RECENZE: Čelovka LEDLENSER NEO10R – rozzáří vaše výběhy

RECENZE: Čelovka LEDLENSER NEO10R – rozzáří vaše výběhy

Parametry

Značka Led Lenser
Celé jméno recenzovaného výrobku LEDLENSER NEO10R
Typ Čelovky
Materiál 1 slitina hliníku
Materiál 2 silikon
Materiál 3 guma
Materiál 4 odolný plast
Materiál 5 pozlacený kovový konektor JACK
Hmotnost 180 g
Barevné varianty modrá
Údaje výrobce 1 Doba svícení: 10-15-120
Údaje výrobce 2 Mody svícení: 3
Údaje výrobce 3 Světelný tok: 600-250-10
Výbava 1 Napájení: akumulátor (dobíjecí)
Výbava 2 Teplotní limit: {Teplotní limit - ve °C} °C
Výbava 3 USB konektivita: ano
Výbava 4 vertikální bateriový box, prodlužovací kabel, USB
Výbava 5 popruh, hrudní pás
Infocena 2690 Kč
Dodává MORIS design s.r.o.
Více info na www.ledlenser.cz/

Zaujalo mě

  • prodlužovací kabel
  • ohromný světelný tok
  • dosvit 150 m
  • systém ostření
  • 7 let záruka

Shrnutí recenze

Čelovka Ledlenser svým kvalitním propracováním, velmi efektivním systémem svícení a chytrými inovacemi je špičkou v oboru svícení. Vše je intuitivně navrženo pro pohodlný běh s maximálním využitím všech funkcí. Hlavním znakem je zejména ohromný výkon a dosvit, prodlužovací kabel pro akumulátor a mechanismus ostření. Mimo jiné výrobce garantuje záruku 7 let.

Hlavní část recenze

Systém svícení – Advance Focus System

Navržený systém svícení u NEO 10R je v několika ohledech velmi unikátní. Jde o tzv. Advance Focus System, kde inženýři efektivně použili dva komponenty k dosažení maximální účinnosti a efektivitě osvětlení. Spojením čočky a reflektoru vznikla nová technologie světového měřítka, která značce Ledlenser přinesla řadu mezinárodních ocenění. Obecně se jedná o patentovaný systém pokročilého zaostření. Když půjdeme trochu více do hloubky a zaměříme se na samostatné komponenty, tak při použití jen samotné čočky je největší výhoda vysílání paprsku světla na dlouhou vzdálenost, nicméně 70 % světla je ztraceno rozptylem do stran. Samostatně použitý reflektor poslouží lépe při záchytu světla, ale velké množství světelné energie je také rozptýleno. Konstrukce NEO 10R vychází ze vzájemné kombinace čočky a reflektoru, tím dochází k nasměrování téměř veškerého světelného toku do přímého směru. Navíc k docílení efektivity svícení využívají čelovky Ledlenser princip lomu světla a nepoužívají princip odrazu světla od reflexních ploch uvnitř hlavy svítilny.

S čelovkami Ledlenser jsem neměl žádné zkušenosti, ale po vyzkoušení typu NEO 10R se vůbec nedivím, že výrobce patří mezi celosvětové špičky. Technologická vyspělost a princip osvětlení mě zcela nadchnul. Čelovka svítí jinak než ostatní čelovky. Spojení čočky a reflektoru považuji za velmi povedené a nadčasové řešení. Při samotném běhu oceníte čistotu světla a neuvěřitelnou účinnost. Úplně cítíte, jak světelný tok směřuje tam, kam chcete, žádné lumeny ani drahocenná energie se neztrácí či rozptyluje do boků. Efektivita tohoto principu osvětlení s přehledem převálcuje téměř veškerou konkurenci na českém trhu.

Mechanismus ostření – Rapid Focus

Tento otočný mechanismus ostření je podsystémem Advance Focus System a umožňuje procházejícímu paprsku světla plynulé přecházet z širokého světelného kužele do přímého paprsku světla. Ostření se provádí jednoduchým otočným mechanismem, kterým se reguluje paprsek světla. Otočíme-li mechanismus dopředu, dojde k zaostření světla. Otočíme-li dozadu, dojde k rozostření a vzniku širokého homogenního světelného kruhu. Otočný mechanismus je povrchově tvarovaný pro snadný úchop a manipulaci otočné hlavice.

Samotné otočení lze provést téměř o jednu čtvrtinu otáčky. Výhodou je, že maximální polohy dosáhneme pouze malým pohybem ruky. Při běhání lze paprsek celkem komfortně regulovat jednou rukou, ale za předpokladu, že je čelovka pevně přichycená k hlavě, není-li tak, dochází k mírnému posunutí čelovky na stranu otáčení. Pak je nutno čelovku srovnat. Je zde tedy větší tuhost při ostření, která eliminuje riziko samovolného ostření, na základě otřesů při běhu. Při manipulaci s otáčecím mechanismem si musíme dát pozor, abychom nesklopili dlaň před zářící reflektor, jinak dojde k silnému oslnění. Při 600 lumenech je to dost silný zážitek pro oči. Chce to jen trochu cviku. Jinak funkčně je to naprosto geniální záležitost. Je-li potřeba osvítit široký prostor nebo naopak použít ostrý paprsek světla, jednoduchým otočením ve vteřině vše nastavím a už si jen užívám krásu běhu téměř jako za bílého dne. Různá tréninková místa nebo závodní prostředí či situace vyžadují sofistikovanou a skvěle regulovatelnou čelovku. Ledlenser a její patentovaný systém pokročilého ostření funguje naprosto skvěle.

Prodlužovací kabel

Jednou z hlavních devíz testované čelovky je prodlužovací kabel. Délka jeden metr umožňuje uložení akumulátoru mimo hlavu, zejména pak do batohu, bundy, běžeckých elasťáků apod. Výhod je hned několik. Zejména zvýšit pohodlí a komfort při běhu a přesunout akumulátor, který není zrovna nejlehčí, na pohodlnější a praktičtější místo, kde nebude tolik zatěžovat. Hlavně u dlouhých běhů či treků oceníte, že akumulátor nemusíte nosit na hlavě, ale v klidu ho pomocí kabelu natáhnete do batohu. Další výhodou je ukrytí akumulátoru před nepříznivými klimatickými podmínkami, jako je déšť, mráz, ostré slunce atd., a prodlužit tak životnost baterie.

Všechny spojovací kontakty u prodlužovacího kabelu nevyjímaje, jsou opatřeny pozlacenou úpravou aby byla životnost a přenos energie maximalizována. Navíc všechny spoje jsou opatřeny pojistkou proti vytržení. Pro rozpojení je potřeba otočit a následné vytáhnout. Nemůže se tak stát, že náhle dojde k nečekanému rozpojení kabelů a ztrátě světla. Tyto propracované detaily dělají z NEO 10R skutečnou královnu mezi čelovkami.

Hrudní pás – nosič

Součástí balení je i hrudní pás, na který lze upevnit svítilnu a nosit jí tak připevněnou na těle, respektive na hrudníku. Samotné sestavení a přestavění není zrovna jednoduchá záležitost. Musí se rozebrat celkem dost částí, aby na konci zbyla jen samotná svítilna, kabel a akumulátor. Vše se musí opět přeinstalovat na hrudní pás. Zabere to celkem dost času a vyžaduje to dávku manuální zručnosti a preciznosti.

První pokus mi dal celkem zabrat, na podruhé už to bylo lepší. Přesto bych nerad sestavoval v terénních podmínkách. Dále správné nastavení hrudního pasu je alfou a omegou pohodlného běhu. Než se mi to povedlo, trvalo mi to několik běžeckých tréninků, až pak jsem pociťoval jistý komfort, ale zcela jistě ne takový jako při upevnění čelovky na hlavě. V některých situacích je využití této “hruďovky“ na místě. Příkladem může být běh ve skupině, kdy použitím hrudního nosiče zamezíte oslňování ostatních běžců. Nicméně při samotném běhu dochází, díky pohybu paží, k mírné rotaci trupu, která se pak přenáší i do samotného osvětlení. Světlo tedy osciluje jednak nahoru a dolu a druhak doprava a doleva na základě pohybu hrudníku. Účelovost se zde vytrácí. Za menší výhodu považují, že světlo svítí do směru běhu, bez ohledu na to, kam je otáčena hlava. Mohu tedy bez problému otáčet hlavou či periferně sledovat dění kolem sebe. Osobně jsem se s tímto hrudním pásem moc neztotožnil, zbytečně složité a funkčně nedostačující.

Konstrukce a stavba

Čelovka NEO 10R svými specifikacemi posunuje běžné uživatelské svícení o level výš, do elitní zóny mezi špičkové výrobce. Již na první dojem působí velmi kvalitně, vše je do detailu velmi precizně propracované. Samotná svítilna je poměrně malá, ale to jen díky oddělenému akumulátoru, který je vertikálně umístěn v zadní části hlavy. Zaujme především velkou reflektorovou čočkou a jedním modrým ovládacím spínačem, který je klasicky umístěn v horní části svítilny. Skelet svítilny je vyroben ze slitin eloxovaného hliníku, je tedy odolný vůči klimatickým jevům. Z konstrukce mám pocit, že je velmi kvalitní, kompaktní, pevná a odolná.

Hlava svítilny je umístěna v plastovém držáků, ten pak do pružného popruhu, obepínající hlavu. Plastový držák je opatřen v zadní části dvěma páčkami, které umožňují polohovat, respektive sklápět čelovku. Lze sklopit až o čtyři úrovně. Rádius sklopení je zcela dostačující. Sklopení lze velmi lehce, bez většího odporu a lze provést bez problémů jednou rukou. Snadné a jednoduché. V místech, kde se plastová část stýká s hlavou, výrobce opatřil měkčenou gumu pro pohodlný běh a eliminaci otlaků na čele.

Kabel je na popruh uchycen dvěma plastovými úchytkami, které jsou opatřeny pojistkou proti rozepnutí. Svítilna je právě pomocí kabelu spojena s nabíjecím akumulátorem, respektive s vertikálním bateriovým boxem. Kabel není veden napřímo, ale je opatřen sofistikovanou rozpojkou s pojistkou proti vytržení, do které lze napojit prodlužovací kabel a akumulátor. Navíc kabel u bateriového boxu má několik pružných ok alá „telefonní kabel“, zajišťující dostatečnou pružnost a prostor pro manipulaci.

Konečně se dostáváme k samotnému energetickému centru, tedy vertikálnímu bateriovému boxu. Skládá se z dvou dílů. První díl je samotný box na baterii, druhý díl je plastový držák tohoto boxu. Konstrukce držáku je velmi důkladně spojena s popruhem a anatomicky tvarovaná, tudíž velmi dobře drží při běhu na hlavě. Do středu lze velmi jednoduše zacvaknout box nesoucí baterii. Uchycení je dobře vyřešené. Akumulátor lze jedním pohybem zaaretovat do fixní polohy a nehrozí tak jeho vypadnutí.

Z hlediska rozložení váhy a komfortu běhu je vertikální uložení akumulátoru vnímáno velmi pozitivně. Přiváděný kabel k boxu je pyramidově zesílený jako ochrana koncovky kabelu. Pouzdro na baterii je vyrobeno z kvalitního plastu. Uzávěr je opatřen těsněním proti vniknutí vlhkosti, prachu, vody (index IP54). Z bezpečnostního hlediska je box opatřen zadním červeným světlem, který se ihned rozsvítí jakmile zapneme čelovku. Ve stejné úrovni je mikro USB konektor pro nabíjení. Je opatřen měkkou silikonovou krytkou, zabraňující vniknutí vody, prachu a nečistot. K čelovce lze tak snadno připojit nabíjecí kabel či powerbanku. Celková hmotnost čelovky je 180 gramů. Je pravda, že je trochu těžší, ale ohromující světelný výkon a dosvit za to rozhodně stojí. Hlavně pokud jste zvyklí na lehčí čelovky kolem 80 gramů, tak rozdíl je znatelný. Nicméně lze to vyřešit prodlužovacím kabelem či hrudním pásem.

Ovládání a indikace stavu baterie

Čelovka Ledlenser má jedno malé vypouklé tlačítko, kterým vše ovládáte. Snímač je optimálně velký s adekvátním odporem. Spínání je pohodné a bezproblémové. Lze přepínat i jedním prstem. Jedním zmáčknutím snímače čelovku zapnete. Jakmile je zapnutá, tak krátkým zmáčknutím tlačítka přepínáme mezi jednotlivými režimy výkonu na základě nastaveného módu (Smart Light Technologie).

Smart Light Technology

Tato chytrá technologie umožňuje efektivně hospodařit a využívat energii na základě potřeby každého běžce. Různé situace, prostředí či oblasti použití vyžadují individuální nastavení svítilny. V některé situaci nezbytně potřebujete maximální výkon v jiné naopak musíte šetřit energií. Čelovka nabízí celkem 3 módy. Jednotlivé módy nastavíme souvislým držením snímače s následnou odezvou a potvrzením v podobě bliknutí. Jiný mód = jiný počet bliknutí.

Velmi důležitou funkcí je indikace stavu nabití baterie. Stav baterie jako takový zjistit nelze, není zde žádná led dioda, která by barevně indikovala stav baterie. Stav zjistíme zasuneme-li konektor do počítače, elektrické sítě nebo power banky, kde dioda svítí buď červeně a musíme jí nabít nebo zeleně, kdy baterie je nabitá. V terénu při běhání nás čelovka upozorní na nízký stav baterie (10%) tím, že třikrát zabliká. Je dobré při delším běhu mít s sebou náhradní zdroj energie, abychom zabránili případné tmě.

Zámek

Abychom předešli nechtěnému zapnutí nebo dokonce vybití baterie, NEO 10R nabízí funkci zámek. Stálým držením cca 19 s a potvrzením čtyřmi bliknutí se čelovka zamkne. Po zamknutí ji nelze zapnout. Stisknutím spínače pouze čtyřkrát rychle blikne a hned se zase vypne. Opětovné odblokování zámku je velmi jednoduché, stačí pouze podržet tlačítko na cca 5 vteřin a je hotovo.

Svítivost a výdrž baterie

Světelný tok zajišťuje Li-ion nabíjecí akumulátor 18650 3400mAh 3,7V, který je součástí balení. Samozřejmě lze baterii nabíjet přes mikro USB konektor přimo v čelovce. Do reflektorové čočky je použita Xtreme LED dioda. Čelovka disponuje třemi režimy výkonu.

– světelný tok: 600/250/10 lumenů

– dosvit světla: 150/100/20 metrů

– doba svícení: 10/15/120 hodin

Při použití největšího světelného toku, tedy 600 lumenů, světelný tok poskytuje skutečně ohromující světelnou záři s dosvitem až 150 metrů. Při nočním běhu je takto silné osvětlení velmi komfortní záležitost, téměř jakoby jste běželi ve dne.

Popruh

Popruh je velmi pružný a po celé své délce je vybaven reflexními bezpečnostními proužky. Je vyroben z kvalitní gumy, která je velmi příjemná na dotyk a především výborně plní svoji hlavní funkci, kterou je uchycení na hlavě. Čelovka výborně drží, neposunuje se, neklouže dolu. Nastavení velikosti popruhu je velmi snadné, pomocí jednoduchého posunutí popruhu na jedné straně čelovky. Je zde na to speciální úchytka, vše lze nastavit i jednou rukou. Popruh je velmi pohodný. Samozřejmě, že při delším výběhu vznikají na čele drobné otlačeniny, ale není to nic zásadního, spíše se jedná o estetický problém.

Nabíjení

Čelovka se nabíjí pomocí mikro USB kabelu. Ten se zasune do integrovaného vstupu na vertikálním bateriovém boxu. Vstup je opatřen silikonovou krytkou, která velmi dobře drží a výborně tak zabraňuje vniknutí nečistot či vlhkosti. Lze nabíjet přímo přes počítač nebo přes USB adaptér, a to přímo z elektrické sítě nebo z auta. Při nabíjení svítí indikátor červeně, při plném nabití se rozsvítí zeleně. Za nevýhodu považuji skutečnost, že při nabíjení nelze čelovku zapnout, což při nabíjení z power banky například při dlouhých extremních trailových závodech je celkem problém. Na druhou stranu lze tento problém vyřešit náhradním nabitým akumulátorem. Přes noc svítíš, přes den nabíjíš z power banky.

Použití a hodnocení

Špičková čelovka Ledlenser NEO 10R je svými parametry a technologickým propracováním určena pro širokou škálu uživatelů, zejména pak pro náročnější běžce či sportovní nadšence. Bezpochyby efektivně poslouží při sportovních či outdoorových aktivitách, jako je například trailový běh, horolezectví, běžecké lyžování, skialpinismus, vodácké aktivity, ale i turistika či kempování. Nejvíce oceňuji technologické inovace v oblasti svícení a ostření, dále úpravu světelného paprsku s dosvitem až 150 metrů. Další výhodou je prodlužovací kabel, záruka 7 let či pojistky, které brání vypadnutí kabelu. Jedna z nevýhod je, že čelovka nesvítí, je-li nabíjená či hrudní pás, který na mě neudělal dobrý dojem. Celkově hodnotím čelovku nadprůměrně pozitivně. Je to nekompromisně kvalitní čelovka propracovaná do sebemenšího detailu.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: