CUTT Beskydy 2017: Jak jsem v čerstvě napadaném sněhu uhájil celkové druhé místo – osobní zkušenost běžce Míry Jančíka

CUTT Beskydy 2017: Jak jsem v čerstvě napadaném sněhu uhájil celkové druhé místo – osobní zkušenost běžce Míry Jančíka

Vyznavači delších tratí se dočkali i mezi svátky. Dva dny před Silvestrem totiž pokračovala ultratrailová série Czech Ultra Trail Tour, která končila třetím závodem v Beskydech. V loterii počasí, které se střídalo ze dne na den, nakonec vyhrál čerstvě napadaný sníh.

Den závodu s sebou přinesl čerstvý sníh

Dva dny před závodem byl ještě v okolí Trojanovic klid, mrzlo a ledovatka byla skoro všude. Den před závodem se začaly objevovat v okolí černé značky závodu a hlavně všude pršelo. Nakonec až s příchodem rána s velkým R bylo o počasí rozhodnuto. Přes noc napadlo 20 – 40 cm nového sněhu. Díky tomu byla zkrácena nejdelší trasa na necelých 50 kilometrů s převýšením necelých 2000 m.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Na startu se objevila spousta dobrých běžců. Někteří obíhají celou tour, někteří si přijeli vyzkoušet zimní běh a někteří to pojali jako trénink. Jako například čerstvý vícemistr světa v zimním Spartan race Pavel Paloncý.

Jedná se o ultratrailový závod, který vede nádhernou krajinou Beskyd. Více informací o CUTT Beskydy najdete v termínovce.

Díky množství nového sněhu se čekalo spíše expediční tempo, než vyloženě běžecké. Nejhorší to mělo asi čelo středně dlouhé trasy (41 km / 1900 m+), které muselo prošlapávat celou svou trasu. Dlouhá varianta si navíc vyběhla pouze na Pustevny a pak se vydala ve stopách středně dlouhé trasy. Krátkou trasu čekalo 14 km s převýšením 550 m+.

Osobní zkušenost Míry Jančíka z dlouhé trasy

Do Trojanovic přijíždím již pár dní předem, abych pobyl taky trochu v horách a nebyl pořád jen ve městě. Přeci jen běhat kolečka v parku je opruz. Takže když je šance, musí se využít. Zase takový punker nejsem, abych pár dní před takovým závodem běhal objemy v horách a tak volím jen výlety. Aspoň si projdu částečně trasu a aklimatizuji se na počasí. To je ale každý den jiné.

V den startu se budím do totálně zasněžených Beskyd

V tu chvíli hážu obavy z mých nespolehlivých nesmeků a začínám si dělat nové, že nemám návleky. No nějak to dopadne. Běžím na registraci, abych v zápětí zjistil, že start se odkládá a trasa krátí. Rozhlížím se kolem a poznávám známé tváře z předešlých závodů i kamarády z jiných akcí. Předchozí den jsem již viděl spoustu značek závodu, takže se výkladu trati ani moc nevěnuji, přeci jen trasa je určitě dobře značená. Navíc poběžíme ve stopě za prvníma. Pro tuto chvíli je potřeba si co nejvíce popovídat s kamarády.

Je odstartováno

Na startu závodu lehce poletuje sníh a též lehce panuje nervozita. Je odstartováno. Všichni běžci běží společně podél řeky do kopců. Krom drobného zaváhání na čele všichni běží za sebou. Nejdříve se oddělují běžci z dlouhé trasy. Ti mají na zahřátí výběh k Radegastu, pak přeběh na Pustevny a seběh dolů po modré, kde se napojují na středně dlouho trasu. Do kopce tedy moc neběžím, protože je to pořád začátek a moc nechápu ty střelce vepředu, že to tak ženou.

Všichni se propadáme do nového sněhu

Ke mně se připojuje kamarád Roman. Většinou by mi asi utekl, ale po Vánocích se mu asi nechce. Stoupání k Radegastu je pruda a doufáme, že se aspoň po hřebeni trochu proběhneme. Bohužel čerstvý sníh nám v tom zabraňuje. Všichni se propadáme a z běhu je spíše takové klopýtavé něco. Něco co je o trochu rychlejší než chůze, ale stojí to dvojnásob sil. Sranda začíná až při seběhu z Pusteven. Napojujeme se na trasu středně dlouhé varianty a tu je už vyšlapaný úzký chodníček. Chudáci kluci, co vepředu vyšlapávají trasu.

Já mám v hlavě pro tento závod dvě věci. První je obhájit druhé místo v celkovém pořadí, to znamená držet se poblíž Honzy Knotka, který je třetí, a druhá věc je současně se pošetřit na stomílový závod, který běžím za týden. Na první občerstvovačce utíkám Honzovi a doufám, že jsem ho setřásl po zbytek závodu. Cesta je zatím pořád po vachrlaté vrstevnici a krásně to utíká. Jsem moc rád, že jsem si trasu závodu nahrál do hodinek, protože značky na stromech díky sněhu nejde skoro vidět a řídit se pouze podle vyšlapané cesty ve sněhu může být taky cesta do pekel.

Kromě promáčených bot mám i plno krásných výhledů

Prvních 30 kilometrů uběhlo jak voda a já krom promáčených bot mám i plno krásných výhledů na zasněžené Beskydy. Jen jsem trochu nervózní z občerstvovačky, která už měla být. Nebo jsem špatně poslouchal? Nakonec jsem se dočkal, bohužel mě ale dohnal i Honza Kotek. Nervozita ve mně stoupala, ale nakonec se mi ho podařilo dlouho uviset. Snad i díky Romanovi, kterého jsem stále cítil za svými zády. Krize přišla až na hřebeni, kdy po projetí rolbou nenávratně zmizela vyšlapaná stezka a místo ní se objevila běžkařská stopa. V tu chvíli nastala opět práce. Více se propadalo, než běželo a hlavně to vůbec neubíhalo.

Nakonec jsem druhé místo uhájil

Naše čtyřčlenná skupinka se rozběhla až na Pustevnách. Bylo to ale tak rychle, že než jsem se rozkoukal, tak jsem dostal hlaďák a všichni byli fuč. Nic naplat. Snědl jsem za pochodu tyčinku a poklusem jsem se vydal podél řeky do cíle. Po cestě jsem potkal ještě pajdajícího kamaráda Libora ze střední trasy. Vůbec jsem nečekal, že už ve tři budu v cíli a navíc, že tolik lidí doběhne přede mnou. Každopádně Markovi Navrátilovi se povedl opět dobře zorganizovat závod a moc mu děkuju, že zkrátil trasu, protože jít po hřebeni v urolbovaném sněhu další kilometry by bylo peklo. Nakonec druhé místo jsem uhájil a perníková medaile chutnala o to víc.

Výsledky:

Dlouhá trasa muži

1. Patrik Bartík  05:30:00

2. Daniel Howard  05:34:00

3. Martin Plačko  05:42:00

Dlouhá trasa ženy

1. Ivana Šlachtová  06:40:00

2. Martina Dvořáková  06:57:00

3. Helena Dvořáková  09:10:00

Střední trasa muži

1. Pavel Paloncý  05:16:00

2. Petr Dohnal  05:19:00

3. Honza Mráz  05:27:00

Střední trasa ženy

1. Gabriela Plačková  05:53:00

2. Jitka Kramolišov  06:04:00

3. Lidka Rybářová  06:09:00

Krátká trasa muži

1. David Špaček  01:47:00

2. Milan Drápala  01:48:00

3. Jan Špička  01:48:05

Krátká trasa ženy

1. – 2. Jitka Fojtková  01:55:00

1. – 2. Kateřina Kachlíková  01:55:00

3. Petra Hromádková  01:57:00

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: