Recenze: Lucifer M5+ – čelovka MADE IN CZECH

Recenze: Lucifer M5+ – čelovka MADE IN CZECH

Parametry

Značka Lucifer
Celé jméno recenzovaného výrobku Lucifer M5+
Typ Čelovky
Materiál 1 CNC frézovaný hliník
Materiál 2 ABS plast
Materiál 3 Delrin
Hmotnost 227 g
Údaje výrobce 1 Světelný tok: Maximální svit: 1650 lumenů
Údaje výrobce 2 Pozice napájení: externí
Údaje výrobce 3 Doba svícení: Maximální výdrž: 180 h
Výbava 1 Baterie: 7.2V, 3400mAh
Výbava 2 Speciální módy: SOS, Blikačka, Test nabití baterií
Výbava 3 Počet stále svítících módů: 5
Výbava 4 Napájení: akumulátor (dobíjecí)
Výbava 5 Počet napájecích článků: 1
Infocena 4400 Kč
Dodává Luciferlights, s.r.o.
Více info na www.luciferlights.net/

Zaujalo mě

  • kombinace optik
  • možnost upevnění na řidítka nebo cyklo helmu
  • Li-ion baterie s nejvyšší kapacitou (typ 18650)
  • první čelovka na světě používající nejnovější XP-L2 čipy
  • dva módy ovládání

Shrnutí recenze

Hádej co to je: nosí ji běžci na ultratrailech i orienťáci. Jezdí s ní cyklisti a musheři. Používají ji týmy na survival i adventure race. Ano, je to čelovka Lucifer.

Hlavní část recenze

Konstrukce a stavba

Již od prvního pohledu Vám bude jasné, že se nejedná o tuctovou čelovku. Dvě optiky zaručí perfektní vidění na dálku i do periferie. Existuje doporučená kombinace optik, ale je i řada dalších kombinací, které se Vám mohou k vaší práci či koníčku více hodit. Výrobce rád poradí. Konstrukce svítilny vychází z předchozích osvědčených modelů, jen je přidáno více žebrování pro lepší chlazení. Na boku čelovky vyčnívá kabel, který se připojí k akumulátoru. Ten je většinou upevněn na popruhu vzadu na hlavě.

Fixace na cyklohelmu

Pokud ale potřebujete mít na sobě cyklistickou přilbu, tak není nic jednoduššího, než si koupit za pár korun držák na cyklopřilbu a čelovku i s adaptérem snadno uchytit tam. Podobná varianta je i přímo na kolo.

Další zajímavé parametry

Čelovka se nabíjí přes vlastní adaptér. Co se týče voděodolnosti, tak slabší místo je pokud je čelovka rozpojená. Jinak by měla odolat všem běžným podmínkám standard IP66. Ponoření do vody výrobce nedoporučuje. Pokud plánujete vícedenní (noční) závod, expedici či dobrodružství, tak doporučuji na třetí noc druhý adaptér. Lze zapůjčit od výrobce. Jako třešnička na dortu v samotné konstrukci je pak možnost si zvolit barevnou kombinaci těla a tlačítka ovládání. Záruka na čelovku je standardní dva roky, výrobce ale zvažuje díky nízké poruchovosti prodloužení na tři roky.

Ovládání a speciální režimy

Na ovládání Vám bude stačit jedno tlačítko, které je umístěno shora na čelovce. I v tenkých rukavicích si navolíte přesně to, co potřebujete. Zvláštností této čelovky jsou dva režimy nastavování svícení. Přičemž oba mají pět intenzit svícení. Nejslabší (do stanu) má svit 25 lumenů a vydrží až 180 hodin svítit. Nejsilnější (na sjezd) má 1650 lumenů a vydrží šajnit hodinu čtyřicet. Abych se vrátil zpět k režimům, tak základní režim má postupné zesilování intenzity světla na čtyřech stupních. Pátý nejslabší stupeň je dostupný z libovolného módu dvojklikem. Druhý ovládací režim pro pokročilé je už složitější pavouk, kdy délka přidržení tlačítka znamená různou intenzitu. Příkladem při druhém stupni svícení, který stačí na pochod v noci, se přepnete hned na maximální výkon, když si potřebujete přisvítit na značku v dálce. Speciální režimy jsou pak SOS, blikačka a test nabití baterií. Test míry nabití je jednoduchý. Stačí ve vypnutém stavu chvíli podržet tlačítko a krom zapnutí čelovky na nejslabší režim svícení se podle bliknutí dozvíte, na kolik % máte nabito. Každé bliknutí značí 20%. Pokud už svítíte dlouho a čelovka sama o sobě blikne, tak to značí málo energie. Jakmile zabliká 3x po sobě, tak už hledejte sirky.

Popruh

Pružný popruh má po celé délce bílý pásek, který je ve tmě lépe vidět. Co jsem měl možnost vidět i starší Luciferky, tak na popruhu nebyly žádné známky opotřebení. Stále je příjemný na dotyk a z hlavy neklouže. V oblasti čela je umístěno polstrování pro příjemnější kontakt Luciferky s kůží. Krom obvodového popruhu je doplněna sestava ještě o horní popruh, který usadí čelovku dokonale na hlavě. Pokud Luciferku nechcete mít přímo na hlavě, tak je možnost jí odcvaknout z popruhu a připevnit třeba na přilbu nebo na řidítka kola.

Svítivost a výdrž baterie

Když se „zažehne“ dioda XP-L2 od společnosti Cree na maximální výkon 1650 lumenů, tak se ostatní čelovky můžou jít zahrabat. Výrobce udává dobu 36300 provozních hodin, než se její svítivost sníží na 70%.  Nevím jak vy, ale až ta doba nastane, tak já už tady nebudu. Barva (teplota) světla je další důležitou věcí. Barevnou teplotu má 4000K, což je příjemná bílá barva bez nádechu modré. Parametr CRI (Color Rendering Index) – nabývající hodnot od 0 do 100 – označuje jak věrně toto světlo vykresluje všechny barvy. Normální LED mají CRI okolo 70, tato testovaná HiCRI LED dosahuje hodnoty 90. S touto diodou uvidíte i relativně slušně v mlze. Respektive lépe než u její konkurence. Akumulátor disponuje dvěma Li-ionovými články typu 18650, které se aktuálně používají třeba do notebooků nebo do elektromobilů. Kapacita článků je 3400 mAh a při nabíjení s pomalou nabíječkou (0,5A) trvá plné nabití 8 hodin. Při rychlé nabíječce se dostaneme i na čtvrtinovou dobu. Zde ale platí pravidlo, že pomalejší nabití šetří baterie. Jako ostatně všude.

Elektronika

Řídící elektronika je kompletně z vývoje dílny Lucifer. Skládá se z měniče a driveru. Měniče ve většině čelovek mají účinnost 60-70%. S Luciferkou dostanete 95% účinnost, což má za následek, že se i při vysokém výkonu nepřehřeje a minimalizuje se riziko náhlého selhání v delším horizontu. Driver řídí logiku čelovky. Pro výrobce je důležité uživatelský komfort bez zbytečných překlikávání nepotřebných módů a to se mu povedlo.

Součástky

Tady žádnou Čínu nehledejte! Teda krom silikonového tlačítka na čelovce. 🙂 Většina součástek je z České republiky, popřípadě z USA nebo Finska. Dost součástek je variabilních, jako třeba baterie nebo optiky. Pokud chcete experimentovat, výrobce rád poradí.

Použití a hodnocení

Ano, na klasickou turistiku v přírodě Vám bude stačit obyčejnější a levnější čelovka. Ano na posvícení si ve stanu nebo při cestě do sklepa taky. Ale pokud máte divočejší choutky a chcete, aby světlo nebylo překážkou vašemu dobrodružství, tak sáhněte po Luciferce. Vždy na závodech poznám, když někdo disponuje touto čelovkou. Je to držák, který odpovídá své ceně a ještě více odpovídá preferencím, které na něj pějí chválu. Přeci jen který výrobce Vám zapůjčí čelovku na odzkoušení? Lucifer se toho nebojí! Za mě rozhodně palec nahoru.

Zajímavé vybavení

Napiš, jakou máš zkušenost ty

Odpovídáte na komentář: