Salomon Slezský maraton, oblíbený závod Jana Zemaníka, letos s mnoha novinkami!

Salomon Slezský maraton, oblíbený závod Jana Zemaníka, letos s mnoha novinkami!

Počet horských běžeckých závodů v Beskydech byste jen tak nespočítali – je jich opravdu hodně! Některé si však vybavíte vždy. Mezi takové patří i Salomon Slezský maraton, jenž se letos uskuteční již po šesté. Pořadatelé v čele s Janem Weberem ze Salomon-run.cz pro letošek přichystali řadu vylepšení a novinek.

Počet horských běžeckých závodů v Beskydech byste jen tak nespočítali – je jich opravdu hodně! Některé si však vybavíte vždy. Mezi takové patří i Salomon Slezský maraton, jenž se letos uskuteční již po šesté. Pořadatelé v čele s Janem Weberem ze Salomon-run.cz pro letošek přichystali řadu vylepšení a novinek.

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Vůbec poprvé budou otevřeny dvě tratě – klasický horský maraton 42,5 km a nová Salomon Junior 15 pro mladé běžce narozené od 1. 1. 1999 do 1. 8. 2001. Kopcovitá trať na 15 km tak nabídne talentovaným sportovcům možnost poměřit síly ve vlastním závodě.

Přečtěte si také rozhovor s Janem Weberem, pořadatelem závodu a majitelem obchodu ve Frýsku-Místku, Salomon-run.cz.

Více informací o Salomon Slezském maratonu najdete v naší obsáhlé termínovce.

Trasa maratonu doznala oproti loňskému roku drobné úpravy v oblasti u Kalužného, kde přibyly 3 km horských pěšin a cest na úkor traverzového úseku po zpevněné lesní cestě. Nově se také rozšířily věkové kategorie ze dvou na tří. Velmi zajímavým impulsem pro přední běžce bude také navýšení odměn pro vítěze. Na pódiu bude nově vyhlášena a oceněna nejlepší desítka v absolutním pořadí. A pro všechny doběhnuvší účastníky bude v cíli čekat kvalitní finisherské triko! Veškeré další informace k závodu najdete na webu www.slezskymaraton.cz.

Už nyní, týden před startem registrací, která začíná 1. února 2017, je o start v závodě zájem a svou účast potvrdili např. Marek Causidis, Stanislav Najvert a samozřejmě Jan Zemaník, který loni dokončil zlatý hattrick a letos se pokusí přidat další cenné vítězství. A právě Honza Zemaník v krátkém rozhovoru pro SvětBěhu vysvětluje, proč se na tento závod stále rád vrací.

Honzo, na Salomon Slezský maraton si vždy v každoročně v nabitém létě najdeš čas. Co tě tam tak zaujalo a poběžíš i letos?

Na tomto závodě jsem v roce 2012 začínal a byl to můj první horský maraton. Je to trochu srdcovka, okolí Dolní Lomné je nádherné, atmosféra závodu je každým rokem skvělá – prostě jsem si tuto akci oblíbil a rád se sem vracím. Letos opět nebudu chybět!

Znáš velmi dobře trasu, mohl bys jí blíže představit čtenářům? Je vhodná i pro maratonské začátečníky?

Cela trať je docela běhavá, bez jakýchkoliv extrémních nebo nebezpečných pasáží. Minimum asfaltu, běží se zejména po lesních cestách nebo loukách. Tři občerstvovačky na trati jsou dostačující, hole netřeba. Za mě je to skvělá příležitost pro ty, kdo by si chtěli nějaký horský maraton zkusit!

Co říkáš na změny, které se chystají na rok 2017? Trasa Junior 15 pro mladé běžce, rozšíření kategorií a více odměn pro vítěze?

Myslím si, že chystané změny posunou Slezský maraton zase o něco výše a přilákají ještě větší konkurenci. Trasa pro mladé je super, v tom věku je potřeba rozvinout trochu rychlost a získat zkušenosti na další horské závody – tohle by mohla být skvělá příležitost.

Co bys doporučil běžcům, kteří jsou mírně pokročilí a chtěli by se v létě tohoto závodu zúčastnit, na co se podle tebe mají v tréninku zaměřit a kolik hodin tréninku týdně by minimálně měli obětovat, aby závod bez problémů mohli absolvovat?

Slezský mararon je horský závod, jsou tam kopce, na druhou stranu je hodně běžecký. Do tréninku bych zařadil i nějaké rychlejší běhy po rovině nebo krátké kopce. Určitě není dobré běhat jen v kopcích, jelikož pak chybí potřebná rychlost a člověk se nikam neposune. Není potřeba běhat šílené objemy nebo několik hodin po horách, jde o to aby byla příprava souvislá a dávala nějaký smysl. I s padesáti kvalitními kilometry za týden se dá závod v pohodě absolvovat

Jaké vrcholy sezony letos plánuješ ty, plánuješ se opět účastnit i zahraničních závodů?

Letošní vrcholy sezony budou právě v zahraničí. Na jaře se chci po roce vrátit na španělskou Zegamu, v létě bych se rád nominoval na Mistrovství světa v horském maratonu, jelikož se poběží na trati slavného italského závodu Giir di Mont. Podzim by měl být ve znamení Mistrovství Evropy ve Skyrunningu, které bude opět ve Španělsku. Rád bych také zabojoval na jarním MČR ve SkyRace.

Martin Mikloš nějraději běhá v Beskydech

Martin Mikloš – autor článku

Martin je horský běžec, který nejraději běhá doma v Beskydech a občas vyrazí na nějaký kopec do Tater a do Alp. Je šéfredaktorem webu extremnizavody.cz a podílí se na organizaci několika horských závodů.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: