Krkonošská padesátka KTRC, to je královský trail roku. Padesátku ovládli Jiří Petr a Marcela Joglová.

Krkonošská padesátka KTRC, to je královský trail roku. Padesátku ovládli Jiří Petr a Marcela Joglová.

Ideální počasí – slunce a svěží vánek na hřebenech – a panoramatické výhledy, osvěžení na trase z horských bystřin. Krkonoše v plné (letní) kráse. K tomu v cíli ve skiareálu ve Svatém Petru navíc za odměnu živé koncerty. Královský podnik Kilpi Trail Running Cupu nabídl běžcům kompletní a unikátní zážitky.

Petr a Joglová, zjevili se noví horští vítězové

Krkonošskou padesátku s aktualizovaným více běžeckým profilem vyhrál nečekaně Jiří Petr, pilný a kvalitní doposavad spíše rovinový běžec. „Chtěl jsem si to dát na zpestřenou a vyšlo mi to,“ povídal i sám překvapeně. Celou pouť zvládl 38letý borec od Brna za výtečných 4:37:44.

Podívejte se na další fotografie ze závodu…

Jedná se o trailový závod, který vede nádhernou přírodou Krkonošského národního parku. Na programu je 50 km, půlmaraton a 5 km. Také si můžete přečíst reportáž z loňského ročníku.

Na druhém místě skončil zkušený skyrunner Aleš Palko, minutu za ním místňák Michal Štantejský. Na stupně vítězů se už nevešel obhájce prvenství Radoslav Groh, který si prošel krizemi. Taková štrapáce se tu běžela potřetí, pokaždé jinak, tentokrát se ale podařilo skutečně zatím nejlíp vyladit všemožné detaily.

Byl to můj první horský běh, navíc takhle dlouhý

Mezi ženami se objevila nová hvězda Marcela Joglová, která na absolutním 21. místě dorazila docíle za 5:44. „Můj první horský běh, navíc takhle dlouhý,“ vydechovala. „Na Medvědíně mě začaly chytat křeče i píchat, myslela jsem, že budu muset zabalit, ale naštěstí jsem to z kopce zase rozběhala,“ vyprávěla.

Třicetiletá pražská fitness trenérka původem ze Šumavy běžela letos na jaře první maraton nasilnici za 3:02. „Běhám pro radost, občas s klienty, závody si vybírám podle chuti,“ povídala. „Ale tady se mi to líbilo úplně nejvíc. Žádné davy, sportovní úroveň, nádherná příroda. Možná mi zrovna tohle bude sedět nejvíc,“ usmála se.

Druhá skončila Daniela Havránková z pražského Olympu (za 6:10), předloni bronzová na mistrovském maratonu v Praze, zde taktéž v horské premiéře. „Paráda, dalo se běžet skoro celé,“ vydechla spokojeně. Třetí skončila Tereza Gecová a těsně za ní už zkušená KTRC běžkyně Martina Hampejsová, spolu s Pavlem Bednářem partneři z vítězného dua Šneci na max.

Lyžaři Řezáč a Kocumová běželi bez hůlek

Poloviční 24 km trať je plnohodnotnou součástí seriálu KTRC (královská padesátka se hodnotí smimořádným koeficientem 1,5). Také tady vypuštění závěrečného výšlapu sjezdovky a jeho nahrazení dřívější panoramatickou poutí na Klínovky jednoznačně prospělo, což si pochvalovali i zvuční lyžaři Stanislav Řezáč a Zuzana Kocumová.

Bývalá juniorská mistryně světa v běhu na lyžích a současná dvojnásobná světová šampionka ve sparťanském závodě v dresu Inov8 jasně dominovala. Vyrazila s hůlkami, ale po seběhu Stohu je odhodila. „Ty výběhy se daly zvládat v pohodě,“ vysvětlovala. Absolutně skončila osmá za 2:13 a trať si moc užila. „Já jen závodím, protože bych už v týdnu nestihla regenerovat,“ hodnotila svoji formu.

Ty seběhy byly drsný, ale celkově dobrý trénink

Řezáč se držel na špici, ale dvojice specialistů, horský běžec „krupičkovec“ Radek Hübl a orienťák Jan Mrázek, přece jen brzy ukázali kvalitu. „Běhal jsem tu někdy před patnácti lety. Ty seběhy byly drsný, ale celkově dobrý trénink,“ pochvaloval si Řezáč, nejlepší čtyřicátník, celkem šestý.

Horský křest tu podstoupil Antonín Rektor, dvojnásobný celkový vítěz Pražského běžeckého poháru. Dospěláky prohnal místní 15letý školák Jakub Švec, který neuvěřitelně zaútočil v poslední stěně Stohu. A po půlroční pauze se vrátil do KTRC ve slušné kondici bývalý pařížský model a zpěvák David Král.

Pětku ovládli Vejsada a Fryšarová

Doprovodnou pětku Běh na maXXimum s Evropou 2 vyhráli Tomáš Vejsada a Eva Fryšarová. „Loni jsem tu běžela 24 km kopce, ale letos se víc zaměřuji na kratší tratě a tak jsem musela přijet,“ usmívala se.

Evropa 2 se postarala i o koncertní doprovod, běžcům hrály kapely Dilated, Mirai a především skvělá Lenny, která se letos v Česku objevuje pouze třikrát. Tradiční servis nabídly Birell, Subaru,Salming, Beany a další spřízněné značky.

Kilpi Trail Running Cup pokračuje dalším zážitkovým půlmaratonem na Lipně příští sobotu 19. srpna (start 13.45), který zahajuje program tradičního týdenního Lipno Sport Festu.

Výsledky

50 km muži

1. Jiří Petr  04:37:44

2. Aleš Palko  04:40:35

3. Michal Štantejský  04:41:33

50 km ženy

1. Marcela Joglová  05:44:59

2. Daniela Havránková  06:10:01

3. Tereza Gecová  06:15:03

24 km muži

1. Radek Hübl  01:54:06

2. Jan Mrázek  01:55:59

3. Tomáš Satinský  02:02:29

24 km ženy

1. Zuzana Kocumová  02:13:48

2. Zuzana Ožanová  02:24:51

3. Petra Bulecová  02:31:50

5 km muži

1. Tomáš Vejsada  00:19:04

2. Lukáš Novotný  00:20:47

3. Jesper Kallehauge  00:21:57

5 km ženy

1. Eva Fryšarová  00:23:31

2. Renata Novotná  00:23:56

3. Eliška Hlavatá  00:25:37

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: