Letošní ročník Kilpi Runfest Ostrava je historií. Maraton nejrychleji zaběhli Pechek a Pastorová!

Letošní ročník Kilpi Runfest Ostrava je historií. Maraton nejrychleji zaběhli Pechek a Pastorová!

V neděli 23. září se konal v Ostravě Kilpi RunFest Ostrava, kdy si účastníci mohli poměřit své síly v maratonu, půlmaratonu, čtvrtmaratonu, štafetovém běhu a vyžití našly také děti.

Účastníci si užili velmi pěknou a rychlou trať

Všichni účastníci zdůraznili velmi pěknou a rychlou trať, která částečně procházela parkem, částečně přes historické centrum města a částečně podél řeky Ostravice. Počasí bylo také velmi běžecké, bez deště, jen na některých místech foukal vítr.

Podívejte se na další fotografie k článku…

Ze sportovního hlediska se akce určitě vydařila. Na start se postavilo přes 2000 běžců, 24 z Jihoafrické republiky, hodně bežců přijelo také z okolních států – z Polska, Slovenska, nechyběli však ani běžci z Maďarska, Portugalska, VB, Ukrajiny, Srbska, Brazilie, Litvy, Irska a Rakouska. „Maraton v Ostravě má opravdu dlouholetou tradici a já jsem rád, že se ho účastní běžci z mnoha zemí“, říká prezident závodů a zároveň předseda pořádajícího klubu Otto Seitl.

Jedná se o běžecký festival v centru Ostravy. Více informací o závodě Kilpi RunFest Ostrava najdete v termínovce.

Maraton v podání Pechka a Pastorové, v půlmaratonu a čtvrtmaratonu byl pokořen traťový rekord

Favorizovaní vítězové hlavního závodu, maratonu, byli pětinásobný mistr ČR na této trati Petr Pechek a stejně tak Petra Pastorová – čtyřnásobná mistryně ČR. Petr Pechek si doběhl pro vítězství v čase 2:27:07 a Petra Pastorová si doběhla pro první místo za 2:58:40. Na půlmaratonské vzdálenosti byl překonán rekord trati Jiřím Čivrným (1:12 :23), v ženách doběhla první Zuzana Kročová 1:26:38. Rovněž na čtvrtmaratonu padl traťový rekord v mužích – Marek Chrastina zaběhl tuto vzdálenost za 34:23 a v kategorií žen na této traťi vyhrála Monika Horáková (44:15). Nejvíce běžců se zůčastnilo v soutěži štafet, kdy vystartovalo 141 týmů, kdy každý tým tvořil 6 členů a soutěžili mezi sebou v kategoriích mužských, ženských, smíšených a firemních. Pravě z firemních štafet byla nejvíce vidět bílá trička potištěná FNO – Fakultní nemocnice Ostrava.

Navzdory menším komplikacím na trati vládla skvělá atmosféra

Navzdory komplikacím, které vznikly nedostatečným zázemím (organizátorům se v letošním roce nepodařilo zajistit Trojhalí v Nové Karolině) a opožděným startem hlavní kategorie, vládla na trati skvělá atmosféra. „Rozhodně se chceme z chyb do dalšího ročníku s celým organizačním týmem poučit a všem se omlouváme. Zárověň děkuji všem běžcům na trati, viděla jsem ve vašich tvářích nadšení, úsměv a odhodlání – byla radost se s vámi míjet na okruzích!“ Vzkazuje ředitelka závodu a maratoňkyně Petra Pastorová.

Co se však podařilo skvěle, byla podpora a sbírka na postiženou Terezku

„Letos poprvé si mohli všichni, kdo Terezce přispěli na invalidní vozík, běžet se speciálním číslem – běžím pro Terezku, a k tomu ješte po celou dobu konání akce byla k dispozici pokladnička. Celkem se nám podařilo Terezce přispět částkou 31 120 Kč, to je moc hezké“ říká člen organizačního týmu Ota Masnica.

Letošní 3. ročník měl novinku ve spojení s Janáčkovou filharmonií Ostrava

Letošní 3. ročník měl novinku ve spojení s Janáčkovou filharmonií Ostrava, jejíž členové se zúčastnili nejen štafety, ale také v jejích podání zazněly fanfáry vítězum při vyhlašování výsledků.  Krom toho také členové propagovali Hudební maraton Leoše Janáčka, čtyřdenní festival, kterým vrcholí projekt Janáček Ostrava 2018. Ten se uskuteční ve dnech 25. – 28.10.2018 v Ostravě a okolí a v podání špičkových českých umělců a zazní na něm podstatná část tvorby hudebního skladatele Leoše Janáčka.

Myšlenka spojení dvou akcí vznikla v produkčním týmu festivalu. „Slovo maraton, které jsme použili v názvu festivalu, v nás evokovalo samozřejmě ten běžecký maraton. Proto jsme se rozhodli oslovit organizátory, kteří za sebou mají zkušenosti s organizací Ostravského maratonu, dnes Kilpi Runfest Ostrava. Tímto zajímavým spojením jsme chtěli nabídnout něco neobvyklého běžcům. Proto jsme za organizátory přišli s nápadem, že zahrajeme vítězům fanfáry živě a přímo na pódiu. Spolupráce s ředitelkou závodu Petrou Pastorovou byla skvělá a upřímná od začátku a jsme velice rádi, že se vše povedlo“, hodnotí sportovně-hudební spolupráci manažerka Hudebního maratonu Leoše Janáčka Martina Výrková. A závěr dodává Petra Pastorová – letošní los o maraton New York city má šťastnou výherkyni a my se těšíme na další, ještě vydařenější ročník 22.9.2019!

Výsledky

Maraton muži

1. Petr Pechek  02:27:07

2. Viktor Starodubtsev  02:28:48

3. Petr Kučera  02:45:44

Maraton ženy

1. Petra Pastorová  02:58:40

2. Jitka Hudáková  03:05:18

3. Anna Štitíková  03:22:24

Půlmaraton muži

1. Jiří Čivrný  01:12:23

2. Vojtěch Bárta  01:12:28

3. Roman Kovář  01:16:18

Půlmaraton ženy

1. Zuzana Kročová  01:26:38

2. Adéla Stráská  01:27:36

3. Radka Prívarová  01:29:59

Čtvrtmaraton muži

1. Marek Chrastina  00:34:23

2. Pavek Dvořák  00:35:38

3. Adam Jaminski  00:36:45

Čtvrtmaraton ženy

1. Monika Horáková  00:44:15

2. Dominika Kraussová  00:44:29

3. Silvie Zvonková  00:45:31

Celkové výsledky

Přidej svou zkušenost nebo doplň informace

Odpovídáte na komentář: