Pátý ročník Krkonošského půlmaratonu se vydařil. Prvenství vybojovali Flegl a Luštincová.

Pátý ročník Krkonošského půlmaratonu se vydařil. Prvenství vybojovali Flegl a Luštincová.

V sobotu 25. června odstartoval v Žacléři pátý ročník Krkonošského půlmaratonu. Akci organizátoři pečlivě připravovali a hlavní i dětský závod, i přes nepřízeň počasí (vybíhalo se v 16:00 v dusivém horku a dobíhalo v bouřkovém lijáku), proběhl naprosto hladce ke spokojenosti dospělých i dětských závodníků.

Závodníci si užili poměrně náročnou trať s úchvatnými výhledy

Všichni závodníci v hlavním závodu si pochvalovali značení trati. Trať samotnou pak popisovali jako poměrně náročnou, ale nádhernou s úchvatnými výhledy. Žacléř má totiž v rámci Krkonoš velice specifickou polohu. V průběhu celé trati se střídají výhledy, na přes údolí se tyčící méně známé Vraní hory a na druhé straně na dominanty Sněžky a Studniční hory. Celý obraz pak dotváří Rýchory, přes které se z velké části běží.

Asi nejtěžší část celého závodu je mezi druhým a osmým kilometrem. Po pohodových prvních dvou kilometrech na zahřátí totiž následuje bezmála šestikilometrové stoupání, které každého důkladně prověří. Celkové převýšení trasy půlmaratonu činí 650 metrů.

Letos bylo na startovní čáře bohužel poměrně málo běžců. Mezi nimi byl i loňský vítěz Vlastimil Flegl, který své vítězství obhájil a dosáhl času 1:30:50. Za ním doběhl letošní mistr ČR ve skialpinismu Michal Štantejský, a to s odstupem 7minut a 30 sekund. Mezi ženami kralovala žacléřská rodačka a úřadující mistryně ČR ve skialpinismu Lucie Luštincová. Děti startovaly ve třech kategoriích (předškoláci, první stupeň, druhý stupeň) a všechny se musely poprat s poměrně náročnou tratí s velkým převýšením v délce 1500 metrů.

Krkonošský půlmaratón je ale i „Běh proti Utíkání“

Závodníci si mohou zaplatit charitativní startovné (350,-), které je o stopadesát korun vyšší než to běžné, my přidáme dalších padesát korun a celých dvěstě korun poté pošleme neziskové organizaci Člověk v tísni. V každém roce si vybereme zemi, ve které v současné době Člověk v tísni působí. Na problémy v této konkrétní zemi touto formou upozorňujeme.

V sobotu na Rýchorském náměstí v Žacléři panovala rodinná a přátelská nálada, a to i přes bouřku a hustý liják, kvůli kterému jsme museli medaile a ceny improvizovaně rozdat v malém stanu. Těšíme se na příští rok a doufáme ve větší účast sportovců.

Výsledky:

Muži

1. Vlastimil Flegl

2. Michal  Štantejský

3. Lukáš Macháček

Ženy

1. Lucie Luštincová

2. Eva Pončová

3. Jitka Knýřová

Celkové výsledky zde

Informace o závodu

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: