pravdou. Síťovaný materiál dobře větrá při běhu za horka, zvládne rychlé osychání i proběhnutí potoků. Postřeh testera: „Otestoval jsem i použití bot bez ponožek, v rámci triatlonové X-TERRY, kdy nedošlo k žádným otlakům, ani oděrkám při rychlém běhu. Také nazouvání v závodních podmínkách je velmi rychlé a snadné. Skvělá bota!“

Hoka Speedgoat 5

Trailová bota Speedgoat 5 je určená na kratší, středně ale i dlouhé tratě typu horský půlmaraton nebo maraton. Poskytuje vysokou míru tlumení, je to velmi pohodlná bota a díky širokému a prostornému svršku může být zajímavou volbou i na delší ultramaratony. Podrážka má nyní agresivnější vzorek a směs Vibram Megagrip zaručuje výborné vlastnosti i na sypkém povrchu. Kolébkový typ podešve usnadňuje odvalování boty do každého dalšího odrazu . Hoka Speedgoat 5 je povedná trailovka, skvělá volba pro víkendový trénink v horách, ale i svižné nebo delší závodní nasazení.

3 bestsellery

Brooks Ghost 15Salomon Speedcross 6 Hoka Bondi 8
Spolehlivá a pohodlná bota nejen pro ambiciózní běžce. Bota bez slabin.Legenda. Na hory, do lesa, do mokra. Nejúspěšnější model značky.Parádní pohodlí, citelná stabilita a snadné odvalování! Tlumení je opravdu nastavené na maximum, bez nadsázky mění asfalt v mechovou pěšinu. 
280 g / 12 mm drop300 g / drop 10 mm 357 g / drop 4 mm
3799 Kč3590 Kč 4350 Kč
Recenze Borooks Ghost 14Detailní recenzeDetailní recenze

Brooks Ghost 15

Oblíbený model s až nezvykle širokým spektrem použití. Všestranná tréninková bota zvládá skvěle jak objemový trénink, tak i tempové a rychlostní tréninky. Pro výkonnostní běžce najde využití také jako závodní bota. Zejména na delší distance, půlmaraton a maraton je spolehlivou volbou. Nadchne také běžce s citlivějšími achilovkami, jen stěží budete hledat napříč značkami model s výraznějším polstrováním patní části. Celkově je svršek nejen pohodlný, ale zároveň také optimálně prodyšný, což oceníte při podzimně zimním běhání s vysokým rozsahem teplot. Trakce i odvalování parádní! V Brooks Ghost je radost běžet jak dlouhý výběh, tak i rychlostní úseky.

Pokud ti jde o zdraví, měl bys mít doma alespoň jedny Altry. Jako všechny ostatní modely této značky, má i Lone Peak 7 nulový drop a širokou špičku ve tvaru lidského chodidla. Oproti předchozím verzím je odlehčená – ve 300 gramové botě se budeš prakticky vznášet. Ale hlavně to pohodlí. Kdo ji jednou vyzkouší, nechce už jinak a není divu, že je to nejpoužívanější bota na amerických dálkových trecích. Altra Lone Peak 7 je vhodná pro běh v přírodě nebo pro trekování. Do velmi technického terénu nebo na trailový závod ale doporučujeme obout něco jiného.
Podobné modely: Altra Lone Peak All Weather (s nepromokavou membránou) nebo tlumenější Altra Timp.

Salomon Speedcross 6

Speedcross je bezesporu nejúspěšnějším modelem Salomonu. První řada byla představena už v roce 2006. Oproti předchozím modelům je rozdíl, patrný už na první nazutí, ve svršku boty. Ten je z jemnějšího materiálu. Zvýšila se i jeho pružnost, takže chodidlo je v botě poměrně pevně usazeno. Zároveň, co je ale hlavní, je bota pohodlná, člověk se v ní necítí stísněný, jako v pohorce. Celkově je noha zapuštěna do patní misky o něco hlouběji a zvýšený je i lem kolem achilovky. Pořádný záběr, perfektní usazení na noze a vysoká odolnost. To dělá z modelu Speedcross krosovou botu, jak má být. Botu s výjimečnou přilnavostí na kluzkém povrchu, kterou oceníte zejména v tom nejdivočejším terénu.

Hoka Bondi 8

Nepřehlédnutelná, výrazná, prostě maximální! Osmá verze modelu Bondi, nejvíce odtlumené silniční boty francouzské značky Hoka prošla naším podzimním testováním. Co vše umí běžcům nabídnout? Parádní pohodlí, citelnou stabilitu a snadné odvalování! Tlumení je opravdu nastavené na maximum, bez nadsázky mění asfalt v mechovou pěšinu. Celkové pohodlí podporuje komfortní svršek s optimální prodyšností. Neskutečná je stabilitu došlapu, kterou oceníte zejména v únavě. Odraz podporuje technologie Meta Rocker a díky kolébkovému tvaru podrážky je odvalování snadné a plynulé. Není to v žádném případě líná bota, ostatně běh na třicet, padesát nebo i více kilometrů není pro lenochy. Bondi 8 jsou určené pro nabíhání objemových kilometrů na silnici a své určení splňují naprosto dokonale! Nejen celková odolnost pak předurčuje tento model k celoročnímu používání.

3 nejlepší univerzální běžecké boty

Saucony Ride 15 TRSalomon Sense Ride 5Hoka Challenger 7
Ztlumí dopady na asfalt,
zároveň se dokáže zakousnout do terénu.
Každodenní trénink,
rychlost i objemy,

lehký a technický terén.
Každodenní trénink,
univerzálnost podrážky,

celkový komfort.
294 g / 8 mm drop286 g / 8 mm drop252 g / 5 mm drop
3899 Kč3390 Kč3850 Kč
Detailní recenzeDetailní recenze

Saucony Ride 15 TR

Model SAUCONY RIDE 15 TR povedeně vyplňuje mezeru, kterou najdete v nejednom běžeckém botníku. Terén nebo asfalt? Silničky nebo krosovky? Čeká na vás část trasy v terénu, část po asfaltu, nebo běh v neznámém prostředí? Silniční modely budou ztrácet mimo zpevněné cesty, navíc hrozí poškození svršku, nebo klouzání v měkčím terénu. Běh v krosových botách po asfaltu je peklo, kterým si prošel nejeden z běžců. Řešení? Univerzální, všestranný model, který pohodlně ztlumí dopady na tvrdý asfalt a zároveň se dokáže dravě zakousnout do terénu. Model, který nešetří pohodlným, výrazným polstrováním svršku, ani pořádnou porcí tlumivé pěny v mezipodešvi. K tomu přidá slušnou odolnost, bezpečné ukotvení nohy v botě a třeba i úchyty pro použití návleků. 

Salomon Sense Ride 5

Nová generace všestranného tréninkového modelu do terénu po právu zapadá do kategorie bot vhodných pro každodenní trénink. Již od pohledu dává tušit ochotu spolupracovat, pokud běžec „přitlačí na pilu“. Rychlostnímu, tempovému nastavení boty napomáhá také osmimilimetrový drop. Salomon Sense Ride 5 ale kromě svižného běhu zvládají parádně i pořádně dlouhé proběhnutí. Zejména v lehčím sušším terénu navíc vynikají dokonalou trakcí. Prostě všestranná bota, jak má být! Hned první nazutí potvrdí perfektní usazení nohy v botě. Přestože svršek není nijak elastický, krásně se natvaruje na nohu a přes mírnější polstrování zajistí i dokonalý komfort. Zpočátku působí spíše tužším dojmem, po zaběhání ale prokazuje optimální poměr mezi tlumením a podporou odrazu.

Hoka Challenger 7

Nová generace všestranného tréninkového modelu do terénu zaujme zejména pohodlím. Navíc ve spojení s tréninkjově příznivou hmotností. Univerzální podrážka je použitelná pro všechny povrchy, včetně asfaltu. Přes vyšší podrážku je došlap pocitově velmi stabilní. Překvapivě dobrá dynamika (při výšce podrážky) dovoluje i svižnější tempo běhu. Svršek je dobře prodyšný, po promočení rychle osychá. Skvělé jsou ploché a pružnější tkaničky. Pro pohodlné a přesto pevné šněrování jako stvořené. Vyzdvihujeme celkový komfort a příjemný pocit z běhu.

3 nejlepší běžecké tlumené boty na silnici

Altra Torin 7Asice Gel-Kayano 30Saucony Triumph 21
Altra Torin 5
Měkká, pohodlná, prodyšná.
S nulovým dropem,
podporujícím přirozený došlap.
Prověřená, propracovaná,
pohodlná a univerzální

tréninková bota.
Neskutečně pohodlné
při dlouhých bězích,
bezchybný odraz
280 g / 0 mm drop299 g / 10 mm drop316 g / 10 mm drop
Silnice, lehký terénSilniceSilnice
3890 Kč4999 Kč4899 Kč
Recenze Torin 6Detailní recenzeDetailní recenze

Altra Torin 7

ALTRA Torin 7 je nejlepším modelem této americké značky pro silnici. Primární výhodou jsou (jako u všech Alter) nulový drop – tzv. Zero Drop a široká špička boty ve tvaru lidské nohy – tzv. FootShape. Kombinace těchto dvou vlastností zaručuje až neuvěřitelné pohodlí při jakémkoli druhu běhu a hlavně podporuje dlouhodobé zdraví běžce bez přetěžování některých kloubů a šlach, které způsobují ostatní boty s vysokým dropem. Svršek je tvořený pletenou síťovinou, která je prodyšná a mimořádně pohodlná. Tato nejprodávanější silniční bota značky Altra je vybavena pěnou mezipodešve Altra EGO™ MAX a aktualizovaným tvarovaným límcem paty, který drží krok kilometr za kilometrem. Každodenní silniční obuv je vyrobena pro jakoukoli cestu a jakoukoli vzdálenost se střihem Standard FootShape™ navrženým pro výkon.

Asics Gel-Kayano 30

Zní to až neuvěřitelně, ale do našeho letního testování se dostala již 30. verze bot Gel-Kayano od značky ASICS. Otázka zní, zda je vůbec možné na této botě ještě něco vylepšovat? Bota na první pohled zaujme precizním zpracováním a robustností podrážky, která zajišťuje parádní tlumení a výraznou stabilitu při běhu. Po nazutí dokonale obepne nohu jak v oblasti nártu, tak v oblasti paty i achilovky a vytvoří pro nohu opravdové pohodlí. Z hlediska využití se jedná o objemovou botu na silnici ideálně pro regenerační výběhy a pomalejší tempa od kratších vzdáleností až po maraton. Bota se však nezalekne ani lehčích terénů a rychlejší akce jako jsou fartleky a zejména delší tempové úseky. Na to, jak vypadá bota robustně dosahuje poměrně slušné hmotnosti 303 g ve velikosti boty 9 US.

Saucony Triumph 21

S blížícím se koncem běžecké sezóny jsme otestovali model SAUCONY TRIUMPH 21. Botu, která může zpříjemnit nabíhání objemových kilometrů v přípravě hned na tu další. Již na první pohled vypadá Triumph 21 nádherně, design se opravdu povedl a přímo z něj čiší energie vyvolávající opravdovou chuť vyběhnout. Očekávané pohodlí pak první kilometry testování do puntíku potvrzují. Přestože jednotlivé značky chrlí na běžce v poslední době spousty modelů s výrazným tlumením patří TRIUMPH 21 k tomu nejlepšímu, co za poslední rok prošlo naším redakčním testováním v kategorii objemových silničních bot. Neskutečně pohodlné při dlouhých bězích, bezchybný odraz na suchém i mokrém asfaltu, pocitově výrazná návratnost energie, optimální prodyšnost svršku. Prostě parádní tréninková bota, která nejen podzimní polykání kilometrů vytrvalcům krásně zpříjemní.

3 nejlepší rychlé boty na silnici

Puma Deviate Nitro Elite 2Saucony Kinvara 14Adidas Adizero SL
Rychle, dynamicky a přitom lehce.Lehká, rychlá bota pro snadnější běh.Pro všechny rychlé tréninky, včetně těch dlouhých.
211 g / 8 mm drop200 g / 4 mm drop245 g / 10 mm drop
5999 Kč3699 Kč3399 Kč
Detailní recenzeRecenzi připravujemeRecenzi připravujeme

Puma Deviate Nitro Elite 2

Povedená novinka značky Puma, model Deviate Nitro Elite 2, prošla naším jarním testováním. Zaujala nejen lehkostí, příjemným tlumením (měkoučká pěna se vstřikovaným dusíkem) a perfektně padnoucím (i když pevným) svrškem. V kategorii Elite nabízí nebývale široké spektrum využití. Od rychlých tempových úseků, přes kratší silniční závody, nebo delší objemové tréninky až k maratonu. Bez přehánění jedna bota na všechno. Přitom univerzálností neztrácí v žádném z parametrů. Rychlost zvládá díky pevné karbonové desce na výbornou, vysokou mírou tlumení zpříjemní dlouhé běhy. Polstrování je v botě poskrovnu, přesto si během testování na nepohodlí rozhodně nestěžujeme. Nízká hmotnost podporuje příjemný pocit z běhu, v testované velikosti 9,5 UK je to 235 gramů, pro závod ideál, pro trénink luxus. Testujeme současně s modelem Fast R Nitro Elite a trochu překvapivě se zdá Deviate Nitro Elite 2 jako vhodnější na delší tratě než top model, který vykazuje především parádní podporu rychlého tempa. Je to dáno zdařilou kombinací podpory odrazu a vysokou mírou tlumení, která je u Puma Deviate Nitro Elite 2 dotažená k dokonalosti.

Saucony Kinvara 14

Bota stvořená pro rychlý běh, bez ohledu na vzdálenost. Lehká, rychlá a zároveň dostatečně stabilní, skvěle se hodí právě pro tempové tréninky. Adaptivní odpružení vloží do každého kroku potřebnou dynamiku díky technologii PwrRun+. Oproti předchozí verzi došlo ke snížení hmotnosti, zlepšila se prodyšnost svršku, přibylo materiálu v mezipodešvi zajišťujícího více odpružení a přepracovaná je také vnitřní stélka. Nižší čtyřmilimetrový drop podporuje stabilitu došlapu. Svršek je opravdu výrazně prodyšný, podobně jako u top modelu Saucony Endorphin Pro 3. Jednoduchá konstrukce podrážky podporuje univerzálnost použití pro zpevněné cesty a lehčí suchý terén, přestože kontaktní pryž je pouze pod patou a palcem.

Adidas Adizero SL

Pro maximální rychlost s maximální návratností energie. Pohodlná rychlá bota s komfortním tlumením. Nízkou hmotnost podporuje mezipodešev Lightstrike EVA, která zaručuje stabilitu, odolnost a kvalitní odpružení. Mezipodešev doplňuje v přední části špičková pěna Lightstrike Pro. Ta byla použita v modelech Adidas, které umožnily překonání světového rekordu. Kvalitní a osvědčená kontaktní pryž Continental zaručuje dokonalý odraz i na mokrém asfaltu. Bota se špičkovými technologiemi Adizero se skvělým poměrem cena / výkon. Kromě rychlých tempových tréninků skvěle poslouží i pro dlouhé nebo regenerační běhy.

3 nelepší závodní boty na silnici

Adidas Adizero Adios Pro 3Asics Metaspeed Sky+Saucony Endorphin Pro 3
Zejména pro maraton,
optimální poměr tuhosti
a návratnosti energie, skvělá trakce za mokra.
Výrazná podpora odrazu
s prodloužením běžeckého kroku.

Turbo pro osobní rekordy.
Výborná geometrie,
velká energetická návratnost,
nízká hmotnost a perfektní dynamika.
220 g / 6 mm drop205 g / 5 mm drop204 g / 8 mm drop
6499 Kč6399 Kč5990 Kč
Jak si vedly
nejrychlejší adidas
maratonky v roce 2021
Detailní recenze první generace

Adidas Adizero Adios Pro 3

Perfektní špičkové závodní boty pro dlouhé silniční běhy s mezipodešví odpruženou pomocí dvou vrstev odolné pěny Lightstrike Pro. Optimalizované karbonové díly ENERGYRODS 2.0. zaručí běžcům optimální míru tuhosti a návratnosti energie. Podešev z gumy Continental vykazuje výbornou přilnavost i za mokra. Svršek vyniká výraznou prodyšností.

Asics Metaspeed Sky+

Obsahují větší množství pěny ASICS FF Blast™ Turbo v přední části chodidla. Bota tak dodá více energie a větší odraz při každém kroku. Podpora odrazu je krásně vidět při běžecké abecedě, zejména při různých odrazových cvičeních, bota doslova vystřeluje běžce k dalšímu odrazu. Karbonová deska byla upravena tak, aby se prodloužila délka běžeckého kroku. Optimalizované umístění desky s větším množstvím pěny vespod zlepšuje ekonomiku běhu a doslova žene běžce k novému osobnímu maximu. Přepracovaný svršek umožní větší rozevření prstů a zlepší polohu uprostřed chodidla. Originální tkaničky jsou pevné se speciálním vroubkováním proti povolování či rozvázání, ve spojení s měkkým, poddajným svrškem pěkně uzamknou nohu v botě.

Saucony Endorphin Pro 3

Nová generace karbonové maratonky, která si zachovává to, co mají běžci na „endorfinech“ tak rádi. Výborně stavěná geometrie, mezipodešev s velkou energetickou návratností, nízká hmotnost a perfektní dynamika. Povedené zakřivení špičky (tzv Rocker) doslova vystřeluje běžce do každého kroku. Svižně, dynamicky, přesto plynule a naprosto přirozeně. Od ostatních konkurenčních modelů se liší především vyšší tuhostí – nedochází k nestabilnímu dopadu v zatáčkách, na kostkách a nerovnostech. Svršek je velmi minimalistický s cílem ušetřit co nejvíc váhy a být zároveň co nejprodyšnější. Žádné polstrování, přesto vysoký komfort i při velmi dlouhých bězích. Povedená bota určená pro závody s nejvyššími ambicemi.

3 bežecké specialitky

La Sportiva CyklonSkinners Comfort 2.0Inov-8 Oroc Ultra 290
Skyrunningvá bota
s podporou stability
a rychlošněrováním BOA.
Ponožkoboty pro unavené
nohy po závodu
nebo cestování.
Krosová bota s dvojhřebem
pro nekompromisní záběr
v náročnějším terénu.
315 g / 7 mm drop245 g / 0 mm drop290 g / 8 mm drop
4663 Kč1390 Kč4290 Kč

La Sportiva Cyklon

Pánské trailové boty La Sportiva Cyklon jsou výkonnostní běžecké boty pro horský běh (SkyRunning) a offroadové závody. Hlavní předností tohoto modelu je vysoká míra stability, která je nezbytná při pohybu v náročném horském terénu. K tomu zásadním způsobem přispívá superrychlý systém utahování BOA® i speciálně navržená podešev. Ta se díky agresivnímu a vysoce přilnavému vzorku do závodní či tréninkové tratě vysloveně zakousne! Pro běh na středně dlouhé vzdálenosti do náročného terénu. Velmi agresivní a přilnavý vzor podešve. Odolný a dobře chráněný svršek. Jemný strečový návlek kolem kotníku. Snadno ovladatelný systém utahování BOA®. Podešev FriXion® White s dvojí tuhostí.

Skinners Comfort 2.0

Chcete-li vyzkoušet zážitek z bosého běhání sáhněte po ,,ponožkobotách“ Skinners. Ochrání chodidlo bez sebemenšího omezení přirozené práce nohy. Druhá řada přidává 2 mm tenkou perforovanou stélku pro ještě větší komfort a schopnost odvodu vlhkosti. Dlouhou životnost a výdrž úpletu zajistí třívrstvý StretchKnit™, který je složen ze 6 ultrafunkčních vláken. Odolný materiál se švédskými polymery neobsahuje žádné ftaláty, dokonce není spojen ani lepidlem nebo švy. Výsledkem je produkt šetrný k životnímu prostředí, který lze prát v pračce. Kromě chůze a regeneračního běhu se nabízí využití jako rezervní bota na in-line, nebo jako obutí po náročném dlouhém ultra běhu.

Inov-8 Oroc Ultra 290

Velmi populární boty zejména v Anglii jsou určeny zejména pro příznivce všech terénních disciplín (technicky náročný kros, orientační běh, překážkový běh atd.). První krosovou botu, která má v podešvi použitý dvojhřeb. Díky této technologii má OROC ještě lepší záběr a co je důležitější – při běhu po tvrdém podloží nabízí konstrukce dvojhřebu nesrovnatelně vetší jistotu a stabilitu. Model OROC má drop 8 milimetrů a je napnutý na středně širokém kopytě číslo 3 (medium fit) a je určen pro trénink a použití na zimních ultra trailech, kde běžci vyžadují maximální záběr a zároveň vyšší míru tlumení a komfortu pro svá chodidla.

Nejpohodlnější a nejzdravější bota

Altra Lone Peak 8
Bota na velká trailová dobrodružství
s propracovaným svrškem pro odolnost,
prostornou špičkou a přilnavou podrážkou
303 g / 0 mm drop
3890 Kč

Altra Lone Peak 8

Altra znovu prokázala, proč je tento model mezi americkými „trekaři“ tak oblíbený. Na pohodlí v této botě si rychle zvyknete, ať už vyrazíte s batohem na celodenní výlet, vyběhnete na dlouhou štreku do hor a nebo se jen tak půjdete proběhnout „na hoďku“ do parku. Nová generace legendárního modelu pro traily i treky s ještě lepší prodyšností, se všemi výhodami předcházejících modelů a s něčím novým navíc. Došlo k významnému zlepšení odvodu vlhkosti použitím síťoviny na patě a špičce. Zpevněná špička proti okopu samozřejmě zůstala. Řada Lone Peak je stavěná na nejširším kopytě s konstrukcí Altra Footshape™ Toe Box umožňující roztažení prstů a kopírující tvar chodidla, což spolu s měkkou podšívkou zabraňuje vzniku puchýřů. Jazyk, který je nově pevně uchycen, pomáhá k ještě lepšímu obejmutí chodidla v botě. Mezipodešev Altra EGO™ výborně tlumí došlap a vložka StoneGuard™ brání vaše chodidlo před ostrými kamínky. Podrážka MaxTrac™ s vícesměrnými výstupky TrailClaw™ vás udrží na nohou v každé situaci. Ke stabilitě podrážky pomáhají také různě tvrdé směsi zlepšující přilnavost a výborný záběr.

Vysvětlivky pojmů

Drop: výškový rozdíl mezi patou a špičkou udávaný v mm. 

Na výběru se podíleli:

Michaela Gladišová (šéfredaktorka časopisu Svět běhu), Jan Picek (šéfredaktor webu SvětBěhu.cz), Soňa Kopcoková (spolupracovnice redakce SvětBěhu.cz) a Josef Smetana (redaktor SvětBěhu.cz). Za konzultace a tipy děkujeme Danovi Matejovičovi z beskydské běžecké speciálky www.S-run.cz, Pavlovi Kundrátovi z běžecko-outdoorového obchodu Tobi Sport, Tadeáši Vyvijalovi, který se podílel na dřívějších verzích výběru (nyní v Sportobchod.cz).

Ve výběru jsme také zohlednili reakce několika set běžců – čtenářů webu, kteří se zúčastnili různých anket hodnotících běžecké boty.

Zkušenosti čtenářů

Marcel

Altra Torin má drop 0.

Redakce
Marcel:

Jasně, opraveno, všechny boty Altra mají nulový drop

Pavel
Redakce:

Ještě by chtělo připsat číslo za Torin, Váš testovaný model má číslo 4, u Altry názvy bot zůstávají, plné číslo značí generaci a poloviční je facelift té generace, rozdíl mezi Altra Torin 3 a 4 je obrovský proto by to číslo chtělo tam připsat kdyby někdo o boty měl zájem, já sám běhám v Altra Torin 4 jsou to fanstastické.

Tomul@k
Redakce:

Dobrý den,
bylo by možné, jak cca co 3 měsíce děláte update, dát pod článek odkaz na dřívější vítězné boty? Klidně jen obyčejná tabulka, bez odkazů. Rád bych někdy zpětně kouknul, jak na tom byly v průběhu např. silniční Mizuno, trailové Inov8, nebo objemové xy. Podle to bych pak mohl najít i slušnou botu ve výprodeji. Díky

Tomáš

Pěkné srovnání. Díky! Ještě by byla fajn kategorie 90kg+. Přeci jen je nás těžších hobiku dost a většinou hledáme vhodné boty na naši váhu, abychom nedávali zabrat kloubům.

Pepa
Tomáš:

Taky se přidávám. Nějaké typy na boty pro vyšší váhu nebo na tom tolik nezáleží? Díky za odpověď

Milan Kux

Ahoj, nikde ve vašem srovnání nevidím HOKY, zkoušeli jste např. taky model HOKA ONE ONE CHalenger ATR 5? Zajímalo by mě, jaký na ně máte názor, je to moje oblíbenaá značka. Díky Milan

Tadeáš Vyvijal
Milan Kux:

Ahoj, Hoka se do výběru dostala minulou sezónu. Nicméně je dlouho nikdo z redakce netestoval. Pokud možno, snažíme se zařazovat testované modely a s dovozcem Hoky do ČR je složitější komunikace…:/

MirekB
Milan Kux:

Ahoj, muzu pridat vlastni zkusenosti s Hoka Challenger ATR. Koupil jsem si nekdy na konci listopadu ATR 6 (tzn novejsi model nez ten zmineny v dotazu) v GoreTex verzi a jsem spokojeny – skvela univerzalni bota jak na cesty, tak i do lehciho terenu. Bral jsem GTX verzi, abych s ni mohl i do snehu a zatim nezklamala. Jen teda jedno varovani – vsechny recenze, ktere jsem na tu botu cetl, zminuji, ze si maji kupujici koupit botu minimalne o pul cislo vetsi, nez berou normalne od Hoky. A plne souhlasim, klidne bych prezil i o cislo vetsi – obzvlast na zimu s hrubsimi ponozkami.

Nika
MirekB:

Dle mých zkušenosti Hoka Challenger 5 , super bota jak do terénu, tak na silnici … Běhám v nich již třetí sezónu ( každý rok nové ) a do jinačích bych, už nešla. Na zimu mám koníkové Toa a již čtvrtou sezónu v nich brouzdám po horách celou zimu, mají Vibram a vrch jejich membránu … lehká bota prostorná ( není úzká jako Inov) …. Manžel a dcery mají Hoka One One Torrent 2 a taky spokojenost …

Gabriel Haládik

Dobrý den!

Rád bych se zeptal, které běžecké boty by jste mi doporučil. Je mi 53 let, běhám 2-3 krát v týdnu 8-10km, skoro vždy na asfaltu nebo betonu. Vážím cca 98kg.
Děkuji za odpověď.

Tadeáš Vyvijal
Gabriel Haládik:

Dobrý den, mrkněte do kategorie objemovky pro každý den. Pokud vážíte kolem 100 kg, fajn je třeba Nimbus 🙂

Skoky
Tadeáš Vyvijal:

Ale fuj, Nimbus..😔

Gabriel Haládik
Skoky:

Jaký je problém s Nimbusem? Děkuji 🙂

Tadeáš Vyvijal
Gabriel Haládik:

Skoky je tzv. „rýpnoutzakaždoucenu“ typ člověka 🙂

cagwe
Gabriel Haládik:

mizuno rider

Jiří

Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste v testu měli i nějakou botu od Nike?

michal

Dobry den, jake boty lze doporucit s pronacni podporou zpevnene cesty. dekuji

Lucka

Dobrý den, prosím o radu jaké pořídit boty. Žena 32let, váha 68kg. Běhám denně okolo 10km. Převážně terén (cesta přes pole,les). Děkuji moc radu 🙂

Mirek

Dobrý den prosil bych poradit jaké boty si pořídit je mi 58 let a vážím 102 kg běhám 2-3 krát týdně 6 až 10 km většinou asfalt a zpevněné silnice. Jaké boty si pořídit s mojí váhou mam po operaci kolene a potřeboval bych větší odpružení .Děkuji za radu Mirek

Martin
Mirek:

New Balance M1080 verze 11, navíc jsou ideální i pro běžce s širší nohou. Také jsem musel díky vážnějším zdravotním problémům zkoušet a hledat a skončil u NB.
Hoka clifton mají hodně malou životnost a uprostřed bývají užší, což způsobuje puchýře na klenbě, případně protržení svršku boty. Brooks Glycerin může způsobovat problémy nad patou, kdy nemají ochranu achilovky a díky tvaru boty v zadní části se mohou zařezávat do nohy.

Vladimir

Dobrý večer, prosím o doporučení na „měkkou“ obuv tlumící nárazy na kolenní klouby. Jinak budu muset asi přestat běhat. Vážím 95 kg a měřím 195 cm. Běhám tak 1-2 týdně 5 km spíše po asfaltu či zpevněných cestách.

Radek

Zdravím , mě by zajímala nejrychlejší trailovka do 10km. Kombinace trail , silnice.
Díky za názory

Martin H.

Chybí mi kategorie minimalistická. Mám jich dost, ale jsem otevřen novinkám.

Zuzana Machová

Dobrý den, prosím také o radu s výběrem bot. Je mi 41 let, vážím 57 kg, mám supinační došlap, běhám cca 5x týdně 8-10 km, částečně po asfaltu 1/3, poté většinou zpevněné lesní cesty. Trápí mě bolest kolene, proto bych asi potřebovala silnější tlumení. Díky

Miloš

To je všechno hezké, ale. Mám odkrouceno již mnoho let běhání a prošlapáno mnoho bot různých značek, ale všechny mají jednu společnou vadu. Co je mi platné různé vychytávky, kterými se pyšní výrobci, když u každých bot po pár stovkách kilometrů se začne objevovat díra na horná straně u malíčku tam, kde se boty při běhu ohýbá. Až se najde výrobce, který tento problém vyřeší budu myslím nejen já spokojen. Další problém všech typů běžeckých bot je vydření vnitřní strany paty bot.

Vašek

Z jakého důvodu netestujete značku Nike? Třeba Nike Structure 24, Nike Vomero nebo Nike Invincible 3…to jsou také perfektní běžecké boty. Má to tedy nějaký důvod? Díky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: