Poslední tipy před závodem B7 – co je klíčem k úspěchu?

Poslední tipy před závodem B7 – co je klíčem k úspěchu?

Beskydská sedmička už klepe na dveře. Do závodu zbývá posledních pár dnů, a zatímco naběhávání kilometrů už je minulostí, přinášíme vám několik posledních tipů, které vám pomůžou dostat se úspěšně do cíle.

Zvolte správné palivo

Již týden před závodem byste měli přizpůsobit stravu závodu. Vynechejte alkoholické nápoje, zařaďte víc potravin bohatých na sacharidy jako například těstoviny a také kvalitní tuky a esenciální mastné kyseliny. Vhodné jsou zejména ryby, oříšky, semínka kvalitní oleje nebo třeba avokádo. Ke snídaním můžete také zařadit ovesné kaše s oříšky, medem a ovocem.

Nezapomeňte také na bílkoviny, jezte dostatek masa nebo luštěnin. Dalším klíčovým aspektem je dostatečná hydratace! Pijte dostatek tekutin, dobře poslouží minerální vody nebo čaje typu roiboos, matcha popřípadě zelený čaj. Křečím předejdete, pokud budete přijímat hořčík, před závodem se vyplatí koupit si ho v podobě doplňku stravy. Celkovou obranyschopnost a výkonnost můžete zvýšit také díky superpotravinám jako jsou chia semínka, avokádo, goji a další.

TIP: Čtěte také článek o superpotravinách, které vám mohou pomoci dostat do sebe před závodem potřebné živiny a zvýšit imunitu a další výživové tipy například na doplňky stravy v sekci Výživa.

Klíčovou roli hrají detaily a připravenost!

Čím delší je závod, tím větší roli hraje nejenom mentální aspekt, ale také vaše připravenost. V mnoha případech mohou mít zdánlivě bezvýznamná a rutinní rozhodnutí typu zda se občerstvit teď nebo až za dalších pár kilometrů dalekosáhlé důsledky. Na takové věci se mnohdy nelze připravit a jejich perfektnímu zvládnutí se můžete přiblížit s narůstajícími zkušenostmi. Co naopak ovlivnit můžete, je co největší připravenost a zvládnutí i detailů.

Nezapomeňte se proto podívat na předpověď počasí, ujistěte se, že znáte dobře mapu a terén a rozmístění občerstvovacích a pomocných stanic. Vyplatí se také ještě si před závodem ostříhat nehty na nohou, zamezíte tím případným škrábancům a rozedření kůže vzniklé třením, pokud by nehty byly příliš dlouhé.

Uložte si také do mobilu číslo na pomoc, to se obvykle dozvíte od organizátorů, často to bývá místní horská služba. V neposlední řadě zvažte, zda se na den závodu nepřipojistit pro rizikové až extrémní sporty. Na takto krátkou dobu je připojištění otázka několika desítek korun a pár kliknutí na internetu, pokud by ale nastal problém, může se komfort lepších služeb nebo vyššího krytí hodit.


Mentální příprava – polovina úspěchu

V závodech typu B7 hraje klíčovou roli i motivace. Uvádí se, že při takto dlouhých závodech tvoří motivace, vůle a odhodlání 50-75% úspěchu. Zejména pokud je vaším cílem hlavně dokončit, pak je vaše odhodlání možná důležitější než kvalita tréninku. Najděte si před závodem ještě chvilku času, v klidu si sedněte a popřemýšlejte, proč jste se na B7 přihlásili, jaká je vaše motivace a na kolik jste odhodlaní dokončit. Zkuste si také stanovit odměnu za splněný cíl, můžete na ní myslet v těžkých chvílích závodu, bude vás lépe motivovat, abyste se nevzdávali, ale pokračovali dál.

Důležité je i správné vybalancování respektu a pokory před tím, co vás čeká a sebedůvěry. Respekt vám pomůže dobře se soustředit, nepřepálit začátek a správně si rozložit síly. Respekt by však za žádných okolností neměl přerůst ve strach. Nejistota, váhání a pochybnosti vás činí náchylnějšími k tomu závod předčasně ukončit. Zdravá dávka sebedůvěry vám naopak pomůže nevidět věci tak černě, zůstat pozitivně naladění, motivovaní a závod dokončit.

TIP: Přečtěte si také článek o tom, co nepodcenit před startem.

Samozřejmostí by měla být i snaha vyvarovat se stresu a na závod přijet dostatečně odpočatí. Pokud to není možné, zobněte si alespoň vitamíny a superpotraviny na posílení imunity.

Podpora od přátel a blízkých, ať už na trati nebo jenom smskama klidně i v průběhu závodu, hraje někdy i zásadní roli. Například Tomáš Bystřický, vítěz Pražské 100 roku 2015, v rozhovoru uvedl, že to byly právě zprávy od blízkých, které ho v nejtěžších chvílích držely nad vodou.

Nezapomeňte se ještě před závodem sejít s parťákem a ujistěte se, že jste na stejné vlně, pomůžete tím předejít případným dohadováním a sporům během závodu.

Co nezapomenout dát do batohu?

Seznam toho, co si vzít na takto dlouhý závod je mnohem delší než na obyčejný maraton. Rozhodně by měl člověk zvažovat, na kolik upřednostní komfort a připravenost a nebo naopak nakolik si víc cení menší váhy na zádech. Zejména pokud nejste příliš zkušení a necílíte na přední příčky, doporučujeme se spíš víc připravit.

  • camel back s 1-2 litry tekutin, může být i s isotonickými tabletami
  • čelovka včetně náhradních baterek
  • vyplatí se vzít si malou lékárničku, na některých delších ultratrailech je dokonce v povinném vybavení. Vy byste ale určitě neměli zapomenout alespoň na základní náplasti na puchýře, mohou vám hodně pomoct a přibalte také obinadlo. Pokud vám nevadí trochu víc váhy, vezměte i termofolii a desinfekci.
  • nezapomeňte si vzít dlouhé rukávy a vrstvu do deště, řiďte se předpovědí počasí a doporučením organizátorů
  • píšťalka pro přivolání pomoci, dnes už jí má většina běžeckých batohů zabudovanou v sobě
  • nepromokavý obal na mobil a doklady
  • nutriční doplňky jako jsou gely nebo hořčíkové tablety
  • sůl jako velmi jednoduchá, ale účinná pomoc proti křečím

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: