Perun SkyMarathon 2017 bez favoritů? Právě naopak!

Perun SkyMarathon 2017 bez favoritů? Právě naopak!

Mistrovství České republiky ve SkyMaratonu má již v kalendáři horských běžců jisté místo. I napočtvrté se pod Javorovým u Třince sejde česká běžecká špička, aby se poprala o titul mistra a mistryně republiky. Čtvrtý ročník však nebude jako ty předešlé. V mužích nebudou startovat vítězové z let předešlých – Jan Zemaník a Tomáš Lichý – a i v ženách bude na startu chybět dvojnásobná vítězka Peruna, Anna Straková. Kdo tedy bude favority?

Prohlédněte si další fotografie k článku…

Ano, je tomu tak, na startu čtvrtého ročníků MČR ve SkyMaratonu budou chybět oba mužští vítězi – Zemaník i Lichý. Jan Zemaník se soustředí na konci měsíce konající se maraton Zegama-Aizkorri ve Španělsku. Tomáš Lichý se po loňském třetím místu rozhodl delší tratě zcela vynechat a soustředit se pouze (ze skyrunningu) na disciplíny SkyRace a Vertical kilometer. Do role největšího favorita se tak zařazuje trojnásobný vicemistr v této disciplíně, Pavel Brýdl. Počítat se ale musí také s loňským vítězem Králičáku SkyRace či Dolomity Ultra trailem, Jiřím Čípou, který přislíbil svou účast. Nezapomeňme na třetího muže z Perunu 2015 – Tomáše Macečka – anebo nejmladšího vítěze Beskydské sedmičky (2016), Marka Causidise. V neposlední řadě poběží také loňský vítěz Nezmar Maratonu – Stanislav Najvert. Dalšími spolufavority budou Aleš Palko, Tomáš Buryška, Libor Trnek, či běžci ze zahraničí – Polák Pawel Krawczyk, čtvrtý celkově z letošního MČR ve SkyRace – Ještěd SkyRace, nebo Slovák Matúš Vnenčák, mimo jiné organizátor Tatranské Šelmy.

Čtěte také: Rozhovor se staronovým králem Perun SkyMaratonu Honzou Zemaníkem

V ženském poli je to podobně jako v mužích. Dvojnásobná vítězka tohoto závodu, Anka Straková, nebude startovat, a tak se předpokládá souboj především mezi historicky první vítězkou Peruna, Michaelou Mertovou, loňskou druhou ženou Kateřinu Matrasovou a Hanou Krajníkovou, druhou ženou prvního ročníku Peruna. Mezi spolufavority mohou být sestry Krejčiříkovy (Ivona, Denisa), konkrétně Denisa loni skončila třetí. Do boje o vrchní příčky jistě také promluví Bára Kožnárová či Kristýna Chmelková.

Čtěte také: Reportáž z loňského ročníku Perun SkyMaratonu, kde jak Honza Zemaník, tak Anka Straková překonali dosavadní traťové rekordy

O co se na Perunu poběží?

Na Perunu nepůjde jen o zisk titulu Mistr a Mistryně ČR ve SkyMaratonu a hodnotné ceny pro vítěze. Půjde také totiž o nominaci na Trail World Championships IAU, které proběhne 10. června 2017, a také o nominaci na European Skyrunning Champs ve SkyClassic v Baskicku, které proběhne o tři měsíce dříve, 7. října 2017. Mužský vítěz navíc získá zcela proplacený start na Buff Epic Trail ve Španělsku na začátku července! V neposlední řadě je Perun jedna z posledních šancí mladých běžců do 23 let, nominovat se do České skyrunningové reprezentace na World Youth Skyrunning Champs v Andoře.

Čtvrtý ročník Perun SkyMaratonu je za dveřmi a je to, bohužel, poslední ročník konající se na stávající, velmi těžké trati – 41km / 3000 m+. Proto pro ty běžce, kteří váhají s účastí a uvažují o startu v následujících letech, je to jeden z podstatných důvodů, proč se zúčastnit právě letos – naposledy na původní trati a poznat na vlastní kůži jeden z nejtěžších SkyMaratonů v Evropě.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: