Regenerační nápoje

Regenerační nápoje

Absolvujete náročné tréninky v zimě i v létě? Iontové nápoje jsou velmi známé a většinou i správně používané. Víte však, čeho a kolik se napít po tréninku?

Správné pití po tréninku je velice důležité. Pokud dodáte tělu ty správné tekutiny, doplníte vypocené minerály a spotřebované cukry a pomůže vám to k rychlé regeneraci. To, co je potřeba organismu dodat, záleží vždy na vzdálenosti, kterou jste uběhli, tempu a samozřejmě i venkovní teplotě.

Kdy pít regenerační nápoje

Nejvhodnější je dodat tělu cukry a bílkoviny v prvních 30 minutách po sportu. Tělo v tuto chvíli ještě spotřebovává energii, takže po vhodném jídle těsně po doběhu rozhodně neztloustnete. Doplníte si energii a povzbudí to vaše unavené svaly. Tělo totiž během poctivého hodinového tréninku dokáže spálit až 30 g svalové bílkoviny, někdy se svalová vlákna i lehce poškodí. Právě proto je vhodný okamžik pití regeneračních nápojů zásadní. Pokud počkáte s pitím či jídlem až do doby, kdy budete mít opravdu hlad nebo až dojedete ze závodů přes celé město domů, účinky už zdaleka nebudou takové. Regenerace se tím zpomalí a na pořádný další trénink si budete muset počkat.

Pití vhodných iontových nápojů při běžeckém výkonu může také zasádně ovlivnit vaší následnou renereraci.


Jídlo nebo nápoje?

Sportovci potřebují po tréninku nebo závodu dodat organismu co nejrychleji dostatečné množství energie. V jaké podobě je na vás. Většina však po výkonu a námaze nemá hlad, člověk si mnohdy nedovede vůbec představit, že by po doběhu mohl něco sníst. Nabízí se tedy jednodušší řešení v podobě regeneračních nápojů. Po tréninku byste měli vypít minimálně 500 ml tekutiny a dodat organismu minimálně 80 gramů cukrů, 30 g aminokyselin a trošku soli. Tato směs zní sice složitě, ale pokud nechcete pokaždé vymýšlet, co za hodnotnou sladkost sníst, nabízí se sáhnout po hotových nápojích v prášku.  Ty jsou zpravidla tvořeny cukry a bílkovinami v poměru 4:1 nebo 5:1 a obsahují i důležité minerály jako hořčík, sodík a draslík. Obsahují mnohdy různé druhy sladidel a cukrů, musíte si vyzkoušet, co vám chutná a co také nejlépe vyhovuje vašemu žaludku. Další variantou je vlastnoručně namixovaný zeleninovo-ovocný koktejl s přidáním proteinového prášku. Jako zdroj cukrů vám poslouží i ovocné 100% džusy – např. pomerančový,  kdyby to na vás bylo moc kyselé, můžete sáhnout i po limonádách slazených cukrem (ne sladidly). Pokud chcete věnovat přípravě více času, můžete si ušlehat svůj vlastní mléčný koktejl a přidat do něj například ovesné vločky. Ideální je kombinace mléčné, sójové a syrovátkové bílkoviny.

Pití po dlouhém běhu (1 – 2 hod)

Energii se snažte dodat co nejdříve. Maximálně do 30 minut, ideálně však v průběhu prvních 15 minutách. Potřebujete svému organismu poskytnout 2 g cukrů na kilo vaší váhy. Neváhejte a vypijte půl litru džusu nebo regeneračního nápoje (cca 50 – 60 g cukrů), snězte 60 g sušených plodů např. rozinek nebo meruněk (cca 40 – 50 g cukrů) a ještě několik slaných krekrů (30 – 50 g cukrů). Regenerace tudíž samozřejmě není jen o regeneračních nápojích, ale i o vhodné skladbě potravin po tréninku a o protahování a dalších doplňkových aktivitách.

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: